Erzurum bölgenin de sağlık merkezi

Sağlık İl Müdürü Pdof. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum’un sağlık alanında büyük mesafe kat ettiğini vurgulayarak, ”Şehrimiz Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin sağlık merkezi konumundadır” dedi.İl Sağlık Müdürlüğünde birim amirleriyle yapılan değerlendirme toplantısında Vali Altıparmak Sağlık kampüsü inşaatı başta olmak üzere, sağlık yatırımları ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanına inşa edilecek olan ve geçtiğimiz aylarda yeniden ihale edilerek, müteahhide yer teslimi yapılmasının ardından inşaatına başlanan "sağlık kampüsü" hakkında da İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik’ten bilgi alan Vali Altıparmak, Erzurum’daki sağlık hizmetlerindeki memnuniyet oranının vatandaşlar tarafından çok üst düzeyde olduğuna dikkat çekerek, tüm sağlık çalışanlarına başarılarından ötürü teşekkür etti.

İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında Vali Altıparmak’a bilgi veren Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" sayesinde halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının % 75’lere ulaştığına dikkat çekerek, Erzurum’un sağlık hizmetlerinde bölgenin lokomotifi olduğunu, sağlık turizminde de bölgenin cazibe merkezi durumunda olduğunu söyledi.

Erzurum’un sağlık alanında büyük mesafe kat ettiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” başlamadan önce, 2002 yılında Erzurum’da 12 ambulansla sadece 5 bin 600 kişinin taşındığını, bu yıl ise 65 ambulansla bu sayının 62 bini geçtiğini söyledi.

Erzurum’un Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin sağlık merkezi konumunda olan bir il olduğunu ve 25 bin km2 ’lik bir coğrafyaya sahip olduğunu ifade eden Vançelik, ’’Erzurum, özellikle Bayburt, Erzincan, Iğdır, Ardahan, Kars, Ağrı illerini içeren coğrafyada yaklaşık 3 milyon nüfusa sağlık hizmeti vermektedir. 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da çok ciddi sağlık yatırımları yapıldı. ’’ diye konuştu.

Anne ve bebek ölüm hızlarını temel ölçüt olarak aldıklarını ifade eden Vançelik, 2005 yılında binde 43 olan bebek ölüm hızının binde 9.9’a, anne ölüm hızının ise binde 63.1’den binde 12.8’e düştüğünü söyledi. Son yıllarda özellikle bütün ilçelerdeki hastanelerin yenilendiğini dile getiren Vançelik, on yıl önce Ankara ve İstanbul’a giden vaka sayısının yaklaşık % 10’lar civarında iken, bugün binde 1-2 civarında olduğuna dikkat çekti. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, daha önce sağlık ocağı modeliyle hizmet veren Tekman, Karayazı, Karaçoban, Şenkaya, Uzundere ve Tortum’a kendi nüfus ölçeğine göre hastaneler yapıldığına da dikkat çekerek, ilçelerden şehir merkezine hasta sevki oranının da azaldığını belirtti.

Erzurum’un sağlık alanında bölgede çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, yapımına yeniden başlanan Sağlık Kampüsünün tamamlanmasıyla, sadece bölge illerinden değil, komşu ülkelerden de sağlık turizminin Erzurum’a büyük ivme kazandıracağına dikkat çekti. Vali Altıparmak "Sağlık yatırımlarının artırılması ve teknolojik olarak yenilenmesiyle birlikte anne ve bebek ölümlerinin ilimizde ve bölgede azalması mutluluk verici bir durum. Gönül arzu ediyor ki; bu ölümler hiç yaşanmasın. Ayrıca, halkımızın merkezi hastane randevu sistemi ile daha rahat bir şekilde tedavi ve muayene olabilmesi mümkün olduğundan, vatandaşlarımızın randevu alarak hastanelere müracaat etmesinin yaygınlaşması için çalışmaların artırılması gerekli “diye konuştu.

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum’ da yapımı devam eden sağlık yatırımlarının da bir an önce tamamlanması için de gerekli tedbirlerin alınacağını ve takipçisi olacaklarını kaydetti. Vali Altıparmak, 112 Acil Çağrı Merkezinde uygulanan temel ve pratik eğitimlerin çok faydalı olduğuna da dikkat çekerek, sağlık çalışanlarına yönelik verilen bu tür eğitimlerin halkın sağlık hizmetlerine olumlu etki yaptığını belirtti.


26.11.2014 00:33:00