1400 yıllık Arabi metin bulundu

Suudi Arabistan'ın kuzey batısında 1400 yıl öncesinde ait bir seyyahın adını kazıdığı kırmızı kum taşı bulundu. Yüz yıllarca öncesine ait taşa kazınan yazı ile Kur'an-ı Kerim'in yazılış ve harekelendirmesiyle ilgili soruların cevabının bulunabileceği belirtiliyor.

Bulunan yazıda kelimeleri birbirlerinden ayıran veya harfleri belirleyen harekelerin bulunmayışı dikkat çekti. Yazının Kur'an-ı Kerim'in bilinen en eski kopyalarından daha eski olduğu belirtildi. Yazıda, incelemeler sonucunda, mealen "Bismillahirrahmanirrahim/ Ben, Zuhary, (bunu) Ömer öldüğü zamanda yazdım/yıl yirmidört" ifadesi tespit edildi.



Yazıyı araştırmacı Ali İbni İbrahim Gabban eşi ile birlikte M.S. 644'e ait yazıyı Suudi Arabistan'ın kuzey batısında buldu.

Bir Amerikan internet sitesinde verilen haberde, Suudi Arabistan Riyad Yüksek Turizm Komisyonu üyesi Gabban, "Çok önemli bir bulgu. Çünkü bulunan en eski Arapça yazı" şeklinde konuştu.

İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Arapça profesörü Robert.Hoyland'a göre, bilinen en eski İslami yazıda (Arapça yazılan en eski ikinci yazı) nokta veya virgül işaretleri bulunmuyor. Ancak şekil olarak birbirine benzeyen sessiz harfleri birbirinden ayırmak için işaretler bulunuyor. Bu da, Kur'an'ın M.S. 652-680 arasına ait en eski kopyalarından önce de işaretleme sisteminin mevcut olduğunu gösteriyor.

Hoyland, "Bu eski yazının bulunması ile birlikte Batılı bilim adamlarının Kur'an metnini değiştirmek için ileri sürebilecekleri pek gerekçe kalmıyor" dedi.


Bulunan ilk İslami yazının, Suriye'den hacca giden biri tarafından yolda taşa kazındığı tahmin ediliyor.

Eğer yazı doğrulanırsa Müslümanların ikinci halifesi Ömer (r.a)ın da tam şehadet tarihi kesinlik kazanacak


19.11.2008 19:51:00