Ardahan ile 'sınır ötesi' turizm

Türkiye'nin Kafkaslara açılan kapısı Ardahan'da Yalnızçam Dağı'na 3 kilometrelik telesiyej yapılıyor.

'Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi' kapsamında gerçekleştirilen çalışmayla cazibe merkezi haline gelecek olan kent, özellikle Kafkas pazarından çok sayıda turist ağırlamayı hedefliyor. 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ardahan Valiliği İl Özel İdaresi tarafından geçen yıl Kasım ayında başlatılan 'Ardahan Yalnızçam'da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi'nde önemli adımlar atıldı. AB ve Türkiye mali işbirliğinde gerçekleştirilen 6,2 milyon Euro'luk projede 2 bin 800 metre yükseklikteki Yalnızçam Kayak Merkezi'ne 3 kilometrelik 4'lü Detachable telesiyej yapılıyor. Son teknolojiyle üretilen ve saatte 800 kişi taşıma kapasitesiyle Türkiye'nin en modern telesiyejine sahip olacak Yalnızçam, bu sayede Kafkaslara yakın olmasının avantajını kullanacak.
Daha önce Kayseri Erciyes, Trabzon Uzungöl ve Bursa Uludağ da 'Sürdürülebilir Turizm ' Master Planlarını hazırlayan Avusturya merkezli ATC Consultants firması tarafından yapılan tesis çalışmasının 2017 - 2018 kayak sezonuna yetiştirilmesi hedefleniyor. 5,2 milyon Euro harcanacak tesisin Yalnızçam'ın çehresini değiştireceğini belirten ATC Consultants firma sorumlusu Nezih İşçi, alt yapısı tamamen hazır olan kayak merkezinin yatırımcı açısından çok ideal bir yer olduğunu dile getirdi.
Ardahan'ı sadece Türkiye'nin bir sınır ili olarak değil Kafkasların bir parçası olarak görmeye çalıştıklarını kaydeden Nezih İşçi, "Her ne kadar projenin adı 'Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi' olsa da bizim amacımız Ardahan'da dağ sporları merkezi oluşturup turizmi 12 aya yayabilmek. Öyle ki Yalnızçam sadece kışın değil yazın da dağ bisikleti, golf sahası ve trekking için çok elverişli. Ayrıca Çıldır Gölü'ne çok yakın olması da büyük bir avantaj. Haliyle aktivitelerimize Gürcü komşularımızı da dahil ediyoruz. Bu nedenle 'sınır ötesi' turizmde işbirliği üzerine toplantılar yaptık, onları Ardahan'da ağırladık. Tabi ilk etapta ilk hedef kitlemiz yurt içi pazarı, çevre iller. Ardından Ankara ve İstanbul'dan ailelere yönelik çocuk odaklı bir kayak merkezi oluşturmak istiyoruz" dedi.
Tesislerin tamamlanmasındaki süreçten sonra otel parselleri ve günü birlik tesislerin de hedeflendiğini vurgulayan Nezih İşçi, tüm bunların var olan potansiyeli daha da artıracağını söyledi. Halkın projeye bakış açısının çok pozitif olduğunu anlatan İşçi, "Yöre halkı projeyi çok benimsedi ve bir an önce turist gelmesini istiyorlar. Birçok yerde proje yapan biri olarak halkın bu kadar yüksek beklenti içinde olmasına gerçekten çok sevindim. Bu beklentiyi karşılayabilmek için bir turizm ekonomisini oluşturmalıyız. Dediğim gibi komşumuz Gürcistan ve yakın ülkeler bizim hedef pazarlarımız arasında. Buralarla rekabet değil iş birliği mantığı ile hareket ederek bölgeye turizm alanında yatırımcı davet edeceğiz ve hedefimize de birlikte ulaşacağız. Bunun yanında Türkiye'den de kış turizminde marka isimleri burada görmek istiyoruz. Buraya yatırım yapmaları, kendi müşterilerini buraya taşımaları yöre halkı için çok önemli" açıklamalarında bulundu.
03.10.2017 13:30:18