AB bir yolculuktur

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francoise Naucodie, ikinci dünya savaşında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için birliğin temellerinin atıldığını belirterek, "Avrupa Birliği aslında bir gelecek projesidir"dedi.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezi, 9 Mayıs Avrupa Günü Kutlamaları sebebiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. 
Etkinlikler kapsamında düzenlenen ve Avrupa Birliği (AB) -Türkiye ilişkilerini konu alan panel, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) B2 Amfisi'nde gerçekleştirildi. ETSO AB Bilgi Merkezi'nin, İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Küresel Gelişim ve Etkileşim Topluluğu işbirliğiyle düzenlendiği panele, Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francoise Naucodie, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Demir, İİBF Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panel öncesi sırasıyla, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İİBF Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Demir, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ve AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francoise Naucodie birer konuşma yaptı.
Panel açılışında konuşan ETSO Başkan Vekili Şevket Demir, Türkiye'nin, Avrupa Birliği sürecinde son yıllarda, sosyal refahın ve gelişmişliğin artırılması, demokrasinin güçlendirilmesi amacıyla birçok reform yaptığını belirterek, "Bu yenilikler ve düzenlemeler yapılırken kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada, ülke genelinde 20'den fazla merkezde faaliyetlerini sürdüren AB Bilgi Merkezleri çok önemli bir misyon yüklenmiş durumda? Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de AB Bilgi Merkezi'ne bünyemizde yer verdik ve çalışmalarını her alanda destekledik. AB Bilgi Merkezimiz faaliyetine başladığı günden bugüne kadar sorumluluk alanında kamuoyunun AB konusunda bilgilenmesi amacıyla birçok etkinlik düzenledi. Emeği geçenlere, destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin aksamadan devam etmesi gerektiğini ve mevcut engellerin aşılmasına yönelik bir kararlılığın ortaya konması gerektiği vurgulayan Demir şunları söyledi; "AB ile müzakerelerimiz engellere maruz kalsa da, AB mevzuatına uyum süreci, halkımızın refahı ve yaşam standartlarını yükseltmeye öncelik veren bir anlayışla devam etmelidir. Ayrıca, AB 2020 Stratejisi kapsamına giren "girişimcilik", "eğitim", "dijital gündem", "kadın hakları", "AR-GE" ve "temiz enerji teknolojileri" gibi alanlarda Türkiye önde gelen bir Avrupalı ülke olma hedefi ile kapsamlı atılımları gerçekleştirmelidir. Sonuç olarak, AB üyeliğinin Türkiye'nin vazgeçilmez hedefi olmayı sürdürmesi gerektiğine inanıyor ve üyelik kriterleri için zorunlu olan reform sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz.
Panelde daha sonra konuşan Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde reformları sürdürmesini ve kararlılıktan vazgeçmemesini istediler. Programın açılış bölümünde son konuşmayı AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francoise Naucodie yaptı. Konuşmasında, Avrupa Birliği'nin kuruluş amacını anlatan Müsteşarı Naucodie, ikinci dünya savaşında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için birliğin temellerinin atıldığını belirterek, "Avrupa Birliği aslında bir gelecek projesidir. O yüzden burada gençlere seslenmek istiyorum. AB farklılıkları bünyesinde barındırıyor. Daha önceleri içimizde sık yaşanan kimlik tartışması artık gerilerde kaldı. AB'nin sahip olduğu başka bir kavram da hoşgörü ve saygıdır. AB her şeyden önce bir yolculuktur. Önemli olan bu yolda birlikte yürümektir" diye konuştu.


09.05.2015 00:03:32