Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, kayakla atlama kulelerinin heyelan sonucu çökmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma savcısıyla birlikte bölgede ilk incelemesini yapan heyet, pistlerin eğiminin yanlış olduğu zemin etüdü yapılmadan pistlerin inşa edildiğini,25 ve 50 metre derinlikte olması gereken çelik kazıkların sadece bir metreye kadar indirildiğini ve Kiremitlik Tepenin hemen altından geçen fay hattının gözardı edildiğini tespit etti.
Kayakla Atlama Kulelerinin heyelan sonucu göçmesinin ardından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı başlatılan soruşturma kapsamında belirlenen bilirkişi heyeti enkazda ilk incelemesini gerçekleştirdi. Soruşturma savcısıyla birlikte bölgede ilk incelemesini yapan heyet, pistlerin eğiminin yanlış olduğu zemin etüdü yapılmadan pistlerin inşa edildiğini,25 ve 50 metre derinlikte olması gereken çelik kazıkların sadece bir metreye kadar indirildiğini ve Kiremitlik Tepenin hemen altından geçen fay hattının gözardı edildiğini tespit etti.
Erzurumda 2011 yılında yapılan 25inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında 57 milyon liraya ihale edilen ve 94 milyon liraya mal olan Türkiyenin ilk ve tek Kayakla Atlama Kulelerinde yaşanman heyelanla ilgili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. 15 Temmuz Salı günü saat 15.00de yaşanan olayın hemen ardından savıcılık tarafından Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak suçlarından başlatılan soruşturma kapmasında görevlendirilen bilirkişi heyeti bölgede yaptığı ilk keşifte önemli bulgulara ulaştı. Bilirkişi heyeti, soruşturma savcısı ile birlikte yaptığı keşifte, bir dizi ihmaller zincirinin üzücü tabloya neden olduğunu belirledi.
DOLGU YAPILAN
ALAN ÇÖKMÜŞ!
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde görevli Doç. Dr. Ekrem Kalkan, Yrd. Doç. Semet Çelik, Yrd. Doç. Dr. Ruhi Yeşildal ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Zehra Çakıcı ile birlikte Kiremitlik Tepede keşif yaptı. Heyelanın yuttuğu 20, 40 ve 60 metre yüksekliğinde kuleler ile 95 ve 125 metre yükseklikteki kuleler arasındaki bölgenin "dolgu" olduğunu belirleyen bilirkişi heyeti, 95 ve 125lik iki büyük kulede herhangibir sorun bulunmadığını da kayıt altına aldı.
ANALİZ ETÜDÜ
YAPILMAMIŞ!
Heyelan sonrasında tamamen kullanılamaz hale gelen 5 ayrı iniş rampasının inşa edildiğini zeminde de "analiz etüdü" yapılmadığını belirleyen heyet, pistleri ayakta tutması için kullanılan çelik konstrüksiyon kazıklarının ise 25 ve 50 metre derinlikte olması gerekirken, inşaatta sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanıldığını tespit etti.
İKİ AY İÇİNDE RAPOR
HAZIRLANACAK
Ön incelemesini tamamlayan ve soruşturmayı yürüten savcıya "sözlü" olarak ilk tespitlerini aktaran bilirkişi heyetinin verdiği bilgiler doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması nedeniyle kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan soruşturma başlatıldı?
Bilirkişi heyeti kesin raporunu 2 ay içerisinde hazırlayarak, savcılığa sunacak. Savcılık, bilirkişi raporu doğrultusunda dava açılıp, açılmayacağına karar verecek.
Öte yandan Cumhuriyet Savcılığı soruşturma kapsamında müteahhit firma Sarıdağlar İnşaatın projeye uyup uymadığı ve beton kalitesi ile kullanılan malzemenin standartlara uygun olup olmadığının tespit edilmesi için de araştırma başlattı.
20.07.2014 18:25:00