Toplumları ayakta tutan unsurların başında birlik şuurunun olduğunu ve bu şuurun kaybolması durumunda sosyal çözülme ve dağılmanın kaçınılmaz olacağı fikrini de dikkate alırsak; bu ve benzeri kurumlarda yürütülecek eğitim faaliyetlerinin, toplumda ortak şuurun oluşmasında çok önemli rol oynayabileceklerini belirtmek gerekir.
Günümüzde de mabetlerimizin sosyal hayattaki rolü büyüktür. Özellikle kırsal kesimde halka ilan edilmesi gereken konular camiden veya cami minaresinden duyurulur. Halk bir problemle karşılaştığında onun dini yönünü camideki din görevlisine sorar. Sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı gerektiren konularda din görevlilerinin yardımı istenir.
Camideki eğitimin, toplumu oluşturan kişiler arasındaki kültürel bütünlüğün sağlanmasında da rolü büyüktür. Çünkü cami eğitimine, yaşlı-genç, çalışan-işsiz her gruptan insan katılmaktadır. Mabetler ibadet yeri olma özelliği yanında din eğitiminin temel konuları olan; iman, ibadet, ahlak gibi insanın ruhen ve bedenen işlendiği bir bakıma halk eğitiminin en geniş biçimde yapıldığı, toplu eğitim merkezlerinin başında gelmektedir. Toplumun dini ihtiyaçlarının karşılanmasında birlik ve beraberliğin pekiştirilmişinde ve insanların birbirleriyle kaynaşmasında mabetler müstesna bir fonksiyon icra etmektedir.
Bilindiği gibi ülkemizin bütün yerleşim birimlerine yayılan ve topluma etkin din hizmeti vermek durumunda olan Diyanet İşleri Başkanlığının hizmet alanlarının tamamına yakınını mabetler oluşturmaktadır.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK tekke ve zaviyeleri kapatarak 3 Mart 1923 te Diyanet İşleri Başkanlığını kurmak suretiyle bir anlamda milletin birlik ve beraberliğini teminat altına almıştır.
Bugün camilerimiz cuma ve bayram hutbeleri, vaazlar, Kur'an-ı Kerim ve dinî bilgiler öğretimi ile toplum için yaygın din eğitimi kurumlarının başında gelmekledir. Toplumumuzun içinde bulunduğu ruhi manevî ve ahlaki bunalımlar ortamında hutbe ve vaazların önemi günden güne artmaktadır.
Mabetler aynı zamanda; ibadetler için gerekli sure, ayet ve duaları doğru olarak ezberletmek ve bunların meallerini öğretmek, İslâm dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile Peygamberimizin lıayatı ve örnek ahlâkı hakkında özlü bilgiler vermek için milletimizin hizmetindedirler.
Bu kaideden hareketle mabetler milletimizin çimentoları mesabesindedirler. Birlik ve beraberliğimizin teminatlarıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Camiler ve Din Görevlileri haftamızın halkımıza, din hizmetlerini ifa eden vefakâr meslektaşlarıma hayırlar getirmesini yüce Allahtan niyaz ve temenni ederim.
Yüzünüz Hep Gülsün?