Münbiç konusunda önemli açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Münbiç meselesi bitince Fırat'ın doğusuna geçilecektir." dedi.
"24 Haziran seçimleri çok şeffaf ve demokratik bir seçim oldu. Pazartesi itibariyle de Türkiye yeni sisteme adımını atacak."
"Türkiye'nin Suriye sorununa bakışın sadece nettir. Biz kalıcı bir barış istiyoruz. Bugüne bunun için çaba sarfettik. Bizim için sınır güvenliğimiz adına çok önemlidir Suriye. İran ve Rusya ile ateşkes ve çatışmasızlık bölgeleri, insani yardım gibi güven artırıcı adımlar attık. Siyasi çözüm ve anayasa komisyonu için çalışıyoruz şu an. Siyasi süreç için bu çok önemli. Seçimler için de aynı şekilde önemli. Biz terör gruplarını yok etmek adına çok önemli adımlar attık. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bunun da somut göstergesidir. Türkiye bu konuda her zaman net olmuştur. Münbiç'te de YPG/PKK'nın çekilmesi ve tamamen geri adım atması zamanıdır.
"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ELİNDEKİ SİLAHLAR ALINACAK"
"DEAŞ'a, PKK/YPG'ye karşı en büyük mücadeleyi biz verdik. ABD ile aramızdaki uzun zamandır en büyük sorun olan YPG konusunda bir yol haritası belirledik ve şimdi bunu uygulama safhasındayız. Hazırlık safhasına da bir takım adımlar atıldı. Şimdi ise ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı. Bu süreçte de PKK/YPG buradan çekilecek ve bunların silahları alınacak."
"Yol haritasındaki uygulamada herhangi bir sorun olmadı. ABD'li muhattaplarımızla da sürekli iletişim halindeyiz. Buraları kim yönetecek, buraların güvenliğini kimler uygulayacak gibi sorular var önümüzde. Bunun cevabını ABD ve Türkiye ortak bir şekilde karar verecektir.ABD ile yol haritamızda net bir mutabakat var. Çünkü Suriye konusunda Türkiye ve ABD ilişkileri çok zarar gördü. Fakat şu an ilişkileri iki ülke de onarma çabası içerisinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump Brüksel'de görüşecek."
"MÜNBİÇ KONUSU BİTİNCE FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇİLECEKTİR"
"Münbiç'in yönetimi de söz konusu. Buradaki en önemli unsur nüfus tabii ki. YPG buraya girerken yerel halkın çoğunluğu buralardan gönderdi. Buranın yüzde 90'ı Arap idi. Bunun için nüfus yapısını baz alacağız. Oradaki Kürt kardeşlerimiz de çok zarar gördü. Ağırlıklı olan nüfus Münbiç'te görev alacak. Münbiç konusu bitince Fırat'ın doğusuna geçilecektir."
ABD yönetimi Türkiye olan ilişkileri bozmak istemiyor. Trump'ın özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük saygısı var. Fakat ikili ilişkiler yeterli olamıyor maalesef. Bizim zaten ABD düşmanlığımız, fakat politikalar eleştirilebilir, görüşlerimiz bazen uymuyor da olabilir. Trump da Türkiye karşıtlığı meselesinden rahatsız olduğunu söyledi. Trump'ın da bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. Bu yüzden ABD yönetimi Türkiye ile ilişkileri bozmak istemiyor. ABD Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmemelidir. S-400 alınırken Türkiye ABD'ye gerekli bilgilendirmeleri yapmıştır. NATO'nun endişesi varsa beraber çalışırız."
"Son zamanlarda itiraflar gelmeye başladı. Darbeden hemen sonra Türkiye'yi ziyaret etmeyen batılı devletler şu an hata yaptıklarını kabul ettiler. Bunlar cumhurbaşkanımıza 'Bunların sizi öldürmek istediklerini bilmiyorduk' diyorlar. Bundan sonraki süreç FETÖ'ye karşı batılı devletlerin atacakları adımlar çok önemli. FETÖ terör örgütünün karanlık bir örgüt olduğu batı medyasında yazılıp çizilmeye başladı. Özellikle de Almanya PKK'ya karşı net bir tutum koymaya başladığını görüyoruz. Bu konuda Avrupa'ya gerekli tüm desteği veriyoruz."
"ABD'NİN İRAN ADIMLARINI DOĞRU BULMUYORUZ"
"ABD'nin İran konusundaki adımlarını doğru bulmuyoruz. Yeni yönetim anlaşmadan çekiliyorum dedi. Ancak AB ülkeleri ve İran bunu devam ettirmek istiyor. Ancak ABD ilave yaptırımlar koyuyor. Ben aldım bu kararı, diğer ülkeler de uymak zorundadır. Öyle bir şey yok. Artık bu iş böyle yürümez. S-400 alıyorsun, yaptırım uygularım diyor. Uygularsan karşılığını görürsün. Böyle bir ilişki istiyorsan o senin tercihin."
"İran gibi bir ülkenin köşeye sıkıştırılması doğru değil. İsrail'in talebiyle İran için alınan bu kararları doğru bilmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu net bir şekilde söyledi. Bölgemizde biz tırmanma ve gerilim istemiyoruz. Şu anda ABD'nin aldığını kararlara sadece biz değil, AB üyesi ülkeler de karşı çıkıyor. Şirketler bundan tedirgin olabilir. Ama AB üyesi ülkeler ve AB bir kurum olarak ABD'nin bu kararlarına karşı. Bunu net bir şekilde söylüyorlar. En son Pompeo ile yaptığımız görüşmede, FETÖ konusunu ciddiye aldıklarını, FBI'ın kapsamlı bir soruşturma başlattığını söylemişti."
PKK SEMBOLLERİNİN YASAKLANMASI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PKK sembollerinin yasaklanmasına ilişkin de şöyle konuştu:
"Avusturya, Almanya'daki yasayı örnek alan bir çalışma başlattı. Sonbaharda parlamentoya gelebilir. PKK'nın Irak topraklarından temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız."(Kaynak:Sabah)
06.07.2018 12:37:00