Adanalılar Ramazanın İl Günü Camilere Akın Etti

Ramazan ayının İlk teravih kılınması nedeniyle tüm yurtta olduğu gibi Adana’da da camileri tıklım tıklım doldurdu.

Kentin ve bölgenin en büyük camisi olan Adana Sabancı Merkez camisi, tüm mübarek gün ve gecelerde olduğu gibi Ramazan"ın ilk teravihinde de vatandaşların tercih ettiği adres oldu. Camiyi dolduran vatandaşlar Ramazan"a ulaşmanın sevincini beraberce paylaştı.

İlk teravih namaz öncesinde Adana İl Müftü Vekili Mustafa Turan, Ramazan ayının bereketi ve nasıl idrak edilmesi gerektiği hakkında vaaz verdi.

   İnananlar rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ın İlk gününde Camiler bayram havasına bürünürken, minarelerden yayılan kandil ışıklarıyla bütün şehir Ramazan’ın rengini aldı

Adana’da İlk Teravihte Camiler Doldu başlıklı ve Adana’da teravih namazını kılmak isteyen vatandaşlar cami ve mescitlere akın etti. özetli haberi okudunuz.

Sıcağa rağmen Camii’ni dolduran yediden yetmişe binlerce vatandaş, huşu içinde namaz kılıp, geceyi idrak etti. Küçük çocuklarını yanlarında getiren kimi vatandaşlar ise, Ramazannın ilk gününde onların da faydalanmasını istediklerini kaydettiler.

  Adanalılar, ilk teravih namazında özellikle büyük camileri tercih etti. Sabancı Merkez Camii,Yağ Camii,Ulu Cami,Ramazanoğlu  Camii,Çifte Minare cami,Hz Ömer Camii ve Kademoğlu Camilerinde vatandaşlar camilere sığmadı.Camilerde Ramazan’ın ilk on gününe ’merhaba’ diyen ilahiler seslendirildi.Ayrıca müminler hep bir ağızdan okunan salât-ı şeriflere eşlik etti.

Yıllardır devam edegelen hatimle teravih kılma geleneği bu sene de devam etti.

Seyhan’da Kaymakam Kalezade, Tahtalı, Hacı Cumali, Alemdar, Mahmudiye Külliyesi, Su Gediği ve Döşeme camileri ile Ağca Mescidi’nde Sarıçam ilçesinde Aksoylar Camisi, Kozan ilçesinde de Halil Bedir Camisi’nde hatimle teravih namazı kılındı.

Vatandaşlar, müftülüğümüzce belirlenen programa göre  en az bir camide hatimle teravih kılma fırsatını yakaladı. Camilerde Teravih sonrası ise Şerbet, limonata dağıtma geleneği sağlanarak sıcak yaz akşamında vatandaşın serinlemesi sağlandı.


Adana İl Müftü Vekili Mustafa Turan;
Bir ay boyunca bir okul gibi bizi eğitecek olan Ramazanda; Namaz, Oruç, Kur’an, Zekat ve Fitre, İftar ve Sahur, Tevbe ve İstiğfar, Nefis Terbiyesi, Sağlık, Barış, Kardeşlik ve Dayanışmaya hazır olalım ve şunu unutmayalım: ”Sabır, Sabrın bittiği yerde başlar.” dedi.

Hamdolsun verdiğin nimetlere şükran ve afiyete” diye dualar edip Rabbımıza yakınlığımızı doya doya hissedeceğiz. İnşallah REYYAN kapısından cennete girdiğimizde de: “Dünyada yiyip içmediğiniz günlere bedel, bugün yiyin için afiyet olsun” hitabına mazhar olacağız.

Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü: Oruç tutamayacak olanlar şunlardır: “Yolcular, hamile olan ve süt emziren bayanlar, özel günlerinde kadınlar, pir-i fani denilen çok yaşlı olanlar ve şu hastalıkları olanlar oruç tutmayabilirler.1-Son safhadaki kalp hastalığı. 2-Verem ve akciğer iltihabı, 3-Kanser. 4-Şiddetli böbrek iltihabı. 5- İdrar yollarında iltihap ve böbrekte taş varsa. 6- İleri safhada damar sertliği 7-Mide ve bağırsaklarda ülser. 8-İleri safhada şeker hastalığı.

Bu hastalıkları olanlar hastalıkları geçince oruç tutabilecek iseler daha sonra tutarlar. Hiç tutamayacak derecede hasta olanlar her gün için bir fidye verirler. Bir fidye, bir fitredir. Fitre ise bu sene 7.5 TL. dir. Ayrıca Ramazan Ayı içerisinde durumu iyi olanlar, aile fertlerinin her biri için birer fitre verirler.

İl Müftü vekili Mustafa Turan Konuşmasını şöyle tamamladı. “Şu halde değerli kardeşlerim. Etrafımıza şöyle bir bakıp, Efendimizin; ”Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Hadisi şerifini hatırlayalım. Zengini ile fakiri ile ölüsüyle dirisiyle herkes ramazanın maddi ve manevi sofrasından istifade etmeli.

Gözümüzü, kulağımızı, dilimizi ve diğer azalarımızı günahlardan muhafaza edip, ciddi bir tevbe ve istiğfar edelim. Camilere koşup teravihle bütünleşip vaaz ve bu ayda nazil olan Kur’anımızı dinleyelim. Gecelerimizi hep kadir gecesi gibi değerlendirelim. Günahları terk edip, kardeşlik havası içerisinde milletçe tek vücut olmaya gayret edelim. Dünyanın çeşitli yerlerinde sıkıntı içerisinde olan din kardeşlerimizi, hastaları, şehit ve gazilerimizi de dualarımıza dahil edip duayı umumileştirelim. Zekat ve Fitrelerimizi hazırlayalım. Ve Peygamberimiz(S.A.V.)’in şu müjdeli hadisini unutmayalım ”Kim iman ederek ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan Orucunu tutarsa, geçmiş günahları affedilir.” dedi

Haber:Ahmet TOKDEMİR


01.08.2011 09:38:00