Hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara giden vatandaşların eşyalarının kara yoluyla taşınabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve PTT Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Başkanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 3 yılda ''en iyi hac organizasyonu yapan ülke'' unvanını aldığını söyledi. Türkiye'nin onuruna yakışır ve hacıların layık olduğu bir hac hizmeti vermeye çalıştıklarını vurgulayan Bardakoğlu, her geçen yıl hizmetin kalitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Öteden beri hacıların eşyalarını Türkiye'ye getirmede sıkıntılar yaşandığını belirten Bardakoğlu, hacıların eşyasını güvenli bir şekilde getirebilmek için bu yıl Gümrük Müsteşarlığı ve PTT Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapmayı kararlaştırdıklarını bildirdi.
Amaçlarının hacıların ibadetle meşgul olmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, ''Her üç kurum da hiçbir ticari kaygı taşımıyor. Bir kamu kurumuna yakışır ağırlıkta hacılara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eşyaların güvenle gelmesi, hacılarımızın zihninin bunlara takılmaması gibi ortak bir hedefimiz var. Protokolün ortaya çıkmasında her iki kurumun da ciddi, ağırbaşlı katkıları ve bizle paylaştığı deneyimleri var'' diye konuştu.
Proje kapsamında hacıların tüm eşyalarının Türkiye'ye getirileceğini belirten Bardakoğlu, zemzem suyunun bunun dışında olduğunu bildirdi. Bardakoğlu, Suudi Arabistan Hükümetinin zemzem suyunun ticari faaliyetlere konu olmasını önlemek için, hacıların bunu bizzat yanlarında taşımasını istediğini hatırlattı. İmzalanan protokol sayesinde hayata geçecek uygulamanın tüm İslam dünyası için bir ilk olduğuna dikkati çeken Bardakoğlu, başarılı olması halinde kurumsallaşmasını arzu ettiklerini söyledi.
Kayıp zararını PTT karşılayacak
Gümrük Müsteşarı Mehmet Emin Zararsız da protokolün hacıların eşyalarının taşınması sırasında meydana gelebilecek istenmeyen olayları ve kargaşaları önlemeye yönelik olduğunu belirtti. Hacıların mallarının emin şekilde kapılarına kadar ulaştırılacağını kaydeden Zararsız, hacıların sadece kişisel eşyalarını koydukları bavullarını ve zemzemlerini uçağa alacaklarını ifade etti. Eşyanın Suudi Arabistan'da tesliminden Türkiye'de kapılarına ulaştığı zamana kadar geçen sürecin internet üzerinden takip edilebileceğini bildiren Tural, herhangi bir zarar durumunda PTT Genel Müdürlüğünün eşyaların tazminini sağlayacağını kaydetti.
Hac kart kolaylığı
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, hacılara yönelik bir diğer kolaylığın da Türkiye'deki yakınlarıyla haberleşme konusunda getirildiğini bildirdi. Suudi Arabistan'daki telefon şirketleri, Türk Telekom ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan görüşmelerle, isteyen hacı adaylarına 40 kontör yüklü ''Hac Kart'' adı verilen bir GSM kartı verileceğini ifade eden Bardakoğlu, bu kartın uygun fiyata haberleşmeye imkanı sağlanacağını belirtti. AA
30.10.2008 13:01:00