Toplam 747 sayfadan oluşan İslam'da Zekat Müessesesi isimli kitap ile ilgili bir önsöz yazan İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü Kelam ve İslam Düşüncesi Öğretmeni Bekir Topaloğlu, ?İlkönce İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezuniyet tezi olarak kaleme alınan ve bilahare genişletilerek görülen şekle vasıl olan ?İslam'da Zekat Müessesesi', yeni, ciddi, orijinal, yazarına ilmi çalışma ve kabiliyet yönünden istikbal vaat eden bir eser olmaya hak kazanmıştır? nitelendirmesinde bulunuyor.
İslam'da Zekat Müessesesi, Müslümanların Zekat müessesesi ile ilgili bilmesi gereken her şeyi bünyesinde barındırıyor.
Aynı zamanda habervaktim.com yazarı olan Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz da, kitabın 6. baskısı ile ilgili olarak takdim bölümünde şu bilgileri veriyor:
Altıncı baskı itibarıyla kitap 5 bölümden ibaret olup:
Birinci Bölüm, Zekat'ın mana ve önemi.
İkinci Bölüm, Zekat'ın farz olmasının şartları ve nisabı
Üçüncü Bölüm, Zekat'ın verileceği yerler
Dördünce bölüm, Zekat'ın devlete verilmesi ve organizesi
Beşinci Bölüm, Zekat'ı kurumlaştırmanın önemi ve çağdaş İslam ülkelerinde Zekat kanunlarına ayrılmıştır.
Zekat nedir? Zekat nerelere verilir? Zekat'ın farz oluşunun delilleri nelerdir? Zekat'ın farz olmasının nedenleri nelerdir? Zekat'ı vermenin fazileti ve vermemenin uhrevi cezası nedir? Zekat ödemenin dini ve dünyevi hükmü nedir? Zekat neden önemlidir? Alan açısından Zekat'ın önemi nedir? Toplum açısından Zekat'ın önemi nedir? Bu ve bunun gibi Zekat ile ilgili merak ettiğiniz ve bilmeniz gereken her şey, bu eşsiz eserde toplandı.
İşte kitabın arka kapağında yer alan ve Zekat'ı tanımlayan o bilgi notu:
?Sadece zengin kullara farz olan Zekat, ana malı her nekadar azaltır görünse de hakikatte arttırdığı muhakkaktır. Meyve ağacı ancak dalları budanıp filizlendikten sonra bol ve kaliteli meyve verir. Zekat da bir nevi malı budama işlevi görür. Zekat verildikten sonra malla daha çok artar. Fert ve toplum daha çok berekete kavuşur. Sermaye bollaşır, huzur ve mutluluk yayılır. Kur'an-i Kerim, insanlığa Zekatın huzur getiren bir unsur olduğunu haber vermektedir.
Zekat, toplumda kazanılan malın yine topluma verilmesinden ibaret bir olgudur. Dağ başında yalnız yaşan insanın mal kazanması söz konusu olamaz. Belki malı insanlardan kazanır, işte o insanlardan bazıları belli sebeplerle gözetilmeye muhtaç duruma düşünce onlara kazanılan bu maldan vermek en tabi bir harekettir.
Zekat, ferdi olarak yaşanan bir ibadet olgusu olmayıp belki kurumsallaştırılması gereken bir kulluk emridir. Zekat'ın fert ve toplumdaki işlevinin tam olarak gerçekleşmesi için onun kurumlaştırılmasa gerekir. Namaz nasıl cami kurumu olmaksızın tam olarak ifa edilmezse Zekat da Zekat Kurumu olmaksızın tam olarak yerine getirilemez. Zekat, gerçek işlevine ulaştırılıp toplum tarafından yeterince tanınabilirse, fert ve toplumların sosyal güvenliğe kavuşacakları ve rahatlayacaklarında hiç şüphe yoktur. Mal Allah'ın, bereket de Allah'ındır. Onun emrini yaşayanlar berekete ve huzura kavuşurlar.?
İSTEME ADRESLERİ:
P.K: 7 MUDANYA
feyizyayinlari@hotmail.com
Engin Kaşdaş-habervaktim.com
01.10.2008 18:28:00