GÜNDEMHaber Girişi : 21 Eylül 2023 07:39

Ahilik Haftası kutlandı

Ahilik Haftası kutlandı
Erzurum’da “Ahilik Kültürü Haftası” düzenlenen törenle kutlandı.

Yakutiye Kent Meydanı’ndan yapılan programa Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Erzurum Büyükşehir Belediyesi mehteran ve halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, âhiliğin binlerce yıllık gelenekten geldiğini, çok önemli ve değerli olduğunu söyledi.

Büyük millet olmanın yolunun müesses nizamlar kurabilmekten geçtiğini söyleyen Çiftçi, "Âhilik teşkilatı Türkiye Selçuklu Devleti'nin son dönemleriyle Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf ve zanaat teşkilatıdır." dedi.

Âhilik geleneğinde öğretilerin üç temel üzerine inşa edildiğini ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

"İyi insan olmak, iyi bir Müslüman olmak ve iyi bir usta olmaktır. İyi bir insan olmak evrensel ahlak kurallarını hayata geçirmekle olur. İyi bir Müslüman olmak, İslam ahlak ve faziletini toplum hayatına uygulamakla mümkündür. İyi bir usta olmak, mesleğin tüm inceliklerine vakıf olmakla mümkün olur. Bu üç özelliği üzerinde barındıran kişi ise mükemmel bir karaktere sahip olur. İnsan, ahlak ve üretim merkezli bir toplum hedefi olan âhi teşkilatı, medeniyetimizin dünyaya armağan ettiği örnek bir teşkilat mirasıdır."

Mehteran takımının gösterileriyle başlayan programda konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, “Amacımız ahilik felsefesini yılda bir hafta kutlanan bir gelenek olmaktan öte ticari ve sosyal hayatımıza yerleştirmektir. Diyoruz ki, içinde bulunduğumuz zaman kendimizi, yani işimizi, mesleğimizi davranışlarımızı, tüketim kalıplarımızı, misafirperverliğimizi vatana, millete, insanlığa karşı yükümlülüklerimizi gözden geçirme zamanıdır. Helal her lokmamızdan birini gönül coğrafyamızda paylaşma zamanıdır. Ve komşumuz açken tok yatmadığımıza emin olmak zamanıdır” dedi.

Akademisyen ve Erzurum Tarih Derneği Başkanı Prof. Dr. Haci Ömer Özden, Erzurum'da da birçok ahi bulunduğunu hatırlatarak, “Ahilik bir esnaf teşkilatı olmanın yanında bu esnaf ve sanatkarlar arasındaki birlik, beraberlik, birlik, düzenlik dayanışma dili konuları ele alan bir sosyal toplum kuruluşudur. Yani geçmişteki STK'lardan bir tanesidir. Gerektiğinde sadece üretim yapmayıp sadece eğitimle uğraşmayıp, yeri geldiğinde devlet idaresine bile yardımcı olan, yeri geldiğinde bulunduğu şehri düşmana karşı savunan, eli kılıç tutan bir birliktir Ahilik. Bu bakımdan toplumumuzun her kesiminde geçmiş yıllarda Ahileri görmek mümkündür" diye konuştu.

Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat da yaptıkları konuşmalarda Ahilik teşkilatının asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olduğunu vurgulayarak, bunun devam etmesinin öneminden bahsettiler. Konuşmalardan sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şed kuşatma töreni yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibinin ŞED kuşatma oyununun sahnelendiği programda "yılın âhisi" seçilen 74 yaşındaki terzi Sebahattin Sarıkaya, "yılın kalfası" olan motor tamircisi Mustafa Ozman ve "yılın çırağı" seçilen kuaför Muhammet Turgut'a protokol üyelerince plaket takdim edildi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Taha Tuğlular 21 Eylül 2023 11:24

    Sayın Valim, o teşkilatın yerinde şimdi yeller esiyor. Şimdiki esnafta o özelliklerin hiçbirisi kalmamış. Esnafta ne insaf ne vicdan ne de ahilik özellikleri var. Hepsi birin yerine 10,20,30 kat zam yaparak mal satıyor. Piyasayı ateş çemberine dönüştürdüler. Vatandaş kan ağlıyor. Pahalılık karşısında inim inim inliyor. İslam'da kâr haddi bellidir. Bunlar bunu unuttular. Yahudi ticareti yapıyorlar. Zamları katmerli yapıyorlar. Sadece kendi keselerini düşünüyorlar. Birinci Dünya savaşı yıllarında, nazik çarşıdaki esnaf özellikle büyük esnaf Ermeni vatandaşları idi. Ramazanda büyük esnaf gıda ürünlerine zam yapmaz hatta büyük esnaf fiyatları düşürür, orta esnaf da fiyatları sabit tutarmis ki " bu ay müslümanların oruç ayı, eğer alıp yiyemeyip oruç tutamazlarsa , bunun vebali bizim üzerimizde olur " derlermiş. Bu belgelidir. Şimdiki sözde müslüman esnaf da Ramazan'a birkaç gün kala fiyatlari 3,5 kat artırıyorlar. Ramazan bunlar için bir vurgun ayı oldu. Tabii denetim yok, kontrol da yok. Peynirin ağzı açık ... şimdi onlar Ermeni bunlar da Müslüman he ! ..ne ahilik ne iş. Hep alışılagelmiş törenler, konuşmalar. Ahiliği bunların ruhuna işlemek lazım. Bundan çok uzaktalar. Selamlar.