Güneş Vakfı’nda Moğolistan anlatıldı

Güneş Vakfı’nın bu haftaki konuğu Güneş Vakfı yönetim kurulu üyesi ve Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Özgül oldu.

Türk Kültürünün Beşiği Moğolistan adlı konferansı ile dinleyicilerle buluşan Oktay Özgül; Moğolistan’ın Türk tarihinde çok özel bir yere sahip olduğunu belirterek, Alpaslan Ceylan başkanlığındaki bir ekiple 2017 Yılı Moğolistan çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
Çalışmalarını Kuzeybatı Moğolistan’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Oktay Özgül, Moğolistan’da 2 bin 154 kilometre yol kat ederek 3 aymak (bölge), 9 balık (şehir), 12 kült alanı ve kurgan merkezi, 4 runik yazıtlı belge (dikilitaş ve kaya üzeri yazmaları), 1 petroglif ve 7 müzede çalıştıklarını anlattı. 
Türk Kültür tarihinin özellikle Göktürk Devleti’nin kurulduğu bölge olan Orhun Vadisi’nin eski Orhun Yazıtları’nın yanı sıra eski Uygur şehir kalıntılarını, Geyikli Taşları, İskit -Hun dönemi kurganlarını barındıran Ötüken bölgesinin önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Oktay Özgül, “Türk bilim insanlarının o zor coğrafyalarda daha çok çalışması ve Türk tarihinin arkeolojik-tarihsel kaynaklarını daha çok bilmesi gerekiyor” dedi. 
Tika ve Atatürk Üniversitesi’nin desteği ile bölgede araştırmalar yaptıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Oktay Özgül, genç akademisyenlerin Türkistan coğrafyasına ağırlık vermeleri gerektiğini belirtti. Göktürk Devleti’nin siyasi yapılanması ve Türk Devlet geleneğinin oluşmasındaki önemine vurgu yapan Özgül, “Çalışmalarımızın ağırlık merkezini bozkır siyasetine etki eden faktörler üzerinde yoğunlaştırmalıyız” dedi. 
Konuşmasını Moğolistan’ın “günümüzdeki durumu” ile tamamlayan Oktay Özgül’e, Güneş Vakfı başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan teşekkür ederek, günün anlam ve önemine binaen bir hediye takdim etti. (iha)
17.03.2018 13:59:00