Kosova İslam Birliği Heyeti Ankara?da Seminere Katıldı

22-28 Mart 2009 tarihlerinde Ankara Diyanet İşleri Başkanlığı Merkezi?nde Kosova dini hizmetleri verimliliğini artırmak için T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı tecrübelerini aktarmak üzere düzenlenen seminere Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Kosova Başimamı Sabri Bajgora,  Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Ejyp Ramadani; Kosova yerel İslam Birlikleri başkan, başimam, sekreter ve muhtelif hizmetlerde görev alanlar T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Kosova Koordinatörü Tevfik Yücesoy eşliğinde katıldı.

 

Seminerde yoğun içerikli program şu ana başlıklar üzerinde gerçekleştirildi:

 

1)      Kosova?da dini hizmet en verimli nasıl yürütülebilinir

2)      İmamların verimliliğini artırmaya yönelik bilgi paylaşımı

3)      Vakıf hizmetlerini yürütme ve vakıf mallarını sevk ve idare etme

4)      Hac hizmetlerini ideal şekilde yürütme- koordine etme

5)      Tarih eserleri koruma

 

Seminerin açılış toplantısında Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu da hazır bulundu.

Kosova İslam Birliği Heyetini Ali Bardakoğlu da Kabul Etti

 

Kosova İslam Birliği Heyeti Ankara ziyareti süresince T.C. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından da kabul edildi. Bu görüşmede Kosova'nın İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı çalışma metodunda en güzel örnek olarak gördüklerini söyledi.

 

Kosova İslam Birliği ile uzun süredir işbirliği içinde olduklarını kaydeden Bardakoğlu, "Lütfen bize teşekkür etmeyin, daha yapacak çok şeyimiz var. İnşallah geçmişte geliştirilmeye çalışılan bu işbirliği, önümüzdeki dönemde daha iyi boyutlarda devam edecek." diye konuştu.  Kosova'nın bağımsız bir ülke olduğuna değinen Bardakoğlu, "5 yıl önce Kosova'yı ziyaretimiz sırasında, Priştine'de tarihi pek çok caminin Sırplar tarafından yakıldığını, yıkıldığını gördük. Bundan dolayı üzüldük, ama İslam Üniversitesi, ülkede dini hayat dimdik ayaktaydı. Yıkılan, yakılan eserler tek tek ayağa kalktı. Nihayet, Kosova istiklaline kovuştu... Artık Kosova'da bahar başladı diye inanıyoruz." dedi.

 

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Türkiye ile Kosova'nın 600 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çekti. Kosova Meclis binasının, Sultan Murat Han adına inşa ettirilen caminin temelleri üzerinde bulunduğunu söyleyen Ternava, "Cami ile parlamento arasındaki uzaklık yaklaşık 15 metre. Bağımsızlık ilan edildikten sonra o camide ve diğer camilerde ezan sesleri yankılanmaya başladı." diye konuştu.  "İslam Birliği, bu dönemde büyük sıkıntılar yaşadı." diyen Ternava, "Bu savaş ve zulümde 218 cami yıkıldı ya da harab oldu. Bunlar 13. 14., 15. ve 16. yüzyıldan kalma eserlerdi. En büyük zulmü İslam birliği yaşadı. İslam Birliği binası yakıldı ve 600 yıllık arşiv yok oldu." dedi.

 

Türkiye'nin savaş sırasında Kosovalı mültecilere de kucak açtığını hatırlatan Ternava, "Mülteciler arasında benim özel kalemim de bulunuyor. Her İstanbul'a geldiğimizde, ben de gelmek istiyorum diye peşime takılıyor." diyerek espri de yaptı.

"Çalışma metodunda en güzel örnek olarak Diyanet'i görüyoruz." diyen Ternava, "Bu çerçevede devamlı gayret göstereceğiz ki, bu çalışma modeli bize örnek olsun." temennisinde bulundu. Ternava, Kosova'da 700 cami, 5 medrese, 7 hafızlık merkezi, bir ilahiyat fakültesi, çeşitli illerde İslami bilgiler veren 26 kuruluş bulunduğunu kaydetti.

2. Dünya Savaşı'ndan 80'li yıllara kadar, "İslam Birliği'ni dize getirmek, çökertmek için" vakıf eserlerinin çoğunun tahrip edildiğini aktaran Ternava, "Yeni camilere çok ihtiyacımız var. Camiye gitmek isteyen insan sayısı her geçen gün çoğalıyor. Şu anda, 200'e yakın yeni camiye ihtiyacımız var. Yardım alsak da almasak da bunları tamamlayacağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ternava, Ali Bardakoğlu'na el dokuması bir kilim ile Kosovalılara has takke hediye etti. Ternava, takkeyi verirken, "1950-1960'lı yıllarda bu şapkayı takanlar, Sırplar tarafından hapsediliyordu." dedi. (Kaynak-Cihan)


30.03.2009 22:18:00