Atıksu Arıtma Tesisi Erzurum'a hayırlı olsun

5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle çevreye yönelik projelerden biri olan Ilıca Atıksu Arıtma Tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin telekonferans bağlantısıyla açıldı.

Cem BAKIRCI'NIN HABERİ
5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle çevreye yönelik projelerden biri olan Ilıca Atıksu Arıtma Tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin telekonferans bağlantısıyla açıldı. 

TELEKONFERANS BAĞLANTISIYLA HİZMETE AÇILDI
Ilıca'daki tesisin açılış törenine Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, AK Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, İl Emniyet Müdür Kamil Karabörk, ESKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural katıldı. İstanbul'dan telekonferansla Erzurum'a bağlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,  Atıksu Arıtma Tesisi'nin hayırlı olması temennisinde bulundu. Vali Ahmet Altıparmak, açılışı yapılan tesisle ilgili Bakan Özhaseki'ye bilgi verdikten sonra tesisin açılışı yapıldı.

BAŞKAN SEKMEN,"ATIKSU TESİSLERİ, ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAK"
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum'un evsel ve endüstriyel atık sularını kullanılabilir su haline getirerek çevre kirlenmesini engelleyeceğini belirterek,"Ilıca'da şu anda hizmete soktuğumuz tesisler Erzurum'a hayırlı, uğurlu olsun. Kentteki atık suları kullanılabilir su haline getirerek çevre kirlenmesini engelleyecek Erzurum Atık su Arıtma Tesisi`nin yüzde 85`i Avrupa Birliği ve yüzde 6'sı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesi ile sağlanmakta olup Erzurum Büyükşehir Belediyesi projeye yüzde 9 oranında katkıda bulunmaktadır. Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir tesis olarak inşa edilmektedir. Proje kapsamında Atık su Arıtma Tesisi`nin ardından şehirdeki mevcut eski su şebekesinin yenileme çalışmalarına başlanacaktır. Avrupa çevre direktörlerinin yakından takip ettiği Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi ile çevre kirliliği ortadan kalkacaktır." dedi.

ATIK SU TESİSLERİ 100 MİLYON LİRAYA MAL OLDU
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yatırımlarından biri olan Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. Yaklaşık 27 milyon Euro'luk yatırım bedeline sahip Erzurum Atık su Arıtma Tesisi, Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesiyle inşa edildi. Dünya'nın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirilen tesisle birlikte il genelinde ileri düzeyde çevre koruması sağlanacak.  Hızla artan kent nüfusu ve kent merkezlerinde yoğunlaşan ekonomik aktiviteler, şehirleri ve çevresini önlenemez seviyelerde kirletmektedir. Kentlerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında belirleyiciliği bulunan kanalizasyon alt yapısı, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez şartı olan çevrenin korunması prensibine doğrudan hizmet etmektedir. Atıksu Arıtma Tesisi'nin devreye girmesiyle birlikte şehrimizin kanalizasyon suyu arıtılacak ve elektrik üretimi sağlanacaktır. Atık su Arıtma Tesisi ile birlikte Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde çevrenin korunmasına yönelik önemli derecede katkı sağlanacak. Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Aras, Çoruh ve Fırat nehirleri üzerinde yer alan barajların hem su kalitesi korunacak hem de barajların ömrü uzatılmış olacaktır. Ötrofikasyonu oluşturan azot ve fosfordur. Bu iki elementin önemli kaynağı ise kanalizasyon sularıdır. Arıtma tesisi sayesinde kanalizasyon sularındaki elementler bertaraf edilerek, deşarjı sağlanacak ve su kütlelerindeki ötrofikasyon da önlenmiş olacak. 

ATIKSU ARITMA TESİSİ'NİN İŞLEVİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atık su Arıtma Tesisi, 445 bin kişilik evsel, 56 bin 700 kişilik de endüstriyel nüfusa göre dizayn ve inşa edilmiştir. Arıtma Tesisi 1. aşama olan 2025 yılına göre yapılmıştır. 2'nci kademe olan 2040 yılı 528 bin 595 kişi evsel ve 58 bin 733 kişi endüstriyel nüfusu da içine alacak şekilde genişletilebilecektir. Arıtma tesisi; klasik, aktif ve  çamur sistemi olarak dizayn edilmiştir. Ön arıtma ve çökeltme tankları, koku arıtma üniteleri (Biyofiltre), azot giderimi denilen ileri biyolojik sistem olarak tarif edilen nitrifikasyon denitrifikasyon işlemleri, çamur susuzlaştırma, çamur çürütücülerini de Digester içeren çamur stabilizasyon işlerini kapsamaktadır."


06.06.2016 11:31:04