Erzurum’un Uzundere ilçesinde çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal dut pekmezi yapımına başladılar.
Uzundere’de pekmez yapan vatandaşlar, kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik dut pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu belirttiler.
Geleneksel yöntemlerle yapılan ve doğal ürünlerin kullanıldığı dut pekmezi, farklı lezzetiyle dikkat çekiyor. İspir, Olur, Uzundere ve Tortum ilçelerinde birçok aile için ek gelir kaynağı olan dut pekmezinin yapımında tamamen organik olarak yetiştirilen dut kullanılıyor. Normal pekmezden çok daha fazla katı olan, bal kıvamındaki Erzurum dut pekmezi, geleneksel yöntemler kullanılarak üretiliyor. Köylerde kurulan ocaklardaki kazanlarda su ilave edilerek, 4 saat kaynatılan ve ardından preslenerek posası alınan dut, bir gün güneşte bekletiliyor. Bal kıvamı halini alan dut pekmezi bu şekilde tüketime sunuluyor. Daha çok kahvaltıda yenilen dut pekmezi, yörede farklı şekillerde de değerlendiriliyor. Kış aylarında yağan taze kar, dut pekmezi ile karıştırılarak “kar helvası” yapılırken, ayrıca kavrulmuş buğday ve mısır ununa ilave edilip haşlandıktan sonra “kavut” adı verilen farklı bir lezzet elde ediliyor.
02.06.2014 20:51:00