Bardakoğlu, yaptığı açıklamada, başkanlık olarak milletçe birlik ve beraberliği temel ilke olarak benimsediklerini, bunu sağlamaya yönelik her teşebbüsü de ilke olarak olumlu karşıladıklarını söyledi.
Kardeşliği, milli birlik ve beraberliğin tesisini, ötekileştirmenin önlenmesini sağlayacak, saygı ve hoşgörüyü egemen kılacak her türlü gayreti önemsediklerini işaret eden Bardakoğlu, özgürlüğün gelişmesinin huzur ve barış ortamını arttıracağını belirten Bardakoğlu, din özgürlüklerini de böyle değerlendirdiklerini ifade etti.
''Hükümetin bir süredir yürüttüğü Alevi çalışmalarına da bu bağlamda olumlu baktıklarını'' dile getiren Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çalışmalar, başkanlığın aktif yer almasıyla değil, ilgili devlet bakanlığının inisiyatifiyle yürütülmektedir. Çalıştaylar başladığından beri konunun dini yönüyle ilgili hiçbir açıklama ve beyanda bulunmadık. Çalıştay ve açılım, teolojik bir çerçeveden ziyade, kültürel, siyasi ve sosyal boyutlarıyla ele alınmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Devlet Bakanımızın Diyanet'ten emekli bir grup müftüyle bir araya geldiği toplantıya, Başkanlığımız ev sahipliği yaptı. Bakan Bey'in emekli personelle buluşması sağlandı, ancak müzakerelere aktif olarak iştirak edilmedi, bu konuda Başkanlığın görüşünün ne olacağı konuşulmadı, öneride bulunulup görüş bildirilmedi.''
''Çalışma olgunlaşıp belli bir noktaya geldiğinde Diyanet olarak başkanlık ve dinle ilgili konularla sınırlı kalmak üzere görüş bildireceklerini'' kaydeden Bardakoğlu, ''Şu anda gelişmeler, talepler ve çözümler konusunda açıklama yapmak için zamanın erken olduğunu, iyi bir diyalog imkanı yakalanmışken yol almanın yararlı olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.
-''MEZHEPLERE VE İNANÇ GRUPLARINA GÖRE DEĞİL''-
Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı ile ilgili görüş ve önerilerini siyasi iradeye sunduklarını belirterek, ''Artık yasa, hükümet ve yasama organıyla şekillenecektir. Bu süreçte ne gibi gelişmeler olur, o konuda şimdiden görüş bildirmek de erken'' değerlendirmesinde bulundu.
Ali Bardakoğlu, başkanlığın konumunu ve statüsünü güçlendiren, hem ulusal hem uluslararası ölçekte etkin ve kuşatıcı hizmet sunma imkanı sağlayan gelişmeleri olumlu karşıladıklarını söyledi. Yasa tasarısıyla ''Başkanlık bünyesinde Alevilikle ilgili birim oluşturulacağı'' yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Bardakoğlu, ''Tasarıda mezheplere ve inanç gruplarına göre değil, diğer kamu kurumlarında da geçerli olan genel hizmet ilkelerine göre düzenleme yapılacağı kanaatindeyim'' görüşünü dile getirdi
26.01.2010 23:52:00