YENİ İNŞAAT SEZONUNDA SERTİFİKASIZ USTALAR İŞSİZ KALACAK

Yeni İmar Kanununa göre 15 Nisan 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat etmeyen ustaların kanun kapsamı dışında kalacağı belirtildi.

Yeni İmar Kanununa göre 15 Nisan 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat etmeyen ustaların kanun kapsamı dışında kalacağı belirtildi. 
Alçı Sıva ve Boyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kenan Gerez, 3194 Sayıl İmar Kanunun 28 inci maddesine göre 2015 tarihinden itibaren şantiyelerde yeterlilik belgesi olmayan inşaat usta ve kalfalarının 15 Mayıs 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerektiğini belirterek, Yeni İmar Kanununa göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Belgesi olmayanların çalışmalarına ve çalıştırılmalarına yasak getirildiğini söyledi.
Yeni İmar kanunu yönetmeliğine göre, 2015 tarihi itibariyle şantiyelerde yeterlilik belgesi olmayan inşaat usta ve kalfaların çalıştırılması yasaklandığını sertifikasız usta çalıştıran inşaat firmalarına da ceza verilebileceğini söyleyen Gerez, "Kanuna göre bundan böyle sertifikasız çalışan ve çalıştıran usta ve kalfalara para cezası uygulanacak. İnşaat ustalarına sertifika zorunluluğu getirilmesinin ardından, inşaat işçileri için eğitim kursları düzenlenecek." dedi.
GEREZ YENİ DÜZENLEME HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Alçı Sıva ve Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Kenan Gerez yaptığı açıklamada, "bütün inşaat ustalarımızın, zaman kaybetmeden 15 Nisan 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat etmek suretiyle geçici ustalık belgelerini almaları gerekmektedir." dedi.
Geçici ustalık belgelerini çıkarmayan inşaat ustalarının yeni inşaat sezonunda iş yapmaları kanunen mümkün olmadığını söyleyen Gerez, kanun gereği bundan böyle elinde mesleki diploması olmayanların inşaatlarda çalışması ve çalıştırılmasının yasak olduğunu dile getirdi. Gerez "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün vereceği geçici ustalık belgeleri 2017 yılına kadar geçerli olacak. Bu ustalarımızdan 2017 yılına kadar ustalık belgelerinin aslını almaları istenecek." diye konuştu.
16.03.2015 17:01:08