Dış politika güç ve kuvvetle yapılır

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Hülagü: "Artık Türkiye, kendine güvenen, kendine inanan, ayakları üzerinde durabilen belli bir güce erişmiş Türkiye’dir.

Erzurum Ticaret Ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, Atatürk Üniversitesi AB  Dokümantasyon Merkezi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen "Türk Dış Politikasında Güncel Gelişmeler" konulu kongre başladı. Atatürk Üniversitesi  Kültür Merkezi’nde 21 üniversiteden çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesinin katıldığı kongrede konuşan TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü , Osmanlı Devleti’nin tarihçesi, yaptığı antlaşmalar ve  dış politikası hakkında bilgi vererek, Osmanlı Devleti’nin hem batıya hem de doğuya genişlediğini söyledi.

Osmanlı Devleti’nden örneklerle dış politikasını anlatan Hülagü, "Bu biraz güçle kuvvetle alakalı bir şeydir. Güç kuvvet derken de tabii ki siyasi gücü, iktisadi gücü ve bilgi gücünü kastediyorum. Siyaseten, iktisaden ve bilgi birikimi bakımından eğer zayıfsanız, o zaman da kendi kabuğunuza çekilmek, barış politikalarını izlemek, hatta topraklarınızı muhafaza etmekle yetinmek zorundasınız" diye konuştu.

ARTIK TÜRKİYE KENDİ 

AYAKLARI ÜSTÜNDE 

DURABİLİR GÜÇTEDİR””

Türkiye’nin mevcut durumunu da değerlendiren Prof.Dr. Hülagü, Artık Türkiye, kendine güvenen, kendine inanan, ayakları üzerinde durabilen belli bir güce eriştiğini söyledi.  Hülagu, “ İnşallah Türkiye daha da güçlenecektir daha da kuvvetlenecektir. Dış politikada daha aktif hale gelecektir. Tabii dış politikada aktif hale gelmek, yanlış anlaşılmasın, ’savaş çıkaralım, savaş yapalım, savaşa gidelim’ anlamında söylemiyorum. Kendi kimliğimizi korumak, kendi varlığımızı ispat etmek, kendi kültür değerlerimizi geçerli kılmak anlamında dış politikada aktif almak gerektiğini söylüyorum. Yoksa savaşın bir yıkım olduğunu hepimiz biliyoruz. Savaşın kötü olduğunu, kazansanız da kaybetmek anlamına geldiğini hepimiz biliyoruz. Savaş kimsenin arzu edeceği bir şey değildir ama tabii ki kendi varlığınızı, kendi kimliğinizi, kendi kültürünüzü, kendi tarihinizi ve menfaatlerinizi korumak, mazlumlara da yardım etmek anlamında dış politikada aktif almak gerektiğine inanıyorum ”dedi.

“TÜRKİYE 

KOMADAN UYANDI”

Başbakanlık Başmüşaviri  Dr. Savaş Şafak Barkçin ise Türkiye’nin son 12 yıl içerisinde yakaladığı değişimi anlattı. Barkçin,  "Çok uzun bir süre Türkiye uykudaydı. Türkiye’nin milliyetçilik söylemini duyardınız, sosyalizm söylemini duyardınız fakat bunların toplumdaki karşılıkları hiç aynı değildi. Türkiye, son 12 seneden beri uyanan bir ülke. Bir komada olan insanı düşünün. Komada bir insanın bütün vücut organizması çalışır. Kalbi çalışır, beyni çalışır. Bütün salgıları salınır fakat o insana bir zarar verdiğinizi hissedemez bile. Normalde yaşayan bir varlık fakat bilinç kapalı olduğu vakit ne yaptığını bilmeyen bir varlık. Türkiye aynen 100-150 seneden beri komada bir insan gibiydi. Komada olan bir insan kendini bilmez, çevresindeki insanları bilmez, mekanı bilmez, zamanı bilmez" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, 21 değişik üniversiteden gelen öğrenciler sunum yaptı. "Türk Dış Politikasında Güncel Gelişmeler" konulu kongre iki gün sürecek.. 


29.04.2014 19:59:00