Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurduğu aile irşat ve rehberlik büroları, ülke genelinde önemli bir boşluğu doldurmaya başladı. Vaiz ve vaizeler, bulundukları şehirdeki ailelerin yardımına koşuyor, dertlerine ortak oluyor. Müftülüklerin tesis ettiği ekipler, ailelerin dağılmasına varacak meseleleri Hz. Muhammed'in (sas) hayatından örnekler vererek çözüyor. Karşılaşılan sorunlar yörelere göre farklılıklar gösterirken, Güneydoğu'da çocuklarla ilgili meseleler öne çıkıyor. Vaiz ve vaizeler, yoksulluğa bağlı ailevi sorunlar, çocukların okuldan uzaklaşması, internet bağımlılığı, aile içi şiddet, uyuşturucu ve alkol kullanımı gibi problemlerle sıklıkla karşılaşıyor. Türkçe bilmeyen ailelere, Kürtçe konuşabilen vaizler gidiyor.
Diyanet'in 1996 yılından itibaren kademeli olarak Türkiye geneline yaydığı aile irşat ve rehberlik büroları, müftülükler bünyesinde çalışıyor. Diyarbakır'daki büroda 6 vaiz ile 6 vaize görev yapıyor. Cami imamlarının desteğiyle ailelerle irtibata geçen irşat ekipleri, sorun yaşayanlar öncelikli olmak üzere tek tek kapıları çalıyor, evlere misafir oluyor. Ziyareti bir vaiz ile bir vaize birlikte yapıyor. Erkek hoca, evin reisine İslam tarihinden örnek aile yapılarını anlatıyor, aile içi iletişim konusunda Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatından örnekler sunuyor ve babanın çocuklarına karşı sorumluluklarını hatırlatıyor. Kadın hoca ise evin hanımına yuvanın önemi, çocukların bakımı ve eğitim gibi konularda bilgiler veriyor. Ziyaretin sonunda ailelere Diyanet'in hazırladığı Kur'an meali ile Gençlik ve Aile Rehberi hediye ediliyor.
Aile irşat ve rehberlik bürolarının, toplumun dini açıdan doğru bilgilendirilmesini sağlamak, aile yapısının korunmasına katkıda bulunmak, halkın sorunlarının çözümüne katkı sağlamak üzere kurulduğunu söyleyen Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, isteyen kişinin telefonla, internetle ya da kendisi bizzat büroya gelerek görüşme yapabileceğini belirtiyor. Melek, "Görüşme ya da ev ziyaretleri sırasında, hem kişinin hem de bölgenin hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Gerektiğinde insanları psikoloğa, sosyal hizmet uzmanına veya avukata yönlendiriyoruz. Ailenin bütünlüğünü sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz." diyor. Diyarbakır'da daha çok çocuklarla ilgili sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Ali Melek, "Çocuk konusunu çok önemsiyoruz. Anne ve baba ile konuşarak sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bizden yardım isteyen ailelere her türlü konuda yardımcı oluyoruz, yol gösteriyoruz. Çocuk belli bir yaşın üzerinde ise ona anne-baba hakkını anlatıyoruz." şeklinde konuşuyor.
Vaize Fatma Özbek de, okuma yazması olmayan, Türkçe bilmeyen kadınlara da yardımcı olmaya çalıştıklarını, her türlü sorularını dinlediklerini söylüyor. "Özellikle ev ziyaretlerinde çok güzel bir ortam oluyor. Evin hanımı hemen her konuda sorular soruyor. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Her hafta bayanlara yönelik yaptığımız vaaza da kadınları davet ediyoruz." diyor. Bazı annelerin, çocuğunun din konusundaki farklı düşüncelerini, eşinin sorunlarını anlattığını belirten Özbek, en makul yolu göstermeye çalıştıklarını kaydediyor. Özbek, "Ailevi sorunlar çok hassas. O yüzden yanlış anlama gelecek cümlelerden özellikle kaçınıyoruz. Onlara aile bütünlüğünün sağlanması ve devamlılığı için yardımcı olmaya gayret gösteriyoruz." ifadelerini kullanıyor. Vaizler Recep Sarıkaya ile Telat Engin ise ziyaretlerde evin reisini dinliyor, onlara ailenin önemini anlatıyor.
Diyarbakır Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu görevlileri, ev ziyaretlerinin yanı sıra yerel televizyon ve radyolarda programlar yapıyor, camilerde kadınların büyük ilgi gösterdiği sohbetler düzenliyor.
Bir telefonla ailesini kurtardı
İrşat ekiplerine telefonla ulaşan Diyarbakırlı bir kadın, ailesinin dağılmak üzere olduğunu belirterek yardım ister. Yerel bir televizyonda vaizlerin 'ailevi sorunlarınız için bizi arayın' çağrısı üzerine müftülüğü arayan Dilek A., çocuğunun sürekli evden kaçarak batı illerine gittiğini, eşinin kahvede yatıp kalktığını ve kendisine bakmadığını anlatır. Dilek A.'yı ziyaret eden irşat ekipleri, çocuğunun durumunu polise anlatır. Çocuk kısa sürede bulunup getirilir, bir hayırseverin bursuyla okumaya başlar ve bir daha evden kaçmaz. Vaizler, Dilek A.'nın eşine de nasihatlerde bulunur, ailesine sahip çıkmasını ister. İrşat ekiplerinin gayretiyle ailesi kurtulan Dilek A., kendisine yardımcı olan, ailesini kurtaran irşat ekiplerini hiç yalnız bırakmıyor.
Zaman