Bu konuda araştırmalar yapan akademisyenin görüş ve fikirlerini sizlere aktarmayı kutsal bir görev olarak görüyor, tam on yıl önce Valilere, Rektörlere sunulan bir dosyayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
"Ülkemizde ister devlet ister özel teşebbüs tarafından olsun birçok ilde değişik alanlarda yatırım yapılmakta ve ileriye dönük projeler hazırlanmaktadır. Bir takım iller, devlet yatırımlarının dışında veya bunlara paralel bir şekilde özel teşebbüslerin girişimcilik ruhuyla hareket eden ekipleriyle ön plana çıkmışlardır. Bunlar içerisinde İzmir, Bursa, Kayseri, Gaziantep, Adana gibi iller ön plandadır. Bu illerin sosyo- kültürel kalkınması ve ekonomik olarak gelişim göstermeleri, o ilde yaşayan müteşebbislerin ileri görüşlülüğüne ve gelişime açık yenilikçi düşüncelere sahip olmalarından ileri geldiği söylenebilir.
Bu kapsamda Erzurum ili şimdiye kadar ne yapmaya çalışmış ve bundan sonra ne yapmak istemektedir? Bu soruların cevapları, il ekonomisinin ve sosyal kültürel gelişiminin, gelecekti durumu bize göstermesi bakımından önemlidir. Erzurum ili kültürel açıdan "Dadaş"lık kavramı ile ülke genelinde kendisini ifade etmektedir. Bu kavram, Erzurum'da yer alan kültürel dokunun ekonomik alandaki yansımasına paraleldir. Değil turizm yiyecek ve içecek bakımından ülke genelinde tam olarak kendini ifade edemeyen bir Erzurum söz konusudur. Erzurum açısından ise "kadayıf dolması"ndan öteye mutfak kültürünün Türkiye geneline yansıtıcısı olacak yiyecek sahamız bulunmamaktadır. Bu durum Erzurum ilinin ekonomik olarak dışarıya bağımlı halde yaşadığının yerel düzeydeki göstergeleri olarak ifade edilebilir.
Yerel kaynakları kullanma da pek maharetli olmayan Erzurum için başka neler söylenebilir? Bu yazıda bu durum için bir öneri getirilmek istenmiştir. Öneri oldukça basit ,şöyle ki; Erzurum için bir doğal kaynak ifade eden "KAR" yerel düzeyde ülke geneline yaygınlaştırılabilecek bir potansiyele sahiptir. Bu yazı "KAR" ile ilgili kış turizminden bahsetmemektedir. Çünkü kış turizmi açısından henüz altyapısını oturtamamış bir ilde kış turizmine kısa vadede çözüm önerileriyle yaklaşmak afakî olacaktır. Erzurum ilinde kış turizmi için anlık politikalar üretilmekte, uzun vadeli projeler bulunmamaktadır.
Bu yazıda birçok kış ülkelerinde "beyaz altın" olarak adlandırılan "KAR" ın eğitim amaçlı kullanılması ile Erzurum iline "ülke düzeyinde" farklı bir imaj kazandırılacağı düşüncesine yer verilmek istenmiştir. Önerimiz şudur; Erzurum'da eğitim amacı yalnızca "KAR" olan ve "kar" ile gelen yaşantının ve sosyo-kültürel değerlerin insanlara öğretilmesini hedefleyen ve bu durumun ekonomik ve kültürel düzeyde yansımasını sağlayacak olan bir KAR ÜNİVERSİTESİ kurulmasıdır.
"Nasıl ki İzmir'de İzmir Ekonomi Üniversitesi, İstanbul'da İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Ankara'da Ekonomi ve Teknoloji Üniversiteleri varsa çatı yapılarından tutun birçok konuda mühendislik ve mimari karmaşa yaşayan şehrimizde ve ilgili şehirlerde KAR (KIŞ) MİMARİSİ VE MÜHENDİSLİĞİNİN hatta "ERZURUM KAR ÜNİVERSİTESİ"nin kurulması acil bir ihtiyaç ve gerekliliktir.
Kar olayına sadece sportif amaçlı bakılmamalıdır. Eğer KAR ile yaşanıyorsa bunun da Erzurum ili için altyapısını oluşturacak atılımın yapılması gerekir. Yılın önemli bir bölümünde kar altında kalan bu şehrin KAR ile ilgili birçok tecrübesinin olduğu muhakkaktır. Bu tecrübeler neden kar gören diğer illere veya ülkelere satılmasın ki? Elde edilen bu tecrübeler bir eğitim biriminde toplanacak şekilde organize edilirse, bu eğitimlerden çıkacak kişiler yalnız Türkiye'de değil bölge ülkelerde veya diğer bu konu ile alakalı devletlerde de itibar görür ve Erzurum şehri için bir imaj oluşması kuvvetle muhtemeldir.
KAR SADECE SPOR FAALİYETLERİ İLE Mİ KARA DÖNÜŞÜR!!!
Dünyanın çeşitli ülkelerinde karla ilgili eğitim ve bilgi akışının sağlandığı birimler bulmak mümkündür. Bunlardan bazıları sıralanacak olursa;
1- İngiltere'de bulunan The Snow Intitute (British Snowsports School. Web adresi: http://www.thesnowinstitute.com/index.htm),
2- İsviçre'de bulunan Swiss Federal Institute for Snow and Avalanche Research Davos (web adresi: http://www.slf.ch/welcome-en.html)
3-Yeni Zelanda'da bulunan New Zealand Snow Safety Institute (web adresi: http://www.nzadventure.com/snow_safety_courses_winter.html)
4-Amerika'da bulunan Institute of Snow Research (web adresi: http://www.mtukrc.org/snow.htm)
5-Japonya'da bulunan Snow And Ice Research Center (web adresi: http://www.bosai.go.jp/seppyo/mokuji/mokuji_framepage_e.htm)
Peki KAR ile ilgili bir eğitim biriminde (üniversitede ya da enstitüde) neler öğretilebilir?
Bu konuda KAR ile ilgili eğitim başlıkları,
1-KAR (KIŞ) SPORLARI
2-KARLA MÜCADELE
3-KAR (KIŞ) MİMARİSİ veya MÜHENDİSLİĞİ
4-KAR(KIŞ) EKONOMİSİ ? TURİZMİ
Konularında eğitim verebilir. Bunları açacak olursak, örneğin KAR (kış) SPORLARI ile ilgili olarak yalnızca kayak(slalom) değil, bunun yanında buz pateni, kızak, snowboard, biatlon, kayakla atlama, kayaklı koşu, tırmanma, buz hokeyi gibi takım sporları gibi ve daha birçok kar ile ilgili kış sporunu bünyesinde barındırabilecek bir bölüm oluşturmak mümkündür (bu konu ile ilgili geniş bilgi sahibi olmak isteyenler bu siteye girerek konu hakkında veri bulabilirler: http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_sport#Ice_skating ).
Bunun yanında KARLA MÜCADELE ile ilgili bir bölümün olabileceğini göz önünde tutmak gerekir. Yoğun kar altında kalan bölgeler birçok belediye, karla mücadelede hükümetten gelecek mali yardımın dışında herhangi bir tedbire sahip değildir.
Ayrıca, yalnızca şehrimizde değil Türkiye'de nerdeyse kış şartlarını ağır yaşayan tüm illerde bir mimari bozukluk ve mühendislik eksikliği görülmektedir. Kış şartları dikkate alınmadan, bireyler veya kurumlar kendi keyiflerine göre evler yapmakta ve dizayn etmektedirler ve halen eksi 35 derecede yaşayan Erzurum da artı 40 derecede Antalya'daki yazlık ev tipinde inşaatlar yapan zihniyetler mevcuttur.
KAR (KIŞ) EKONOMİSİ - TURİZMİ de şehir açısından önemli bir konudur. Turizm yönünden girişimcileri olsun, çalışacak olan işçileri olsun eksik yada hiçbir bilgiye sahip olmayan Erzurum da yatırımcı kış turizmine yönelik ne tür yatırım yapacağını tam olarak tespit edemezken, İnsanlar Kar altında ne tür EKONOMİK faaliyette bulunacaklarını bilememekte KAR ile ne yapacağının sıkıntısını yaşamaktadır.
KAR ? KIŞ olayını yalnızca kömürün alınması, evlerin bacalarının temizlenmesi, kar üstünde mangal yakılması, palandökende imkan varsa kışın birkaç kez kayak yapılması, kar yağmadan önce yolların asfaltlanması zanneden Erzurum için KAR (KIŞ) ile ilgili temel altyapı olarak bir eğitim biriminin (ÜNİVERSİTE ya da ENSTİTÜ) kurulması şarttır. Sadece Palandöken dağında yer alan tesislerden turizm için medet umulmaktadır. Fakat acıdır ki 500 bin civarı nüfusa sahip bir ilde bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda otellerden bu 500 bin kişilik nüfusu beslemesi beklenmektedir. Bu konuda gerçekçi adımlar atılmadığı görülse de hiçbir şey için geç kalınmamıştır. Bu konuda şehrin küçük-büyük tüm sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek bir takım çalışmalar yapması gerekmektedir. Erzurum ilinin hem Türkiye'deki hem de bölge ülkelerdeki bu konuda eğitim merkezi imajının olumlu etkileneceği izahtan varestedir. Bu yalnızca bir öneridir. Bu konuda birilerinin öncülük etmesi gerekliliği vardır.
En azından bu öneri yanlışsa, neden yanlış olduğunun kamu ve sivil kurum ve kuruluşlarınca mantıklı olarak ve geçerli nedenlerle izah edilmesi gereklidir." Saygılarımla Prof.Dr.Şafak Ertan Çomaklı
10.04.2016 23:38:09