Yaz Kursları İlk Kez Büyük Bir Organizasyonla Tartışmaya Açıldı

Yaz kurslarının tüm meselelerinin her yönüyle masaya yatırıldığı, Tortum İlçe Müftülüğü, Yakutiye İlçe Müftülüğü ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Yaygın Din Öğretimi Bağlamında Yaz Kur’an Kursları” konulu sempozyum Türkiye’de ilk kez Erzurum’da gerçekleştirildi.

 Yirmiyi aşkın akademisyen ve öğretim görevlisinin tebliğci olarak katıldığı sempozyum 09-11 Temmuz 2010 tarihleri arasında Erzurum Lisesi konferans salonunda dokuz oturum olarak gerçekleşti.
 
Tarihi süreç içerisinde Kur’an eğitimi, dünden bugüne yaz kursları, öğretici, öğrenci, veli gözüyle yaz kursları, uygulanmakta olan kur sistemin olumlu ve olumsuz yönleri ve daha pratik ve kalıcı eğitim yöntemleri gibi birçok konunun masaya yatırıldığı sempozyum İstiklal Marşı, saygı duruşu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
 
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Şevki AYDIN ve Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin KORKMAZ, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah ALTAŞ ve Yakutiye İlçe Müftüsü Dr. İhsan İLHAN açılış konuşmalarını sundular.
 
Prof. Dr. Şevki AYDIN Türkiye’de yapılan Din eğitiminin ne kadar sağlam bir temele oturtulduğunu sorgulamakla başladığı konuşmasında, Din eğitiminde muhtevanın uygulamaya konulması hususunda yeni yöntemler geliştirme hususundaki eksiklikleri dile getirdi.
 
Bizim Kur’an eğitimimizde Kur’an’ın ruhuyla bağdaşmayan yöntemler uygulanmadığından dolayı Kur’an ve Din eğitimi alanların % 85’inin bu alanlardan uzaklaştığını bu sebeple Diyanet İşleri Başkanlığı olarak eğitim sisteminin günümüz insanının ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi amacıyla çağdaş Din eğitimi yöntemleri geliştirdiklerini söyledi.

 
“Eğitimde başarılı olabilmenin yolu öğreticilerin çağdaş donanım ve sistemlerle geliştirilmesine bağlıdır” diyen Prof. Dr. AYDIN bu kadar kapsamlı bir organizasyona imza attıkları için sempozyumu düzenleyenlere tebriklerini iletti ve ardından öğleden sonraki, ikinci oturuma geçildi.
2. Oturuma Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah HACIMÜFTÜOĞLU’nun başkanlığında “ Yaygın Din Öğretimi ve Yaz Kur’an Kursları” konu başlığıyla başlandı. Prof. Dr. HACIMÜFTÜOĞLU konuşmasında mealini bilmeyenlerin Kur’an’ın metnini okumalarını eleştirenleri tenkit ederek “bu düşünceyi iki şekilde anlamak gerekir. Birincisi: bu söz tehdit ve teşvik amaçlıdır, bu şekilde muhtap Kur’an’ın mealini de öğrenme gayreti içerisine girecektir diyerek bu söz olumlu bir şekilde algılanabilir. İkincisi: birinci seçeneğin dışındaki her bir düşünce gafletten ibarettir.” dedi. HACIMÜFTÜOĞLU’nun ardından söz alan Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Salih ZENGİN “Tarihi Süreç İçerisinde Kur’an Öğretimi” konulu tebliğini sundu.
 
Doç. Dr. ZENGİN’in ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Din Eğitimi Dairesi Başkanı Dr. Ulvi ATA kürsüye gelerek “Diyanet İşleri Başkanlığı Yaz Kursları Öğretim Programları” konulu tebliğini sundu. Eskiden beri yaz kurslarında uygulanan programların eksik taraflarının bu alanda bazı sorunlar yaşanmasına sebep olduğuna vurgu yapan Dr. ATA bu durumun yeni öğretim teknikleri ve programlarına duyulan ihtiyacı artırdığını söyledi.
 
Dr. ATA konuşmasında her geçen yıl Kur’an eğitimi alanında olumlu gelişmeler kaydedildiğini ifade ederek 2009 yılında Türkiye genelinde 62.712 yerde yaz kursu düzenlendiğini bu kursların 53.612 sinin camilerde yapıldığını söyledi. Bu kurslarda 1.881.637 öğrencinin 77.113 öğretici nezaretinde eğitim gördüğünü ifade eden Dr. ATA kurs öncesi mahallinde düzenlenecek hazırlık seminerlerinin etkinlik ve verimliliğin artırılmasına sebep olacağını kaydetti.
 
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Faruk BAYRAKTAR’ın  “Yaz Kurslarında Yapılan Eğitim ve Öğretim Üzerine” konulu tebliğiyle son bulan oturumdan sonra Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Davut YAYLALI başkanlığında “Yaz Kursları-Öğretici ve Öğrenci Profili” konulu üçüncü oturumla sempozyumun ikinci günü tamamlandı. Bu oturumda Doç. Dr. Hüseyin YILMAZ “Yaz Kursları Öğreticilerinin Temel Nitelikleri”, Prof. Dr. Nevzat Yaşar AŞIKOĞLU “Yaz Kur’an Kurslarında Gözden Kaçan Boyut: İnsan Unsuru”, Doç. Dr. İrfan BAŞKURT da “İstanbul Örneğinde Yaz Kur’an Kurslarının Öğrenci Profili ve Memnuniyet Düzeyleri” konulu tebliğlerini sundular.
 
10 Temmuz 2010 Cumartesi saat: 09:00’da başlayan “Yaz Kur’an Kursu Öğreticilerinin Kurlu Sisteme İlişkin Değerlendirmeleri” konulu  4. Oturuma Prof. Dr. M. Faruk BAYRAKTAR başkanlık etti.
Oturumda Yard. Doç. Dr. Davut IŞIKDOĞAN ve Yard. Doç. Dr. Adem KORUKÇU “Yaz Kur’an Kurslarında Kur Sistemi ve Kur’ân Kursu Öğreticilerinin Sisteme Bakışı” konusunda yaptıkları araştırma ve anket sonuçlarına ilişkin tebliğlerini beraber sundular. Ardından kürsüye gelen Dr. Mehmet KORKMAZ “Öğretici Görüşlerine Göre Yaz Kur’an Kursları” konulu tebliğini sundu.
 
Yard. Doç. Dr. Yusuf ACUNER’in “Öğreticilere Göre Yaz Kurslarında Uygulanan Kur Sisteminin Sorunları ve Muhtemel Çözüm Önerileri” konulu tebliğinin ardından oturum serbest müzakere ile son buldu.
 
Prof. Dr. Nevzat Yaşar AŞIKOĞLU’nun başkanlık ettiği 5. Oturum “Yaz Kur’an Kurslarında Eğitim-Öğretim Süreci” konu başlığıyla yapıldı. Oturumda Dr. Mustafa ÖNDER “Yaz Kurslarında Hedeflerin Gerçekleşme Düzeyi”, Yard. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ de “Yaz Kur’an Kurslarında Dini Bilgiler Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar” konularında tebliğ sundular.
 
Öğleden sonra gerçekleşen 6. Oturumda Doç. Dr. Zeki Salih ZENGİN başkanlığında “Yaz Kur’an Kursları ve Öğretim Programları” konusu tartışıldı. Prof. Dr. Ramazan BUYRUKÇU, Doç. Dr. Muhittin OKUMUŞLAR, Doç Dr. Şakir GÖZÜTOK ve Yard. Doç. Dr. Mustafa ÖCAL’ın tebliğlerini sundukları oturumda yaz kurslarında uygulanan öğretim programları, Kur sisteminin teorik temelleri, eğitim ortamı açısından kursların değerlendirilmesi gibi konular masaya yatırıldı. Bu konulara ilişkin tespit ve değerlendirmelerin ardından serbest müzakere ile oturum sona erdi.
Günün son oturumu Prof. Dr. Ramazan BUYRUKÇU başkanlığında gerçekleştirildi. Yaz kurslarına ilişkin iyi örneklerin anlatıldığı oturuma Değerler Eğitim Merkezinden Mahmut ZENGİN, İstanbul DİKAB’dan Gökhan ERENOĞLU ve Kadıköy Anadolu İHL Öğretmeni Nazif YILMAZ sunumları ile katıldılar. Oturumda yaygın Din öğretiminde sivil toplum örgütlerinin katkıları, cami merkezli Din eğitimi ve eğitim etkinliklerine ilişkin model uygulamalar anlatıldı.
 
11 Temmuz 2010 Pazar günü gerçekleştirilen 8. Oturuma İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi DİKAB Eğitimi Bölümünden Doç. Dr. İrfan BAŞKURT başkanlık etti. “Yaz Kur’an Kurslarına İlişkin İyi Örnekler II” konu başlığı altında Yunus Emre Camii Kur’an Kursu Öğreticisi Funda BOZYAKA ve İstanbul Hacı Ömer Karagül Camii İmam Hatibi Şükrü ŞAHİN yaz Kur’an kurslarında yapılan öğretim etkinlikleri  ve cami merkezli yaz Kur’an kursları konularında örnekler sundular.
Sempozyumun son oturumu Prof. Dr. Muhammed Şevki AYDIN’ın başkanlığında Prof. Dr. M. Faruk BAYRAKTAR, Prof. Dr. Nasrullah HACIMÜFTÜOĞLU, Prof. Dr. Ramazan BUYRUKÇU ve Doç Dr. Nurullah ALTAŞ katılımıyla değerlendirme oturumu olarak gerçekleştirildi.
 
Sonuç olarak, Türkiye’deki dini eğitimin temelini, Cami ve Kur’an Kursu merkezli yaz Kur’an kurslarının oluşturduğu, uygulanmakta olan mevcut kur ve diğer eğitim sistemlerinin her geçen gün daha da geliştirilerek uygulamaya konulmasının gerekliliği, yaz Kur’an kurslarının hedeflenen seviyeye henüz ulaşmamış olma sebeplerinin başında mekan, materyal vb. sorunların olduğu ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu tür eksiklikleri giderme adına ilgili birimler oluşturarak sürekli çalışma içerisine girdiği gibi birçok konuya değinildi ve müftülerin kur sistemine sahip çıkması gerektiği, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İlahiyat Fakülteleri ile ortaklaşa bu tür çalışmalara girmesinin gerekliliği vurgulandı.
Kapanışta bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Muhammed Şevki AYDIN bu sempozyumu çok önemsediğini, Türkiye’de ilk kez böyle kapsamlı bir organizasyonun gerçekleştirildiğini, üç gün süren sempozyum boyunca Yaz Kur’an Kurslarına ilişkin hemen hemen tüm meselelerin masaya yatırılarak sorunlara çözüm arandığını, uygulanmakta olan eğitim tekniklerinin olumlu-olumsuz yönleriyle sergilenmek suretiyle daha iyi eğitim sistemleri oluşturma adına çok önemli adım atıldığını ifade etti ve böyle önemli bir çalışmayı gerçekleştirdiklerinden dolayı Doç. Dr. Nurullah ALTAŞ’a, Tortum İlçe Müftüsü Celal BÜYÜK’e  ve Yakutiye İlçe Müftüsü Dr. İhsan İLHAN’a tebrik ve teşekkürlerini sundu.
Doç. Dr. Nurullah ALTAŞ da yaptığı kapanış konuşmasında bu sempozyumda sunulan İyi Örnekler konulu tebliğlere özellikle dikkat çekerek bu konuda başlı başına bir sempozyum düzenlemenin gereğine vurgu yaptı.
Sempozyum, katılım belgelerinin takdimiyle son buldu.

12.07.2010 23:58:00