Bu sergi kaçmaz!

Genç sanatçı Fatih Topatan tarafından Erzurum AVM’de açılan “Ahşabın Hat Sanatı ile Buluşması”sergisi katılımcıları büyülüyor. 

Erzurum AVM sıradışı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Genç Nahhat Sanatçısı Fatih Topatan, baba mesleği olan hat sanatından ortaya çıkardığı eserlerle açtığı “Ahşabın Hat Sanatı ile Buluşması” adlı sergi, adeta büyülüyor. Geçtiğimiz hafta açılan ve 7 Nisan Pazartesi günü akşama kadar açık kalacak olan sergi ziyaretçi akınına uğruyor. Şehrin yöneticilerinin ilgisiz kaldığı sergiyi vatandaş sahiplenirken, genç sanatçı, yöneticilerin serginin açılışına dahi katılmamalarına sitem etti. Dördüncüsü sergisini açtığını hatırlatan Topatan, Bugüne kadar eserlerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, birçok devlet büyüğüne hediye ettiğini hatırlattı.

Şehrin yöneticilerine tek tek davetiye dağıttığını belirten Fatih Topatan, açılışa hiçbir yöneticinin katılmadığını ifade ederken, “Bir belediye başkanımız sergimin hemen yanındaki bir mağazada bir saatin üzerinde oyalandı. Kendisini bizzat gidip davet ettim. Fakat mağazadan çıktığı gibi sergiye uğramadan gitti.” İfadeleriyle haklı sitemini dile getirdi.

BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan Topatan, yaptığı çalışmalarla emeğine hayran bırakan ve hayatını hat sanatına adayan bir sanatçı. Sanatı rahmetli olan babasından öğrendiğini ifade eden Topatan, “Babam da hattat olan dedesi ve dayılarından esinlenerek bu sanata gönül vermiş. Tabiri caizse bu bayrağı şimdi onlardan ben devraldım. Aslında önceleri bu işe bir hobi olarak başladım, güzel bir şeyler ortaya çıkarsa eşe dostta hediye ediyordum. Zamanla, çalışarak, uğraşarak kendimi geliştirdiğime inanıyorum. Bu sanata emek veren dostlarla iletişim kuruyoruz, bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Bizim danıştıklarımız oluyor, bize danışanlar oluyor. İstemek zaten başarının anahtarıdır fikrindeyim.” dedi.

NAHHAT SANATI NEDİR?

Naht sanatı hakkında bilgi veren Fatih Topatan, “Naht Sanatı Selçuklulardan başlayıp Osmanlıya kadar devam etmiş günümüzde unutulmuş sanatlar arasında sayılan bir emek işi... Dolayısıyla günümüzün teknolojisine yenik düşmekte. Bu elbette az sayıda olan bizleri ziyadesiyle üzmekte. Bu işle uğraşan, emek veren, ürün ortaya çıkaran bizlere de ‘Nahhat’ deniliyor, eski dilde ‘Nahhat’ anlamı marangoz, ağaç oyma işlerini yapan kişilere derlermiş. Çalışmalarıma gelince, ortaya çıkan çalışmalarımı ağırlıkla hat sanatını naht sanatıyla birleştirmek adıyla ifade edebilirim. Kestiğim hat yazısı için uygun köşeler, süslemeler, Rumiler, Osmanlı motifleri kullanıyorum.” diye konuştu.


06.04.2014 19:13:00