Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İngilizce yaptığı konuşmasında Müslüman ülkeler arasındaki ekonomik ve politik gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu belirterek “Bu gelişmeler, hem Müslüman hem de tüm ülkeler arasında, barış ve güvenlik için istenen, beklenen bir gelişmedir. Fakat buna rağmen ilişkiler dinle, kültürle ve bilimsel ilişkilerle desteklenmelidir. Bu saydığımız ilişkiler bütün ülkeler arasındaki derin sağlam ve devam edebilir ilişkilerin sürmesini garanti edecektir" dedi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, iftar sonrasında yaptığı konuşmada, "Komşuluk" konseptine değindi.
"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, her yıl sosyal ve evrensel projeler üretiyoruz" diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez sözlerine şöyle devam etti:
"Bu yıl yıpranan komşuluk ilişkilerini düzeltmek amacıyla "Komşuluk" konusunu seçtik. Komşuluk modern dünyadaki en önemli konulardan bir tanesi olduğu için biz bu konuyu seçtik.
Hızlı şehirleşme, göç, kentlerdeki şehirleşmenin çoğalması, aşırı maddileşme, insanların daha çok bireyselleşmesi ve bencilliği insanların birbirine karşı olan alakasızlığı hayatın her alanındaki hayati problemlerin çıkmasına sebep olmaktadır. Özellikle komşular arasında çok ciddi sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır."
Modern teknolojilerle beraber, iletişim alanındaki devrimlerin komşuluk ilişkilerinin konseptini ciddi bir biçimde değişikliğe uğrattığını da sözlerine ekleyen Başkan Görmez, Afrikada yaşanan kıtlık felaketinden söz etti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Komşuluğa olan ilgimiz Afrikadaki komşularımızın acılarını paylaşmaya yönlendirdi. Oturduğumuz odalardan izlediğimiz o acı görüntüleri, gördüğümüz anda o acıları aynı şekilde hissettik" dedi.
Afrika’ya yapılan yardımlar 100 milyon TL’ye ulaştı.
Afrikada kırk milyondan fazla insan açlıkla karşı karşıya olduğunu belirten Başkan Görmez, "Her Evden Bir Fitre Bir İftar Afrikaya" kampanyası hakkında da bilgi verdi.
Başkan Görmez, "Açlık nerede varsa biz oraya yardım etmeye çalışacağız. İnanıyoruz ki bize lûftedilen nimetleri ihtiyacı olan insanlarla paylaşmalıyız. Yine inanıyoruz ki aradaki mesafeleri dikkate almadan kalpten kalbe köprüler kurabiliriz. Bu kampanya vesilesiyle dost insanların kalplerindeki ve gönüllerindeki oruç ibadetini ve Ramazan değerlerini gerçek manada praktise edilebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Afrikaya yapılan yardımların Şu anda yardım 100 milyon TLye ulaştığını dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yaptığı konuşmada Müslüman ülkeler arasında yaşanan gelişmeleri değerlendirirken Beled Suresi’nde yer alan “Kebed” kelimesinin anlamına yer verdi. "Kebed" kelimesinin insanın bu dünyadaki sınır tanımaz güç isteğini ifade ettiğini belirten Başkan Görmez, "Gücün kötü kullanımı Müslüman ülkelerdeki problemin başlıca sebebidir. İnsanlar Allah sanki kimseyi görmüyormuş gibi, zenginliği tüketme ve sorumsuzca davranmaya temayül ediyor" dedi.
İftar yemeğinde konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da İslam ile terörü kavramlarının bir arada yer alamayacağından söz etti.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Her kim ki İslam’la terörü, terörizmi, teröristi yan yana kor, İslam’ı, terörü ve terörizmi teşvik eder gösterir veya bunu ima ederse bu İslam’a ve Müslümanlara yapılmış en büyük saygısızlık, en büyük iftiradırdedi.
Bütün bunların önüne geçmek için, barış, kardeşlik, hoşgörü dini olan İslam’ı doğru anlamak ve doğru anlatmakla iftiraların önüne geçilebileceğini dile getiren Bozdağ, bu noktada bütün İslam ülkelerine, Müslümanlara büyük görev düştüğünü sözlerine ekledi.
Türkiyede en uzun süre görev yapan Özbekistanın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov ise yaptığı konuşmada Bizler bu topraklarda rahat çalışıyoruz. Çünkü Türkiyedeki insanların yüreği açık" dedi. Türkiyenin barışçı politikalarını değerlendiren Kadirov "Bütün ülkeler, Türkiyenin izlediği gibi politika yürütseydi dünyada sıkıntılar yaşanmazdı" diye konuştu.
14.08.2011 00:44:00