Çiftçilere don uyarısı

Bayraktar, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "İç Ege, İç Anadolu, Göller Bölgesi, Marmara'nın güneydoğusu, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Batı Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde hafif, bu bölgelerin yüksek kesimlerinde orta kuvvette don bekleniyor. Bazı yerlerde kuvvetli ve çok kuvvetli don riski var"dedi.
Bayraktar, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerektiğine dikkati çekti. Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Nisan ayıyla birlikte meyve türlerinin çoğunluğunda çiçeklenmenin başladığını, bugünlerde oluşacak don riskinin özellikle meyve çiçeklerine zarar verebileceğini belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre bugün sabah saatlerinden itibaren bazı bölgelerde orta kuvvette don beklendiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bu gece (23-24 Nisan gecesi) ülkemizin kıyı kesimleri ile Güneydoğu Bölgesi ve Trakya Bölgesi dışında kalan tüm illerimizde hafif ve orta kuvvette don olacağı tahmin ediliyor. İç Ege, İç Anadolu, Göller Bölgesi, Marmara'nın güneydoğusu, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Batı Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde hafif, bu bölgelerin yüksek kesimlerinde orta kuvvette don bekleniyor. Karaman, Konya, Burdur, Isparta, Uşak, Eskişehir, Bursa, Bilecik, Bolu, Karabük, Bartın, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Amasya, Malatya, Elazığ, Bitlis, Kars ile Balıkesir, Denizli, Antalya, Erzincan, Bingöl, Muş ve Ağrı illerinin bir kısmında hafif kuvvette don, Ankara, Kastamonu, Yozgat, Çorum, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Isparta, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Bayburt ve Ardahan illerinde orta kuvvette don olacağı tahmin ediliyor. 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan bu gece, Çankırı'nın batısı, Bolu'nun doğusu, Sivas'ın doğu ve güneyi, Kayseri'nin doğusu, Erzurum ve Erzincan arasında kuvvetli, Bolu Gerede, Çankırı Kurşunlu ve Ilgaz'da, Sivas'ın Kangal ilçesinde çok kuvvetli don riski var. Yarın gece (24-25 Nisan gecesi) ise don riskinin beklendiği iller azalmakla birlikte Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun doğu, güney ve orta kesimlerinde hafif ve orta kuvvette don yaşanması bekleniyor. Yine yarın gece Sivas, Kars, Bayburt, Çankırı batısında kuvvetli, Sivas'ın Kangal ve Ulaş bölümünde çok kuvvetli don riski bulunuyor."
Kış aylarının soğuk geçmesinin ve soğuk havaların Mart ayı sonunda sürmesi ve halen devam etmesinin meyve ağaçlarında çiçeklenmenin gecikmesine neden olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Bu yıl meyve bahçelerinde çiçeklenmenin tamamlanmamış olması bir şans olarak değerlendirilebilir. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda erken çiçeklenme başlamış olsaydı Mart ayı sonunda ve Nisan ayında gerçekleşen donun verdiği zarar önemli boyutlara ulaşır, özellikle meyvecilik açısından oldukça kötü bir yıl olurdu. Çiçeklenmenin gecikmesi ile donun verdiği zarar azalmıştır. Önümüzdeki iki gün içinde beklenen donun meyvede oluşan çiçeklere vereceği zararı azaltmak için, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerekmektedir. Üreticilerimizin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve gerekli önlemleri erken almaları yararlarına olacaktır. Bu yıl şans olarak gördüğümüz çiçeklenmenin gecikmesi ile zararların büyük boyutlara ulaşması beklenmemekle birlikte çiftçilerimizin alacağı önlemler de zararın boyutunu azaltacaktır."

DONDAN 
KORUNMA TEKNİKLERİ
Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerin don zararından korunmak için saman yakma, ürünlerin üzerini örtme gibi yöntemlere başvurduğunu belirten Bayraktar, "Rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması, su uygulaması gibi teknikler, don riskinden korunmada etkili olan yöntemlerdir. Çiftçilerimiz don riskine karşı tedbirli olmalı, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulamalıdır. Modern tarım tekniklerinin üreticilerimiz tarafından uygulanması ve kullanımının artması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu konularda bilgilendirilmelidir. Ayrıca teknik olarak desteklenmelidir"dedi. 
Palandöken


24.04.2015 10:08:24