SAYIN VALİM, SAYIN SEKMEN DAHA NE KADAR BEKLEYECEĞİZ

Çocukluğumda ve gençliğimde orası Bit Pazarı idi, 200 iş yeri vardı burada. Cıvıl cıvıldı çarşı. Pek çok esnaf orada alış verişin en alasını yapardı. Evini de aldı insanlar,çoluk çocuğunu da okuttu orada kazandığı para ile..

Gün geldi devran döndü insanları çok saf gördüler ki dükkânlarını ellerinden alıp “size en güzel pasajı yapacağız” dediler. Mahkeme kararı ile yıktılar pasaj yaptılar, Yaptılar da. Esnaf “hadi burayı pasaj değil çarşı yapalım” dedilerse de dinlemedi kimse. Onlar iyisini bilir, iyisini yaparlardı.

Çaresiz kabul ettiler pasajı. Yapıldı ama yapılmaz olaydı. İlk etapta bereketleri gitti. Pasajda 200 koyununu satıp dükkân alan da oldu, 120 Cumhuriyet altınını bozup dükkân alanda.

Kooperatif kurdu esnaf. Belediyeden encümen kararı ile Zemin katı satın aldılar, karkas halinde aldılar, içini kendileri yaptılar. Mahmut Uykusuz dönemiydi pasajın yapılış yılları. Mahmut Uykusuz söz vermişti, yeniden seçiliyor ve buraları canlandırıyordu. Hepten öldürdü de kimse helvasını yapamadı.

  3/4 ü Büyük Şehir’in, 1/4 ide Yakutiye Belediyesinin di. Esnaf KDV dâhil 402 milyar para ödedi. Belediye ne yaptı. KDV yi Maliye ye geç yatırınca 39.060 milyar ceza yedi. Belediye bunu esnafın boynuna vurdu. Esnaf tapusunu almaya gittiğinde bu paradan payına düşeni yatırıp, tapusunu alıp gidecekti.

43 adet Büyükşehir Belediyesinin, 5 adet Yakutiye Belediyesinin iş yeri var, 173 adet te vatandaşın. Hepsi kapalı. 

Gün geldi süre bitti, Hak vaki oldu, vatandaşın Belediye Başkanına biçtiği ömür bitti ,yeni belediye Başkanları işe başladı. İş Merkezi Yönetimi yeni Başkan Ahmet Küçükleri ziyarete gitti.  Tapuları alamadıklarını izah ettiler. 

Başkan İmarı aradı, gerekenin yapılması için talimat verdi. Esnaf, önce ki dönem Belediyenin hatasından dolayı maliyeden gelen cezayı öderlerse tapularını alacaklardı. Sevindiler, bekleme salonunda bekleyen rötarlı tren yolcuları gibi beklemeye başladılar. 

O dönemin parası 402 milyar lirayı ödeyip zemin katı bin bir ümitle satın alan esnaf kendilerine ait olmayan 39.060 Milyar Türk lirası cezayı da ödemeyi kabul edip tapularına kavuşacakları günü beklediler… beklediler…

Bu arada İş Merkezinin Büyükşehre ait 2. Katı SSK ya geçici bir süreliğine tahsis edildi. Kiramıydı değil miydi derken SSK nın kendi binası bitti, SSK yerine gitti. SSK nın pvc kapı ve pencereleri, yeni Moda olmuş laminant yer kaplamalı geçici yeri yine sessizliğe büründü. Yeğen ağa İş Merkezinde gönüllü görev yapan Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği o katı Belediyeden istedi. “Burası kuş yuvası oluyor, yıkılmaya başladı, burasını bize verin, kira ve ortak giderlerini karşılayalım, derslikler ve eğitim salonları olarak kullanalım.”Olmaz dedi dönemin yetkilileri. Bir ara Dernek Başkanı Polat Rönessans Otelinde ki toplantı da KOSGEP ve AB yetkililerinden söz aldı. AB Erzurum da İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi)  açacaktı, KOSGEP yetkilisi insiyatif kullanarak başvuru zamanı geçmiş olmasına rağmen Erzurum’u yıllık plana aldırdı ve KOSGEP Müdürü Ahmet Bey ile dernek yetkilileri üç ay yer aradılar, yalvardılar, vermedi belediye. Vermeyince mabut neylesin Mahmut…

Birkaç ay sonra İstanbul da bir AB toplantısında Erzurum Girişimci Kadınlar Derneğinin Başkanı Türkiye de 4 ilde STGM açılacağını öğrendi. Yerel değimle “kanını kaşığa döktü” bu dört ilden birisinin Erzurum olması için karar aldırdı. Tam 1 Milyon 700 bin EURO vardı bütçede, bu bütçe dörde bölünecekti ve  bu bütçenin dörtte biri Erzurum’a gelecek, bundan faydalanacak olan dört ilden biri Erzurum olacaktı.

Tam üç ay KOSGEP müdürü ile yer aradı Dernek üyeleri. Yok..yok…Koskoca Erzurum da Sivil Toplum Geliştirme merkezi açılacak bir yer yok…zorla değil…yooookkk…

Bu, fırsatta şehrin eminleri tarafından elden kaçırtıldı.

Bu arada İş Merkezi Yönetimi, Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığına, Erzurum Valiliğine, Büyükşehir Belediye başkanlığına resmi yazılar yazdı. Hayrettir hiçbir yerden cevap gelmedi. 

Aman o kadar dert varken Mahallebaşında 173 iş yeri sahibi mağdur olmuş çok mu? Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler… Tapu mapu  yok… yok arkadaş… vermiyorlar… zorla mı, keyf onların değil mi… “Tam 12 yıl olmuş tapusuz kullanılmaya hazır iş yeri vermişiz, tapusunu da vermeyelim noolur, caminin duvarı mı yıkılır”…İşin ilginci vatandaşın bahçesinde arabası için yaptığı minicik garajı yıkan belediye tapusuz yer veriyor, orada iş yapanlara sıkıntı çıkarmıyor.

Merkezde 2006 yılında çalışma ofisini açan Kadın Derneği burayı canlandırmak için çabalıyor. Dernek girişimleri ile ilk defa bir vali burayı ziyaret ediyor. Esnafla toplantı yapıyor, dertlerini dinliyor. İki adet kurum temsilciliği açılıyor. Belediye Başkanlarının hiç biri gelmiyor.

Sıra geldi son seçimlerde BŞB Bşk seçilen Sayın Mehmet Sekmen ve Sayın Valimize. Efendim yukarda ki amansız hikâyeyi okudunuz, eğer çare varsa esirgemeyiniz. Yüzde Sekseni kapalı olan bir İş Merkezinin ziyan olmasına daha fazla seyirci kalmayınız. Sayın valimiz iş Merkezimizi ziyaret etmiş. Bu hafta Sayın Sekmen ile görüşen İş Merkezi Yönetimi Başkan tarafından da çok iyi karşılandıklarını söylediler. Hatta Sayın Sekmen’in hemen Merkeze gelmek istediğini fakat sebebini anlamadığımız bir şekilde engellendiğini anlattılar.

Siz değerli büyüklerimiz elbette her şeyin iyisini bilirler, sizlere yol tarif etmek haddimiz değil, fakat geçmişte bu işin vebalini taşıyanlar ile fırsatı olup ta ilgilenmeyenlere esnaf beddua ediyor.

İş Merkezinin sakinleri olarak kimseden ekmek dilenmiyoruz gardaş helal malımızın TAPULARINI istiyoruz.


26.05.2014 21:10:42