Hacıların vazgeçilmezi Hurma

Hac görevini tamamlayan hacılar, ülkelerine hurma ve zemzem götürmeyi ihmal etmiyor. Medine'deki hurma piyasasına Türk iş adamları yön veriyor.

Hurmacılar çarşısı ya da üreticilerden kolilerle alınan hurmalar otobüslerle Türkiye'ye gönderiliyor. Kutsal yerleri ziyaret amacıyla Medine'ye gelen hacılar, aldıkları hurmaları Diyanet Kargo ile Türkiye'ye gönderme imkanı buluyor. Kişi başı en fazla 50 kilogram hurma gönderebilen hacılar, aldıkları fazla hurmaları da uçakla götürmek zorunda kalıyor.

Tüketim artıyor

1988'de Giresun'dan inşaat işçisi olarak Medine'ye gelen Hayrullah Aşık, iki yıllığına geldiği Medine'de müteahhitlik yapmaya başlayınca dönüş kararını ertelediğini söyledi. Aşık, 3 yıl önce kiraladığı bahçede ''Medine Hurma Bahçesi'' adı altında üretime başladığını anlatarak, 80 tonu hacılara 170 tonu Türkiye'deki gıda toptancıları ve market zincirlerine olmak üzere 250 tonluk kapasiteye ulaştığını kaydetti.

Artan talebe yetişmek için 50 ton daha ilave üretim yaptıklarını belirten Aşık, ''Fiyatların düşmesi mümkün değil. Tam tersi yükseliyor. Çünkü Türkiye'de şeker yerine hurma tüketme alışkanlığı artıyor. Soğuk hava deposunda tırlarla farklı illerimize taze hurma da gönderiyoruz. Bu ürünün satışı ramazan ayı ile sınırlı değil artık'' diye konuştu.

En kalitelisi 'ACVE'

Pazara Türk şirketlerinin yön verdiğine işaret eden Aşık, Avrupa ülkelerinden de hurma siparişleri aldıklarını, Yemen'e dahi hurma gönderdiklerini anlattı.

Türk şirketlerin hurmayı dünyaya tanıtığını kaydeden Aşık, özellikle Türk hacıların görüntüsü sebebiyle ''Mebrum'' cinsini tercih etmesi nedeniyle hurma sektöründe alt sıralarda yer alan bu ürünün fiyatının 3-4 kat artmasına neden olduğunu bildirdi.

Aşık, ''300 çeşit hurma arasında en pahalısı, Peygamber Efendimiz'in 'Kim günde 7 tane yerse ona zehir bulaşmaz' hadisi ile tavsiye buyurduğu 'Acve'. Araplar, 'Acve'nin en kalitelisi için 150 riyali gözden çıkarıyor'' dedi.


22.11.2010 20:18:00