100 yıl önce Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan denize açılan Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki "tam inanmış" bir avuç vatanperver, bu kutlu yolculuğa çıkarken hedefleri belliydi:
Milli Mücadele'nin temellerinin atılacağı, harcının karılacağı Erzurum'du, Erzurum'da toplanacak olan milli ve sivil kongreye katılmaktı.
Örneklerine özellikle Ege'de ve Akdeniz'de sıkça rastlanılan soğuk süt zinciri Erzurum'da da hayata geçti ve ilk meyvesini vermeye başladı.
Vali Okay Memiş'in öncülük ettiği, Tarım Müdürlüğü, DAP İdaresi ve KUDAKA'nın destek verdiği, Ticaret Borsası yönetimindeki Erzurum ili Süt Sektörü Soğuk Zincir Süt Kurulumu Projesi, ilk etapta 100 köy, 500 köylüye hitap edecek.
Günde 60 ton süt toplayarak özel hazırlanmış tanklarla bozulmadan işletmeciye ulaştıran yeni sistem sayesinde, daha önce 50-60 kuruşa güç bela alıcı bulan süt, artık 2 liraya köylüden satın alınıyor.
Bu paranın 50 kuruşunu ise, Tarım Bakanlığı destek olarak ödüyor.
Toplanan süt, mandıralara bozulmadan ulaştırılıyor.
Ticaret Borsası bünyesinde kurulan Erzurum Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme
Anonim Şirket aracılığıyla toplanan süt, Erzurum'da lisanslı ve kayıtlı 30 civarında süt işleyen tesise (mandıra) ulaştırılıyor.
Hayata geçen bu proje bir iki yıl içinde daha da geliştirilerek, toplam
1200 köye çıkarılacak ve böylelikle 13 bin tank köy yollarında süt toplayarak üreticiye yetiştirecek.
Projenin bir ayağı, köyde süt besiciliği yapan köylüyü kalkındırmak ve süt miktarını
artırmak, diğer ayağı da bu sütü işleyen mandıralardaki üretimi artırıp marka ürünler çıkarmak.
Hedef 1200 köy 13 bin tank Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde yürüyen soğuk
süt zincirinin kısa zamanda yaygınlaşabilmesi için yaklaşık 100 milyon liralık bir
kaynağa ihtiyaç duyuluyor.
Bugün ki Türkiye için hiç de önemli olmayan bu miktar, Erzurum'u yeniden hayvancılık merkezi yapmaya yetiyor da artıyor bile... 100 milyona şehrin çehresi değişebilir Pilot uygulamadan beklenen olumlu sonucu alan Ticaret Borsası, önümüzdeki yıl için hedef büyüttü. Borsa Başkanı Hakan Oral, "Soğuk süt zinciri sayesinde şehrimizde hayvancılık yeniden ayağa kalkacak ve üreticinin yüzü
gülecek" dedi.
Çünkü Erzurumlu çoktan kararını vermişti: Samsun; bu kutlu yolculuğun ilk durağı, kurtuluşa gidecek yolun ilk adımıydı. Mustafa Kemal Paşa, 23 Temmuz'da Erzurum'da toplanacak olan kongreye katılıp, burada sinelerindeki yürekleri
cüsselerinden çok daha büyük olan cesur ve fedakar insanlarla kucaklaşacaktı;
nitekim öyle de oldu.
Cumhuriyet tarihinde hak ettiği yeri bulamayan Erzurum Kongresi, 100 yıl önceki yolculuğun en kritik bir hedefi olarak bugün çok daha iyi anlaşılıyor. 100 yıl önce Mustafa Kemal ve dava arkadaşlarına yüreğini açan Erzurumlu, o gün öyle bir duruş sergiledi ve öyle cesur adımlar attı ki, 19 Mayıs'ı taçlandırdı ve Bandırma Vapuru'nun hiç de boşu boşuna Karadeniz'in hırçın dalgalarıyla kapışmadığını gösterdi.
Verda KARATAY - Palandöken
20.05.2019 11:02:00