Erzurum’da ulusal çocuk sempozyumu

Atatürk Üniversitesi Çocuk ve Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütücülüğünde Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları ortaklığında gerçekleştirilen II. Ulusal Çocuk Sempozyumu Nenehatun Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Sempozyumun açılışına; Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sözbilir, Özel Vakıf Okulları Genel Müdürü Erdal Karagülle, Atatürk Üniversitesi Çocuk ve Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili ile Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Esra Mindivanli Akdoğan ile okul yöneticileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bilginin oldukça yoğun olduğu, 57 öğrencinin 52 bildiri ile katılım sağlandığı sempozyumda; bildiriler ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri tarafından hazırlandı. Büyük oranda Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları bünyesindeki öğrencilerin yer aldığı sağlandığı sempozyuma il genelinde farklı okullardan da katılım sağlandı.

Sempozyumda öğrenciler; Türkiye 100 Yılı ve Yüzyılda Türkiye, Geleceğin Teknolojisi, Değerler ve Etik ile Yerel Kültür konu başlıklarında hazırladıkları bildirilerin sunumunu gerçekleştirdiler.

ÖĞRENCİLERDEN SEMPOZYUM BAŞARISI

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri tarafından düzenlenen ve sunumların yine öğrenciler tarafından yapıldığı sempozyum, büyük ilgi gördü. Öğrencilerin araştırma ve sunum becerilerini sergilediği bu etkinlik, eğitim camiasında büyük takdir topladı. Sempozyumda sunum yapan öğrenciler, topluluk önünde konuşma yeteneklerini geliştirerek özgüvenlerini artırma fırsatı buldu. Kendi hazırladıkları bildirileri geniş bir kitleye sunan öğrenciler, bu deneyimle kendilerine olan güvenlerini pekiştirdiler.

ARAŞTIRMA VE ANALİZ BECERİLERİ GELİŞTİ

Etkinlik boyunca öğrencilerin, belirledikleri konular üzerinde derinlemesine araştırmalar yaparak veri toplama ve analiz etme becerilerini geliştirdiklerini ifade eden Vakıf Okulları Genel Müdürü Erdal Karagülle; bu süreçte öğrencilerin akademik çalışmalarında kullanacakları önemli bilgi ve becerileri edinmelerine de olanak sağladığını ifade etti.

YENİLİKÇİ DÜŞÜNCELERİNİ ORTAYA KOYMA FIRSATI BULDULAR

Öğrencilerin sunum konularını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirerek problem çözme yeteneklerini de geliştirme fırsatı bulduklarını aktaran Müdür Karagülle, sempozyuma aktif katılım sağlayan öğrencilerin bu sayede analitik düşünme kapasitelerini artırarak daha donanımlı bireyler haline geldiklerini söyleyerek şunları kaydetti: “Sempozyumun hazırlanması ve sunulması aşamalarında öğrenciler, ekip çalışması yaparak iş birliği içinde hareket etmenin önemini kavradılar. Grup çalışmaları sayesinde sorumluluk paylaşmayı ve uyum içinde çalışmayı öğrenen öğrenciler, bu becerilerini ilerideki hayatlarında da kullanabilecekler. Sunumlarını hazırlarken yeteneklerini konuşturan öğrenciler, yenilikçi düşüncelerini ortaya koyma fırsatı buldular. Bu süreç, onların üretici yeteneklerini geliştirmelerine büyük katkı sağladı. Akademik yazım, düzenleme, zaman yönetimi ve profesyonel sunum yapma gibi önemli beceriler kazanan öğrencilerimiz için bu edinilen yetenekler gelecekteki akademik ve profesyonel yaşamlarında büyük rol oynayacak. Öğrenciler, sempozyum konuları üzerinde çalışırken ilgi duydukları alanları keşfetme ve bu alanlarda derinleşme fırsatı buldular. Bu durum, gelecekteki eğitim ve kariyer planlarını şekillendirmelerine yardımcı olacak.”

SOSYAL BECERİ VE KÜLTÜREL FARKINDALIKLAR ARTTI

Son olarak farklı okullardan gelen öğrencilerle etkileşimde bulunmak, katılımcıların sosyal ve kültürel açıdan zenginleşmelerine katkıda bulunduğunu dile getiren Vakıf Okulları Müdürü Erdal Karagülle, öğrencilerin bu tür etkinlikler sayesinde sosyal becerilerini ve kültürel farkındalıklarını artırdığını dile getirerek böylesine önemli bir sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan başta Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.

Sempozyumda ele alınan konular, sonraki süreçte değerlendirilmek üzere çıktı haline getirilecek.

 


04.06.2024 06:24:37