Hakkari, Malatya, Tunceli ve Van illerinde başlayan sıvat dağıtımlarının önümüzdeki günlerde Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Muş, Sivas ve Van illerinde devam edeceği bildirildi.
İmal edildikleri noktalardan alınıp muhtarlara teslim edilen sıvatlar, köy ve mera arazilerinde belirlenen yerlere kurularak, hem hayvanların temiz ihtiyacı karşılanmış oluyor hem de suya ulaşmada zorluk yaşanan alanlara yerleştirilerek hayvanların enerji kaybı önlenerek ayrıca ülke ekonomisine de katkı sağlanmış oluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bölgede hayvancılığı daha verimli kılmak, kırsal alanda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla, bu yıl 5 bin 850 adet sac, 4 bin 110 adet beton olmak üzere toplam 9 bin 960 adet sıvatın İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri aracılığıyla köy ve meralardaki hayvan yetiştiricilerine dağıtılacağını ifade etti. Başkan Demir, "Geçtiğimiz yıl, ilk etapta, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerleşim ve mera yerlerine konulmak üzere toplam 9 bin 30 adet sac ve beton sıvat bölge illerine dağıtıldı. Yeni sıvatların dağıtımına ise Ağustos ayında başlandı. 2 yılda, DAP İdaresine bağlı 15 ilin ilçe, köy ve meralarına toplam da 19 bin adet sıvat dağıtılmış olacak" dedi.
Türkiye'nin en büyük meralarının DAP Bölgesinde olduğunu ve burada yaşayan nüfusun büyük bölümünün de geçimini hayvancılık yaparak sağladığına dikkat çeken Başkan Demir, meralardaki hayvanların su ihtiyacını karşılama konusundaki sıkıntıdan dolayı böyle bir çalışma başlattıklarını ve illerden gelen yoğun talep üzerine söz konusu uygulamaya bu yıl da devam ettiklerini söyledi. Meraların, hayvanların beslenmesindeki önemine vurgu yapan Başkan Demir, "Hayvanların merada otlatılması önemlidir. Çünkü kaliteli kaba yemi ucuza mal etmiş olursunuz. Ancak, temiz, sağlıklı ve kolay erişilebilir su, hayvanların verimlerinde ve hastalıklardan korunmalarında beslenmeleri kadar önemlidir" şeklinde konuştu.
İdareye bağlı 15 il, 130 ilçe ve 7 bini aşkın köye hizmet götürmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Demir, Bölgenin var olan potansiyelini harekete geçirmek için özellikle tarım ve hayvancılığa odaklandıklarını söyledi. Başkan Demir, "Doğduğu yerde doyan ve uğraştığı işten kazandığı için zevk alan bir üretim modeli kalkınmanın başat faktörlerindendir" dedi.
22.08.2016 08:16:52