Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Erzurum’un 500 yıllık geleneği “BinbirHatim”in şehrin din kültürü, bir “ilmü’l cemâl” olduğunu ifade ederek Osmanlı devletinin Doğu ve Batı hududundaki iki şehirde, Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te asırlardır devam ettiğini belirtti.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş BinbirHatim’in ulusal ve uluslararası “Kuran Şöleni” olmasını arzuladıklarını söyleyerek konuya dair, yetkililerin ve şehir kamuoyunun değerlendirmesi için bazı önerilerde bulundu. Başkan Ertaş şunları söyledi:
“Erzurum Mekke ve Medine’den sonra İslâmiyet’in en güzel yaşandığı illerden biridir. Erzurum’un kendine özgü ikliminde Ramazan ile Binbir Hatim ayı manevi bir şenlik havasında geçer. Binbir Hatim genellikle Aralık’ın ortasında başlar, Ocak ayının ortasında tamamlanır. Yani yılın en uzun gecesini, ardından gündönümünü, evvel-i şeb-i yelda ile ahir-i şeb-i yeldayı kapsayan günlerde okunur. Binbir hatmin hikmetlerinden biri de okunduğu bu vakittir. Erzurumlu bu şekilde yeni yıla Kuran’la girmiş olur. Hudut şehirleri Erzurum ve Bosna-Hersek Kuran ile zırhlanır böylelikle.”
HEM TÜRKİYE’YE HEM DE DÜNYAYA ANLATMALIYIZ
Erzurum Anadolu’da kendine özgü bu ayrıcalığı artık bir bayram, bir şenlik havasında yaşaması gerektiğini vurgulayan Ertaş, “Erzurumlu Binbir Hatim geleneğini hem Türkiye’ye hem dünyaya daha iyi tanıtmalıdır. BinbirHatim’ler şehrin henüz fark edilmeyen marka değeridir. Bu anlamlı gelenek, ulusal ve uluslararası inanç ve kültür turizmine kazandırılmalı, Erzurum bu ay içerisinde Türkiye’den ve dünyadan gelen insanlarla dolup taşmalıdır. İşte bu amaçla daha önce ŞEHİRDER’in önerdiği teklifleri yeniden gündeme getirmek istiyor, BinbirHatim’lerle ilgili aşağıda sıraladığımız düşüncelerimizi valiliğin, büyükşehir belediyesinin, il müftülüğünün ve kamuoyunun dikkatlerine sunmak istiyoruz.” dedi.
İŞTE BİNBİR HATİMLE İLE İLGİLİ ÖNERİLER
BinbirHatim’lerle ilgili düşüncelerinin başında şehrin her tarafından görülebilecek noktaya, meselâ Küçük Kiremitlik Tepesi’ne dış mimarisi 1001 sayısını hatırlatacak çizgilerden oluşan büyük bir cami yapılabileceğini vurgulayan Ertaş, “BinbirHatim’in okunduğu ay içerisinde ulusal ve uluslararası Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışması düzenlenebilir. Dünyanın dört bir yanından, Türkî cumhuriyetlerden, Balkan ülkelerinden hafızlar davet edilerek Kuran ziyafeti verilebilir. Her yıl bu ay içerisinde “Kuran ve Ahlâk”, “Kuran ve Adalet”, “Kuran ve Medeniyet” gibi bir konu üzerinde sempozyum çalışmaları yapılıp, çalışmalar daha sonra kitaplaştırılabilir. Erzurum’un kazalardan, belâlardan muhafazası için başlatıldığı rivayet edilen BinbirHatimler’in anlamına uygun olarak Erzurum’un yaşadığı tarihi sıkıntılar ve bu sıkıntılar nasıl kurtulduğuna dair sunumlar, konferanslar yapılabilir. BinbirHatim’in başlangıcı Pir Ali Baba türbesinde kurulacak çadırlarda et, pilav, ayran ikramıyla dualarla ve gelenlere Kuran-ı Kerim hediye edilerek yapılabilir. BinbirHatim’in okunacağı bir ay boyunca Müftülük Konferans salonunda, bazı camilerde uzman hocalar öncülüğünde Kuran Tefsiri okumaları yapılabilir. Erzurum’da kız ve erkek Kuran kurslarında hafızlık yapan çocuk ve gençlerin icazet töreni Binbir Hatim programının kapanış töreni olarak gerçekleştirilebilir. Bir ay boyunca bilhassa hat, tezhip, ebru gibi Türk-İslam el sanatları kursları ve sergileri açılabilir. BinbirHatim’in okunacağı bir ay boyunca şehrin caddelerinde direkler arasına asılacak Kuran-ı Kerim’den ayetler ve hatlar ile şehir süslenebilir. İlk ve ortaöğretim ile üniversite öğrencileri arasında Kuran bilgisi ve meali yarışmaları düzenlenebilir. Erzurum ile Bosna-Hersek hatimle şehrin zırhlanması ortak geleneğiyle “kardeş şehir” ilan edilebilir.”
15.12.2023 09:15:24