Malatya İl Müftülüğünden Bilgilendirme Programı

Malatya İl Müftülüğü; Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, vaiz, müdür, Kur’an Kursu Öğreticileri, merkezde görev yapan bazı din görevlilerine yönelik Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu’nun katılımıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Kızılay Derneği arasında 05.10.2007 tarihinde imzalanan “Afet Zararlarını Azaltmak Amacıyla Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi” protokolü gereği Özel İdare Salonunda bilgilendirme programı gerçekleştirdi.

 
Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü H. Yusuf Gül “İnsanların doğru bilgilendirilmesi her açıdan önemlidir. Din görevlilerimizin asli görevi olan halkımızı dini konularda bilgilendirmek ve onlara rehberlik yapmanın yanı sıra halkımızın en güzel şekilde hayatını sürmeleri için gerekli olan bilgilendirme faaliyetlerinde bulundurmaları da onların insani, vicdani ve vatandaşlık görevleri arasındadır. Bu gün taşımalı eğitimden dolayı birçok köyümüzde öğretmen bulunmuyor. Devletini temsil adına din görevlilerimiz oralarda bulunmaktadır. Din görevlileri olarak her tarafa ulaşabilme imkânımız mevcuttur. Bilhassa afet ve musibetler gelmeden önce halkımıza alınması gereken tedbirler ve afet esnasında yapılması gerekenler konusunda bilgi sahibi olmak ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek son derece önemlidir. Bundan dolayı bugün gerçekleşecek programı çok önemsiyorum” dedi.

Bu protokolün imzalandığı tarihten itibaren 25 ile gittiklerini ve oradaki din görevlilerine bilgilendirme sunumlarını gerçekleştirdiklerini, hedeflerinin ülkemizdeki bütün din görevlileri olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu yaptığı konuşmada “Din görevlileri olarak toplumu dini konularda ve olağan üstü hallerde nasıl davranılmasına yönelik bilgilendirmek mecburiyetindeyiz. Bu bilgilendirme üzerimize farzdır. Bizler İzmit depremi, Düzce depreminden sonra olağan üstü hallerde nasıl davranmalıyız, ne yapmalıyız, afet öncesinde alınması gereken tedbirler nelerdir… gibi konularda bilgilendirmenin önemini anladık. Bundan dolayı Diyanet Başkanlığımız ile Türk Kızılay arasında bir protokol imzaladık. Deprem bölgesinde yaşadığımızı kabul etmeliyiz ve depremden sonra yaralarımızı sarmadan önce; deprem öncesi yapılması gerekenleri yapmalı; alınması gereken tedbirleri almalıyız” dedi.

 
Ankara Kocatepe Camiinde verdiği Cuma namazı öncesinde merkezi sistem ile binlerce kişiye hitap ettiğini ve depremden korunma bilincini anlattığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise “Bakara Süresinin195. ayette insanın işini en iyi şekilde yapması gerektiği buyrulmuştur. Yine Nisa 29. ayette kendinizi ve birbirinizi öldürmeyin, deniliyor. Şimdi bizler binamızı, inşaatımızı gereği gibi yapmazsak, zemin etüdüne dikkat etmezsek, işi ehline vermezsek hem kendimizin, hem sevdiklerimizin hem de başkalarının ölümüne sebep olmuş oluruz. 2009 yılında bir günde 25 deprem olmuş. Bu demektir ki depremin gerçekleşmediği saat yok demektir. Deprem olacak mı? sorusundan daha çok deprem olacak gerçeğini kabul etmemiz lazım ve ona göre önceden tedbirlerimizi almamız lazım” dedi.

İnsanların yaşadığı bölgesel şartları göz önünde bulundurmak mecburiyetinde olduğunu ifade eden Vali Doç. Dr. Ulvi Saran ise “İnsanlar yaşadığı bölgenin coğrafi şartlarını değiştiremeyeceğine göre kendisini yaşadığı coğrafi şartlara göre hazırlamalıdır. Yaşadığı çevreye ayak uydurmak mecburiyetindedir insan. Tabi afetler karşısında insanoğlu önceden alınması gereken tedbirleri alması zorunludur. Her bölgenin kendine has hayatı tehdit eden afetler vardır. Önemli olan onlarla birlikte yaşamayı öğrenmektir. İnsanoğlu akıl ve bilinçle hareket ettiğinde zararı en aza indirecektir. Bu bilinci halkımıza anlatmak önemlidir. Bu hususta sivil toplum örgütlerine, siz din görevlilerine, öğretmen ve muhtarlarımıza çok görev düşmektedir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardında Bekaroğlu, Prof. Dr. Işıkara ve Türk Kızılay yetkilileri afet öncesinde alınması gereken tedbirler, afet esnasında yapılması gereken eylemler ve afet sonrasında afet bölgesine ulaşma ve onlara maddi ve manevi yardımları sunmada yapılması gereken görevler hakkında sunumlar gerçekleştirdiler.

İl müftüsü Gül böyle önemli bir konuyu din görevlilerimize sunduklarından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade edip konuşmacı ve katılımcılara teşekkürler etti.


05.02.2010 14:34:00