Canlı bomba artık uzaktan fark edilecek

NATO'da 2002 yılında projesi başlatılan Canlı Bomba Teşhis Sistemi ''STANDEX'' projesinin benzeri Türkiye'de geliştiriliyor.

NATO'da 2002 yılında projesi başlatılan Canlı Bomba Teşhis Sistemi ''STANDEX'' projesinin benzeri Türkiye'de geliştiriliyor. Kalabalık ortamlarda canlı bomba belli bir elektromanyetik dalga gönderilerek X-Ray ve metal dedektörler gibi kontrol noktalarına gelmeden önce  tespit  edilebilecek.
Prototip Paris Metrosu'nda denendi, başarılı oldu
PROJENİN Türkiye yürütücüsü NATO STANDEX Projesi Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programı Bağımsız Hakemi Prof. Dr. Bahattin Türetken NATO'daki sistem ve Türkiye'deki benzer projeyle ilgili terör saldırılarındaki en etkili eylemin canlı bombalar yoluyla yapıldığını bunun önlenmesi için önceden tespit etmek gerektiğini belirtti. NATO'da, Fransa, Hollanda, İtalya, Rusya ve Almanya'nın ortaklaşa daha sonrasında da Türkiye, Amerika ve İngiltere'nin de sonradan katıldığı STANDEX isimli bir proje başladı. 2002 yılında konsept olarak gündeme gelen proje 2010 yılında faliyete girdi. Türetken, Prototipi Paris metrosunda 3 bin kişi üzerinde denedik. Orada çok ciddi ve güzel sonuçlar elde edildi. NATO haricinde Türkiye'de benzer projenin 2011 yılında kendi yürütücülüğünde TUBİTAK'da başladığını ve 2015 yılında da bu projenin ilk prototipi teslim edilme aşamasında olduğunu belirtti.

30.10.2015 23:54:11