Kırgızistan Camileri Osmanlıyla buluşuyor.

Tanrı Dağı eteğinde kırmızıya boyanmış dış cephesi ve mimarisiyle hemen dikkati çeken Ene Camii'ni 10 km mesafeden kolaylıkla görmek mümkün.

Merkezi Ankara'da bulunan Avrasya Akademik Sanatlar Eğitim Merkezi'nde okuyan Türk, Azeri, Kırgız, Kazak, Türkmen, Özbek ve Uygur kalem işi sanatçılarından oluşan kalemkarların bu sanatın tekniklerini ustalıkla kullandığı caminin içinde özellikle Türk hat sanatı ve Osmanlı motifleri göze çarpıyor. Avrasya Akademik Sanatlar Eğitim Merkezi Başkanı Alim Korkmaz, kalem işi süslemesinin ilk kez başkent Bişkek'te Araşan İlahiyat Fakültesi alanı içinde bulunan Ene tatbikat camiinde uygulandığını söyledi. Türkiye'den getirilen Osmanlı çinileri ile mihrap, minber ve kürsüyü kapladıklarını belirten Korkmaz, çinilerin tamamen Osmanlı Türk sanatı tekniğiyle yapıldığını ifade etti.

Korkmaz, Türk dünyasından gelen öğrencilerin, Avrasya Akademik Sanatlar Eğitim Merkezinde hat, tezhip, minyatür, ebru, çini gibi branşlarda yetişerek, Türk dünyasının değişik bölgelerinde Türk İslam Sanatları kurslarının açılması ve mimari eserlerin restorasyonu ile yenilerinin de süslemelerinde çalıştıklarını kaydetti.

"Ortak tarihi geçmişe bakıldığında Türk- İslam sanatlarının her branşında Orta Asyadan izlerin görülebileceğini, Osmanlıyla bu sanatların zirveye çıkarak klasikleştiğini, ecdadımızın hattıyla ,tezhibiyle, minyatürüyle, halı ve kilimiyle, çinisiyle, kalemişiyle, ahşap taş ve mermer işçiliğiyle dönemin kuvvetini, ihtişamını, güzelliğini, zevklerini harmanlayıp büyük medeniyetler kurduğunu ve bunların yabancı müzelerde baş köşelerde sergilendiğini" ifade eden Alim Korkmaz, Orta-Asya'dan Balkanlara kadar birçok ülkede Türk sanatının öğretilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bişkek'e büyük cami şart

Oş Devlet Üniversitesi Araşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Aydar da Kırgız müslümanların büyük beğenisini kazanan cami içindeki süslemeler ve hatların görenlerin üzerinde büyük etki doğurduğunu belirtti. Aydar, başkent Bişkek'te cok az sayıda cami bulunmasına karşılık son zamanlarda yeni camilerin yapıldığını ancak bunların da çok yetersiz kaldığını belirterek, Bişkek'e büyük bir caminin yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

2000 yılında Bişkek'e 15 km mesafede Araşan kasabasında açılan Araşan İlahiyat Fakültesi yaklaşık 160 talebeye hizmet vermekte. 4 dönemdir mezun veren fakülteden mezun olan 100 kişi farklı yerlerde hizmet vermekte.

Kırgızistan'da faaliyet gösteren iki ilahiyat fakültesinden biri olan Oş Devlet Üniversitesi Araşan İlahiyat Fakültesi'nde eğitim Türkiye'den değişik üniversitelerden davet edilen misafir hocaların yanında ilahiyat mezunu yerli Kırgız hocalar tarafından verilmekte. Fakültenin maddi giderlerini ise Türkiyeli ve Kırgızistanlı işadamları sağlamakta.

Fakülte mezunları master diploması ile mezun olmaktalar. Mezuniyet sonrası akademik çalışmalar yanında milli eğitime bağlı okullarda edep dersi öğretmenliği yapabilmekte ve müftülük bünyesinde farklı yerlerde görev alabilmekteler.

Kaynak:Habervaktim.com
28.09.2008 15:12:00