Bakan Nabi Avcı, liselere yeni yerleştirme sistemi sayesinde Anadolu liselerinde kontenjan açığı kalmayacağını söyledi. Bakan Avcı, düşük puan alan öğrencilerin bile Anadolu liselerine yerleşme şansı olduğunu belirtti
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi(TEOG) Anadolu liselerindeki boş kontenjan açığını kapatacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistem sayesinde Anadolu liselerindeki kontenjan açığının kalmayacağını söyledi. Bakan Avcı düşük puan alan öğrencilerin bile Anadolu liselerine yerleşme şansı olduğunu belirtti. Anadolu liselerine yapılan yerleştirmeler sonucunda boş kalan kontenjanlara halen herhangi bir okula kayıt yaptırmayan düşük puanlı öğrenciler yerleştirilecek. Bu sayede öğrencilerin evine yakın okula gitmesi ve düşük bir puanla iyi bir Anadolu lisesine yerleşme şansı doğacak.
Buna rağmen yerleşemeyen ve meslek lisesine gitmek istemeyen öğrenciler ise Anadolu liseleri veya meslek liseleri bünyesinde açılacak olan düz lise programı uygulayan sınıflara yerleştirilecek.
Gazetelerin eğitim editörleriyle biraraya gelen Bakan Avcı eğitim sitemindeki değişiklikleri anlattı. Avcı, yaklaşık 1,5 milyon aileyi ilgilendiren TEOGla ilgili tüm merak edilen sorulara da açıklık getirdi. İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar:
TABAN PUAN KALKTI
Tüm okul türlerine yerleştirme işlemleri, 6, 7 ve 8inci sınıf yılsonu başarı puanlarıyla öğrencilerin 8inci sınıfta girmiş oldukları merkezi sınav puanının değerlendirmesi sonucu elde edilen Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile tek seferde ve tek takvimle yapılacak. Böylece 201 taban puan zorunluluğu da ortadan kalkacak.
İKİ GRUPTA TERCİH
Öğrenciler A ve B olmak üzere iki ayrı grupta tercih yapacaklar. A Grubunda, farklı okul türleri arasından, okul adına göre 15 tercih yapılacak. B Grubunda ise Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu İmam Hatip, Anadolu, Meslek ve Teknik Anadolu liseleri şeklinde, sadece okul türüne göre tercih yapılabilecek.
Puanına göre bir yere yerleşemeyen öğrenci, B Grubundaki tercihleri arasından ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek. 25-28 Ağustos tarihleri arasında nakil müracaatları alınacak.
Bu öğretim yılından itibaren Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Anadolu ya da Fen liselerine dönüştürülecek.Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı tüm okullar Anadolu lisesi statüsüne dönüştürülecek. Anadolu lisesine yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde en fazla 40 olacak.
04.06.2014 20:15:00