Şantaj gazeteciliğine hayır

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, yapılan her türlü haberin, doğru tarafsız, kaynağı belli olması, iftira ve hakaret içermemesi gerektiğini ifade ederek, "Alabildiğine şeffaf olmalıyız. Bunu sağlayacak basındır. Haber yapabilen güçlü basındır”dedi.

Basın İlan Kurumu’nun "Marka Şehirler" ana başlığı altında, ’Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri’ konulu konferanslar dizisinin ikincisi Erzurum’da başladı

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde ünlü TV spikeri Ümit Aktan’ın sunumuyla başlayan Konferansın açılışnda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Her türlü haber serbest ama bir şartla. Şantaj gazetecili ve yalan habere hayır. İftiraya, hakaret içeren habere hayır. Onun dışında her şey serbest olmalı. Başka türlü kalkınma olmaz. Alabildiğine şeffaf olmalıyız. Bunu sağlayacak basındır" dedi.

Atalay, şehirlerin markalaşmasında basının önemli rol oynadığını da belirterek şöyle konuştu:

"Bir şehrin markalaşması için herkese görevler düşüyor. Eğer bir şehre yatırımcı gelecekse o şehrin belediyesi o yatırımcıya ruhsat vermeli veya arsa tahsisinde yardımcı olmalı. O şehrin gazetecileri de yatırımcıyla birlikte hareket ederek yatırımın tanıtımını yapmalı. Demokrasinin yerelden başlaması gerekiyor. Yudum yudum içmemiz gerekiyor. Her görüşe tahammül göstermemiz, herkesi kucaklamamız ve bütün o görüşleriyle beraber, farklı görüşleri ’zenginliğimiz’ diyerek bağrımıza basmamız gerekiyor. Ne yönetenler ne yönetilenler ne halk ne kamu yöneticileri ne de sivil toplum temsilcileri başarılı bir haberden sonra hoşuna gitmeyen bir haberden sonra farklı tutum sergilemeli. Haberin kaynağı varsa bunun belgeleri varsa buna saygılı olmalı."

"ŞANTAJ GAZETECİLİĞİNE HAYIR"

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, yapılan her türlü haberin, doğru tarafsız, kaynağı belli olması, iftira ve hakaret içermemesi gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Alabildiğine şeffaf olmalıyız. Bunu sağlayacak basındır. Haber yapabilen güçlü basındır. Oturduğu yerden, internet medyasından, sağdan soldan alınmış haberlerle gazetecilik olmayacak. Saygı görmeyecek ve reklam da alamayacak. Basın İlan Kurumundan aldığı ilanları da almaya devam edemeyecek. Her zaman daha iyiye ulaşmanın yolları şehrimizi, ilimizi, sokak sokak, cadde cadde çamuruyla, zenginlikleriyle, projeleriyle, ilçeleriyle beldeleriyle, dağdaki otlarıyla, manzaralarıyla yapılması gereken veya yapılması gereken ama yapılmayan haberleriyle gündeme getirmeliyiz. Basınımız, gazetelerimiz bu işi yapabilen elemanlarla, eli kalem tutan muhabirlerle yapacak. Bunun başka yolu yok."

Atalay, konferans öncesinde Erzurum Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı kapsamında fotoğrafçılık eğitim alan 13 işitme engelli öğrenciylede yakından ilgilendi.

Daha sonra, Vali Ahmet Altıparmak ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Hikmet Koçak da birer konuşma yaptı.

Programın ikinci bölümünde Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Ümit Aktan, Ergun Hiçyılmaz, Prof.Dr. Metin Kazancı, Ekrem Kızıltaş, Serkan Kalemciler’in konuşmacı olarak katıldığı panelle devam edildi. 

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kazancı, "Kurum, Mehmet Atalay göreve geldikten itibaren aktif bir hale gelmiştir. Öğrencilerimizin iletişimle, yabancı dille ilgili problemleri var. Bunu sağlamadan İstanbul ve Ankara ile yarışamazsınız. Rektör ve dekanınıza baskı yapın. Yapmazsanız bu gidişle başarınız yüzde 50 aşağıya düşer. Ders dışında bir şey yapmayan hoca zayıf hocadır. Bu yanlış bir sistemdir" şeklinde konuştu.

Program sunucusu Ümit Aktan, "Şuan çocukların elinde Hz. google diye bir kitap var. Bunu yazanda bir insan. Kütüphaneleri tercih etmek gerek biraz emek ister ama o emeğin karşılığını alınır" şeklinde konuştu.

"ADAMSANIZ GAZETECİ OLURSUNUZ"

Gazeteci Ergun Hiçyılmaz, "Adamsanız gazeteci olursunuz. Nasıl insansınız, nasıl içinizde hayvan sevgisi olur, nasıl din sevginiz olur ve hepsini toparlarsanız çiçeğini verirsiniz. Ben Ergun Hiçyılmaz isem siz bir şeysiniz. Benim zenginliğim mesleğimi sevmemden kaynaklanıyor. Çok şey bilirseniz çok şeyi iyi satarsınız. Ben bugün bir gazete yönetsem iki dilden aşağı bileni çalıştırmam. Benim faydam için" şeklinde konuştu.

Daha sonra ensonhaber.com un sahibi Serkan Kalemciler de katılımcılara iletişim hakkında bilgiler verdi.                    

Orhan BOZKURT-Levent AKPINAR


16.11.2013 19:31:00