Prof. Dr. Akçay: Meme kanserinde erken teşhis çok önemli

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi, Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, kanser hastalığının önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Akçay, “Meme kanseri ise dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konulmakta ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybetmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Akçay, meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Kanser çağımızın önemli bir halk sağlığı problemidir. Meme kanseri ise dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konulmakta ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybetmektedir. Meme kanseri görülme oranı her yıl %1 ile 2 oranında artış göstermektedir. Yine her yıl 1 milyon kişiye, meme kanseri tanısı konulmaktadır. Türkiye’de de 2015 yılı verilerine göre her yıl 17.000-25.000 yeni meme kanseri olgusu eklenmektedir. Kadın kanserlerinin %30’unu oluşturan meme kanseri, %20 oranında kansere bağlı yaşam kaybına yol açmaktadır. 20 yaşından genç bayanlarda; her ay kendi kendini muayene 20-40 yaş arası bayanlarda; her ay kendi kendini muayene ve 3 yılda bir doktor muayenesi 40-49 yaş arası bayanlarda; 40 yaşında mamografi çekilmesi, her ay kendi kendini muayene, yılda bir doktor muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.

50 yaşından büyük bayanlarda; her ay kendi kendini muayene,her yıl doktor muayenesi, her yıl mamografi, Yaşam boyu her 8 kadından 1’inde görülebilen bu hastalık taramalarda %85 oranında erken evrede tespit edilebilir. Erken teşhis edilir ise %98 oranında tedavi edilebilir” diye konuştu.

“MEME KANSERİNİ BİRLİKTE GÖĞÜSLÜYORUZ”

‘Meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akçay, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konulmakta ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybetmektedir. Meme kanseri görülme oranı her yıl %1 ile 2 oranında artış göstermektedir. Yine her yıl 1 milyon kişiye, meme kanseri tanısı konulmaktadır. Türkiye’de de 2015 yılı verilerine göre her yıl 17.000-25.000 yeni meme kanseri olgusu eklenmektedir. Kadın kanserlerinin %30’unu oluşturan meme kanseri, %20 oranında kansere bağlı yaşam kaybına yol açmaktadır. Meme Kanserinde erken tanı için 20 yaşından genç bayanlarda; her ay kendi kendini muayene, 20-40 yaş arası bayanlarda; her ay kendi kendini muayene ve 3 yılda bir doktor muayenesi ,40-49 yaş arası bayanlarda; 40 yaşında mamografi çekilmesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi,50 yaşından büyük bayanlarda; her ay kendi kendini muayene, her yıl doktor muayenesi, Yaşam boyu her 8 kadından 1’inde görülebilen bu hastalık taramalarda %85 oranında erken evrede tespit edilebilir. Erken teşhis edilir ise %98 oranında tedavi edilebilir. ‘Ailen için kendine sahip çık’, ‘Kendini önemse hayatı erteleme’, ‘Ailen için kendine sahip çık.”


03.11.2020 12:20:00