Ensari Yentürk, 4 yıldır Tokyo Camii’nde görev yapıyor. Yentürk’ün çalışmalarına hayran kalan Meclis Başkanı Toptan, imamın görev süresinin uzatılmasını isteyecek
35 milyon nüfuslu Tokyo, 8 yıldır bir camiye ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezindeki caminin imamı ise Ensari Yentürk... 4 yıldır Tokyo’da görev yapan Yentürk; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Japonca olmak üzere 4 farklı dilde hutbe okuyor. İmam, Kurban Bayramı tatilini Tokyo’da geçiren TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın da beğenisini kazandı. Toptan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüşüp Yentürk’ün görev süresinin uzatılmasını isteyecek. Eşi ve iki çocuğuyla yaşayan Yentürk, AKŞAM’a yaşamını anlattı:
JAPONCA’YA ALIŞMAK KOLAY DEĞİL: 2004 yılında Japonya’ya gelince gayet nazik, temiz ve disiplinli insanlara alışmak zor olmadı. Japonca’da 3 bin yazı karakteri var. Japonca’ya alışmak her yabancı için kolay değil. Yemek kültürlerinin bizimkinden oldukça farklı oluşu bir tarafa, helal yiyecek hassasiyeti de bizi sıkıntıya sokan konular.
İSLAM TERÖR DİNİ OLARAK GÖRÜLMÜYOR: Japonlar İslam’a karşı önyargılı değil. İslam’ı terör dini olarak görmüyorlar. İslamiyet’i daha yakından tanımak için İslam ülkelerine gidenler bile var. Bir ilaç firması yetkilisi, prospektüsteki hilal resminin Müslümanlar için bir sakınca oluşturup oluşturmadığını sorduğunda epey şaşırmıştım. Bu kadar saygılılar.
ÇOCUKLAR JAPON GİBİ DAVRANIYOR: Geldiğimizde çocuklarımız da epey küçüktü. Dolayısıyla anaokulundan başlayan bir eğitimle hiç yabancılık çekmediler. Şimdi Japonlar gibi davranıyorlar. Sıradan bir Türk’ün aksine, oldukça kuralcı oldular.
AYDA 3 JAPON MÜSLÜMAN OLUYOR: 600 kişilik camimizde cuma günleri cemaat 400’e kadar ulaşıyor. Ortalama olarak her ay 3 Japon Müslümanlığı kabul ediyor. Kabul edenlerin çoğu kadın.
MÜSLÜMANLIĞA GEÇERKEN AĞLADI: 20 yaşlarında bir kadın, dil öğrenmek için İngiltere’ye gitmiş ve orada İslam hakkında araştırmalar yapmış. Camimizde İslam’a geçerken hüngür hüngür ağlamaktan kelime-i şahadeti zor getirdi. Birkaç ay önce de kaza sonucu felç olan bir kadın hastanede Müslüman oldu. Hastane odasındaki törende o kadar mutluydu ki, o mutluluk hepimize sirayet etti. Bu iki olayı unutamıyorum.
Özal’ı unutmadılar
Yentürk: Japonlar, Türklere karşı saygı ve sevgi besliyor. Özellikle Ertuğrul Firkateyni faciası ve Turgut Özal’ın İran-Irak savaşı sırasında özel uçak tahsis ederek Japonları kurtarmasını unutmamışlar. Türkiye’nin coğrafi konumu, tarihi geçmişi, kültürel zenginliği gözardı edilmemiş. Yemeklerimizin lezzeti hakkında ilkokul çocuklarının bile bilgi sahibi olduğunu defalarca kulaklarımla duydum.