Almanya'da Ramazan

Türkiye?ye benzemesi mümkün değil elbet.Ama Ramazan ayının kendine has bereketi Almanyada  da gösteriyor kendini.Daha ilk günden bir heyacen ,bir coşku kaplıyor her yeri.Teravih namazlarında camiler dolup taşıyor?

 

Burada camilere gelmek için en az otuz,kırk kilometre yol alanlar var.Çünkü her mahallede cami yok.Belli başlı yerlerde var. Onun için çok uzak köylerden,mahallelerden kalkıp geliniyor camilere.Kırk geliş,kırk gidiş yapanlar bile var.Belki farklı bölgelerde bu kilometreler daha da artıyor.Ben sadece yaşadığım bölgeden (Harz) bahsediyorum?

 

   Haftanın dört günü hafta sonlarına benzemiyor.Normal olarak bir azalma gözleniyor cemaatte.Çünkü iş günlerinde bilhassa işçiler ve ögrenciler erken yatmak zorunda olduğundan, gelemiyorlar camilere.Ama oruçlarını tutuyorlar herşeye rağmen.Okullarda da büyük saygı görüyorlar öğretmen ve arkadaşlarından.Tabi ki istisnalar kaideyi bozmuyor burada da?

 

İftar programları genelde camilerde, ya da dernek lokallerinde yapılıyor.Birkaç gün önceden iftar duyuruları yapılıp herkes davet ediliyor.İsteyen vatandaşlar birlik oluyor, beraber veriyorlar iftarı,isteyenler tek başına veriyor.Dernek yönetimlerinin iftarları daha farklı oluyor.Bu iftarlar genelde diyalog ve kaynaşma endeksli yapılıyor.Alman kamu görevlilerinin yanısıra Alman vatandaşları da davet ediliyor bu iftarlara.Birlik, beraberlik ve diyalog mesajları veriliyor.Tabi bu iftarlarda vatandaşlarımız da yer alıyor.İftar Programları büyük bir coşkuyla geçiyor?

 

Bazı derneklerde Ramazan eglenceleri adında kültürel faaliyetler yapılsa da bunu her dernek yapamıyor.Bunlar genelde vatandaşlarımızın yoğun olduğu bölgelerde yapılıyor..

Din Görevlileri yaptıkları güzel programlarla Ramazan coşkusunu en güzel şekilde yaşatmak için ellerinden geleni yapıyor.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sadece Ramazan ayı münasebetiyle gönderilen İrşad ekipleri de her akşam farklı bölgelere giderek vatandaşlarımızı çeşitli konularda aydınlatıyorlar.

 

Camilerde yapılan programlar da renk katıyor Almanya?da Ramazan günlerine.Her camide mukabele okunuyor,namaz önceleri cemaati aydınlatıcı sohbetler yapılıyor.Cuma namazları , sanki bayram günleri gibi kalaba oluyor.Çocuklar bilhassa hafta sonları camileri bir başka güzelliğe bürüyor. 

 

Her türlü yeniliğe, bir takım aktivitelere rağmen burada da ah o eski Ramazanlar  serzenişlerini daima duyuyoruz.Eski günlere özlem hiç bitmiyor.Ne yaparsanız yapın her gelen gün, geçen günleri aratıyor.Biliyorum,bugünleri yaşayan çocuklar da beş on sene sonra bugünler için de aynısını söylecek ve ah nerede o eski Ramazanlar diyecekler?

 

Almanya?da Ramazan bambaşka duygularla geçiyor.Sıla özlemi,memleket hasreti bu günlerde daha çok hissettiriyor kendini.Camiler burada da harika.Herşey güzel,her imkan mevcut..Ama hiç biri vatan özlemini gidermiyor.

 

Ah çekiyor burada herkes,Ah şimdi köyümde,memleketimde olmak vardı diyorlar.Ezan seslerini, davulları,pırıl pırıl yanan mahyaları,minareleri,camileri ve köylerini, kasabalarını özlüyorlar.

 

Ama, her şeye rağmen gurbetçilerimiz bu özlemlerini içlerine gömüyor, yaptıkları birbirinden güzel programlarla,kendilerine ve  çocuklarına güzel bir Ramazan coşkusu yaşatmaya çalışıyorlar?

 

Ramazan bereketi bir takım acıları,hüzünleri sevince dönüştürüyor yine de?

Evet ,gurbette Ramazan işte bu duygularla geçip gidiyor.Rabbimiz her günümüzü Ramazan, her gecemizi kadir, her sevincimizi bayram etsin?

 

 

Kenan TUNÇ

Yorum  ve görüşleriniz için ... sairane@hotmail.de


31.08.2009 17:17:00