İslam Kardeşliği Gelişiyor

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nu kabul eden İranlı alim Ayetullah Mekarim Şirazi, Şii alimlerin belli bir yere değil, tüm İslam dünyasına ait olduğunu vurguladı.

Ayetullah Mekarim Şirazi, Türkiye diyanet işleri başkanı Ali Bardakoğlu ile görüşmesinde Türkiye'de cami ve dini ilimler merkezlerlerin sayısının fazla olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Müslümanların batı ve özellikle Avrupa'da insanların saadete ermeleri için imkan bulunmadığı kanaatine vardıklarını kaydeden Ayetullah Mekarim Şirazi, bu yüzden müslümanların kendi kimliklerine geri döndüğünü ve dünyada büyük bir güce dönüştüğünü vurguladı.

Ayetullah Mekarim Şirazi, İslam düşmanlarının bu süreçten paniklediğini ve tefrika çıkararak müslüman milletlerin vahdetini engellemeye çalıştığını, düşmanların bu komplosu ile mücadele için İslam alimlerinin dayanışmasının zaruri olduğunu, elele vermek için hiç bir engel bulunmadığını ifade etti.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu da , aynı duyguları paylaşmanın verdiği memnuniyeti dile getirerek, İslam kardeşliğine vurguda bulundu ve Ayetullah Mekarim Şirazi hazretlerinin sözlerine katılarak ,müslümanların İslam güneşi etrafında elele vermesinin büyük bir ilahi rahmet olduğunu belirtti ve Hz Resulullah Efendimizin -s- mübarek Ehl-i Beyt'inin -s- Kerbela'da çağın tuğyankar ve sözde halifesi Yezid 'in Emevi iktidarı tarafından katledilişinin yıldönümü münasebetiyle başsağlığı dileğinde bulunup, bütün Müslümanlar gibi Türkiye Müslümanlarının da , katil ve melun Yezid'in değil, Resulullah -s- çiçeği Hz İmam Hüseyin'in -s- izinde yürüdüğünü ve tıpkı o hazret gibi zillete boyun eğmeyeceğini hatırlattı.

Bu arada AA'nın haberine göre Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, İran'daki temasları sırasında İslam Mezhepleri Üniversitesi'ni ziyaret etti. Rektör Hüccetül İslam Şirazi, Türkiye için açıklamalarda bulundu. Bardakoğlu, davet üzerine geldiği İran'da, İslam Mezhepleri Üniversitesi'ni ziyaret etti ve yetkililerden üniversitedeki eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Üniversite rektörü Hüccet-ül İslam Abdülkerim Biazar Şirazi ile görüşen Bardakoğlu, burada yaptığı konuşmada, ''Bu çağda barış ve huzurun yakalanması için, hangi kültüre, hangi dine ve etnik gruba ait olursa olsun insanların konuşabilmesi, görüşebilmesi, birbirlerini anlayabilmesi ve birbirlerini dinleyebilmesi gerekir'' dedi.
Üniversitenin çalışmaları arasında yer alan mezhepleri yakınlaştırma etkinliğini değerlendiren Bardakoğlu, ''İnsanlığın sulhu, sükuneti, barışı, biraraya gelmesi, ihtilafların azaltılıp ortak paydalarda birarada yürümesi açısından insanlık barışına hizmet eden bir proje olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

Aynı kaynaklardan farklı yorumlar çıkarılabileceğini belirten Bardakoğlu, İslam bilginlerinin farklı yorumlarını tarih boyunca saygıyla karşıladıklarını bildirdi.

-İADEYİ ZİYARET-

Bardakoğlu, İran'a yaptıkları ziyarete ilişkin AA muhabirine de açıklamalarda bulundu.
Bardakoğlu, ''Diyanet İşleri Başkanlığı'na İran'dan değişik zamanlarda son 5-6 yılda muhtelif heyetler geldi ve davetler yapıldı. Biz de 5-6 yılda ilk defa bir ilmi heyetle İran'ı ziyaret etmeyi uygun gördük'' diye konuştu.
Komşu ülkelerdeki dinsel yaşamla ilgili sağlıklı bilgi almayı istediklerini ifade eden Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Avrasya coğrafyasıyla, Afrika ve güneydeki İslam ülkeleriyle sıkı bir ilişki içinde olduğunu anlattı.
''Bugüne kadar İran ile hiçbir ilişki kurulmamıştı'' diyen Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dengi kurumlara iadeyi ziyarette bulunduklarını kaydetti.
Bardakoğlu, ziyaret kapsamında Türkiye'nin deneyimlerinin aktaracaklarını, Diyanet İşleri Başkanlığı ve seçkin bilim kurumlarını tanıtmış olacaklarını dile getirdi.

''TÜRK HALKIYLA KARDEŞİZ''

İslam Mezhepleri Üniversitesi Rektörü Hüccet-ül İslam Abdülkerim Biazar Şirazi de Bardakoğlu ve beraberindeki heyeti İran'da görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ''Türk halkını her zaman kendimizle bir ve kardeş olarak görüyoruz'' dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nı daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını belirten Şirazi, üniversitenin yayın organında ziyarete ilişkin bilgileri içeren bir rapor yayımlayacaklarını söyledi.
Üniversitedeki eğitim hakkında da bilgi veren Şirazi, ''üniversitede birçok ülkeden öğrencilerin farklı mezheplere ait bilgileri birarada öğrendiklerini, amacın Müslümanlar'ın birlik ve beraberliklerini pekiştirmek olduğunu'' bildirdi. Şirazi, ''Müslümanlar'ın birbirleri hakkında gerekli bilgileri edinmeleriyle yanlış anlaşılmaların ve düşmanların fitnelerinin önünün alınabileceğini'' kaydetti.
Prof. Bardakoğlu, Türkiye'de "Aşure Mesajı" başlığıyla yayınladığı mesajda Emevi iktidarnın zulmünü kınamış ve siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela'da Hz. Hüseyin ve 70'den fazla arkadaşının şehit edilmesinin bütün Müslümanları derinden yaraladığını belirterek, bu zulmü reva görenlerin tarih karşısında ve vicdanlarda mahkûm edildiğini belirterek "Bütün Kerbela şehitlerini rahmetle anıyor, bütün Müslümanlara düşen görevin bu tür müessif olayların tekrarlanmasını önleyecek bir bilinç ve anlayışa sahip olarak kardeşlik, birlik ve beraberliğimizi korumak olduğunu hatırlatıyorum" demişti..


25.12.2009 20:13:00