Rize'de Organ Nakli ve Domuz Gribi Semineri

Rize  İl Sağlık Müdürü Mustafa TEPE  02.11.2009 Pazartesi Personel Aylık toplantısında katılarak din görevlilerine  günümüzde  yaygın olan Domuz Gribi hakkında bilgiler verdi.

Domuz Gribinin 2009 mart ayında Meksika?da  ortaya çıktığını söyleyen  TEPE , domuzlarda gribe sebep olan bir virüsün olduğunu,insanda hastalık etkeni oluşturan domuz gribi virüsüde  o virüse çok benzediğini için domuz gribi adı verildiğini söyledi.

 

Rize de şu ana kadar  ispatlanmış hiçbir domuz gribi vakası olmadığını ,2 hastada şüphe olduğunu ,yapılan test sonuçlarının negatif çıktığını söyledi.

Gripten korunma yollarından bahseden TEPE , özellikle 5 yaş altında ki bebekler,gebe kadınlar,Kronik Hastalığı (Uzun süreli kronik kronik bronşit,Astım,Şeker Hastalığı,Kalp Yetmezliği,Böbrek Yetmezliği) olan hastalar ve 65 yaş üstü olanlar risk grubu oluşturduğunu belirtti.

 

İl Sağlık Müdürü Mustafa TEPE  Grip olan vatandaşlarımızın evinde dinlenmesi gerektiğini,dışarıda kalabalık ortamda bulunmamaya özen göstermesi ,gribin yayılmaması açısından  alınacak önlemlerin başında geldiğini söyledi .

KARADENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNDEN ''ORGAN NAKLİ VE BAĞIŞI'' SEMİNERİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyeleri 3-6 Kasım Organ Bağışı Kampanyası  münasebetiyle  Doç.Dr.Murat TOPBAŞ, Prof.Dr.Şükrü ULUSOY,Yrd.Doç.Dr.Serdar TÜRKYILMAZ  tarafından din görevlilerine seminer  verildi.

Doç.Dr.Murat TOPBAŞ  ; Ülkemizde 50 bin civarında böbrek nakli bekleyen hasta olduğunu ,organ bağışı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını,bu konuda din görevlilerinin yardımına ve desteğine ihtiyaçları olduklarını söyledi.

Toplumu aydınlatmak için bazı mesleklerin öne çıktığını,din adamlarının da bu meslek kategorisine girdiğini söyleyen Prof.Dr. Şükrü ULUSOY,Kronik böbrek hastalığının günümüzde hızla artmaya başladığını,Şeker ve Hipertansiyon Hastalığı bu  kronik böbrek hastalığının en önemli iki nedeni olduğunu söyledi.Kronik böbrek hastalığının ilerleyici ,sinsi bir hastalık olarak tanımlandığını ,toplumda farkına varılması  zor olduğunu belirten ULUSOY ,bu hastalığın tedavisinin 3 şekilde gerçekleştirildiğini ,bu tedaviler içinde böbrek naklinin daha iyi bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Ülkemizde yılda bin?e yakın böbrek naklinin yapıldığını,bunun %80?lik kısmının canlıdan alınan böbrek nakli olduğunu söyledi.

03.11.2009 14:30:00