Moskova'daki Golden Ring Hotel'de düzenlenen "Rusya'da ve Yurtdışında Teolojik ve Dini İslam Eğitimi'nin Gelişimi" adlı konferansın açılışına katılan Bardakoğlu, konferansın yeni ufuklara yol açacağını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Müftü Ravil Gaynutdin'in resmi davetlisi olarak gittiği Moskova'da bilimsel bir konferansın açılışına katıldı.
Yaklaşık 20 milyon Müslüman nüfusu bulunan Rusya Federasyonu'nda İslami eğitime yönelik her geçen gün artan ihtiyacın doğru bir şekilde karşılanması yolları Moskova'da düzenlenen uluslararası konferansta ele alındı.
Moskova İslam Üniversitesi tarafından Golden Ring Hotel'de düzenlenen "Rusya'da ve Yurtdışında Teolojik ve Dini İslam Eğitimi'nin Gelişimi" adlı bilimsel konferansta Rusya'daki İslami eğitimin mevcut durumu, yeni kadroların hazırlanışı ve terörizm ve kışkırtmacılığa karşı mücadelede dini eğitimin rolü gibi konular gündeme getirildi.
Aralarında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, Rusya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Aleksandr Grişin'in de hazır bulunduğu toplantıya Rusya'nın değişik bölgelerini temsil eden imamlar, Rusya Ortodoks kilisesi temsilcileri ve ayrıca Kazakistan, Suudi Arabistan'dan misafirler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Müftü Ravil Gaynutdin, İslam dininde eğitime verilen öneme dikkat çekerken, Rusya Müslümanlarının 80 yıllık ateist rejimi döneminde bile din eğitimi unutmadıklarını ve gizli olarak eğitime devam ettiklerini söyledi.
Dünyanın ekonomik krizden ziyade ahlaki bir krizle baş başa bulunduğunu kaydeden Bardakoğlu ise konuşmasında dini eğitimin insanı özgür kıldığını belirtirken, çağdaşlıkla dindarlığın birbiriye çatışan değil tamamlayıcı kavramlar olduğunu ifade etti.
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, "Bugünkü konferansın amacı İslami eğitimdeki sorunların ele alınmasıdır. Son yıllar Rusya'da onlarca İslami üniversite kuruldu. Bu nedenle çağdaş İslami eğitim programlarına, yeni dersliklere ihtiyacımız var. Bu anlamda özellikle Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Çünkü hem Rusya ve hem de Türkiye layık devlet yapılarıyla birbirlerine çok benziyor. Türkiye'de yüzyıllara dayanan bir İslami eğitim geleneği var. Biz de bu tecrübeden yararlanmailer. Konuyla ilgili olarak müdürlük yetkililerinin iseak istiyoruz" dedi.
Bardakoğlu ise, "Bu toplantı bana göre çok önemli ve yeni ufuklar açacak bir toplantı olacak. Çünkü Rusya son yıllar din öğretimine ciddi şekilde başlamış bulunuyor. Umarım bu konuda İslam ülkelerinin birikiminden de yararlanır. Zira İslam ülkelerinin ekonomik gücünden ziyade dini eğitim birikimi Rusya için daha faydalı olacak. İslam'ın gerçek bir barış dini olarak bilinmesi lazım. Dini bilginin yanlış amaçlarla kirlenmemesi gerekiyor. Dini bilginin orijinal çizgisini koruması gerekiyor. Toplantının bu açıdan önemli olacağına inanıyorum" dedi.
Rusya'daki radikal İslami akımlara karşı mücadele konusunun da ele alınacağı konferansın 2 gün devam edeceği öğrenildi.
14.11.2008 11:37:00