Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl altıncısını düzenlediği Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı, yoğun bir ilgiyle kapılarını kitap dostlarına açtı.
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan’ın da katıldığı açılışta konuşan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi.
Aynalı, kitap fuarının sadece Erzurum’a değil Doğu Anadolu Bölgesi’ne hitap ettiğini bildirdi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Bilindiği gibi 2014 yılından başlayarak; Havuzbaşı Kent Meydanı’nda Erzurum’un ilgisine sunduğumuz Kitap Fuarı’nı, geleneksel bir hale getirerek 10 yılda modern bir fuarcılık konseptiyle gerçekleştiriyoruz... Büyükşehir Belediyemizin prestij yatırımlarından birisi olan ve Dünya Liderimizin adını taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’miz sayesinde Erzurum artık fuar turizminde de iddialı bir kent haline geldi” dedi. “Erzurum’a kazandırdığımız bu çatı altında bugüne kadar organize edilen tüm fuarlar, bu şehrin ne denli büyük bir potansiyelin sahibi olduğunu hem de defalarca ortaya koydu. Sadece bir durum tespiti yapacak olursak; açılan fuarları 10 yılda tam 1 milyonu aşkın kişi ziyaret etti” diyen Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Bu rakamın doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye sağladığı katkının yanı sıra Erzurum imajına kattığı değeri de göz önünde tutarsak; bu yatırıma ve fuar turizmine neden özel bir yer ayırdığımız da anlaşılmış olacaktır. Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı’mıza bu sene 130 yayınevi ve 50’nin üzerinde yazar katılacak. 9 gün boyunca Erzurum başta olmak üzere bölgemizin diğer illerinden buraya akın edecek olan kitap dostları, şehrimize farklı bir ahenk ve renk de katmış olacak. Fuar süresince toplu ulaşım araçlarımızla ücretsiz seferler düzenlenecek ve yediden yetmişe herkesin bu kültür buluşmasından mutlaka istifade etmesi sağlanacak. Çünkü hepimiz biliyoruz ki; gelişmiş bir toplum olmanın yolu okumaktan geçiyor. Fuarımız ağırlıklı olarak kültür yayınlarından oluşacak. Kitap fuarımız süresince her gün söyleşi, panel, kültürel etkinlikler, imza günü, sinema kuşağı, aşıklık geleneği, türkülü hikayeler gibi etkinlikler olacak. Fuarımıza katılacak yayın evlerimizle okurlarımızı yaklaşık 165 bin kitap çeşidi ile buluşturacağız.”
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de, öğrenci ve gençlerin kitap ve yazarlarla buluşmasının son derece kıymetli olduğunu ifade etti.
Vali Çiftçi, “İlerlemenin, üretmenin, gelişimin ve değişimin şekilleneceği; kültürümüzü ve bizleri yarınlara taşıyacak en önemli unsur, okumaktır. Bizler ilk emri “oku” olan, kalemin kılıçtan keskin olduğunu bilen, ilmin sadırlarda değil satırlarda olduğuna inanan insanlarız.” dedi.
Vali Çiftçi konuşmasını şöyle sürdürdü, “Okumak insanın kişisel gelişimini sağlar, düşünce yapısını, hayal dünyasını geliştirir, sözcük dağarcığını arttırır, insana bilgi ve birikim kazandırır. Çünkü ‘Kitap; dilsize dil, gözsüze göz, güçsüze güçtür.’ İnsan, öğrenmek üzere yaratılmış bir varlıktır. Peygamberimiz (S.A.S.) ‘Hikmet ve ilim mü'minin yitik malıdır, onu nerede bulursa alır.’ buyurmaktadır. Ecdadımız da bu buyruğa uyarak sadece dinî ilimlerde değil, diğer ilimlerde de zamanlarına göre ileri gitmiş; nice ilim adamları yetiştirmek suretiyle müspet ilimlerin temellerini atmışlardır. Bizler de onlar gibi eğitim, kültür, teknik, medeniyet kısacası her alanda ilerlemek için bilmeye, öğrenmeye hiç ara vermemeliyiz. ‘Henry Ford ‘İnsan öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır, öğrenmeyi terk eden kişi yirmisinde de olsa, sekseninde de olsa yaşlıdır’ diyor. Konfüçyüs’ün ‘Öğrenmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir; ilerleyemediğiniz taktirde gerilersiniz.’ tespiti de oldukça önemli.’
Toplum olarak kitapla, kütüphanelerle, kitap fuarlarıyla olan irtibatımızı sürekli artırmamız gerektiğini vurgulayan Çiftçi: “Söz konusu fuarlara olan ilgi gösteriyor ki, Türkiye’nin gençleri gelişime açık, geleceğe yön verme kabiliyetine sahip ve okumaya heveslidir. Bu hevesin artırılmasına vesile olan ve Türkiye’nin en önemli fuarlarından biri haline gelen kitap fuarının ilimiz, hemşehrilerimiz ve kitapseverler için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.” dedi.
“ERZURUM’DA OLMAKTAN AYRI BİR BAHTİYARLIK DUYUYORUZ”
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan da, “Anadolu'daki varlığımız sadece kılıçla olmadı, Anadolu'daki varlığımız kılıcıyla, âlimiyle, zanaatkârlarımızla, mimarimizle bu topraklarda kalıcı olduk. Bu milletin dönüp arkaya baktığımızda ilim ve sanatı, savaştaki zaferleri ve destanlarından daha çoktur. Nene hatunlarla, Kara Fatmalarla, Kazım Karabekirlerle savaşta destan yazan İbrahim Hakkı Hazretleri, Hasan Basri Hazretleriyle ve içinde barındırdığı bir çok alim ve ilim erbabı ile buraya geldi. O yüzden Erzurum'da olmaktan ayrı bir bahtiyarlık duyuyoruz. Her kitap, kıymetli medeniyetimize atılan bir imzadır” diye konuştu. “Güneyimizde Suriye ve Irak adeta devlet otoritesinin çok zorlandığı bir süreci yaşıyor. Kuzeyde Rusya ve Ukrayna savaşı bölgemizi etkiliyor. Filistin meselesi hepimizin canını acıtıyor. O yüzden bölgemizdeki bu kadar sorun ve istikrarsızlığa rağmen adeta güçlü bir liman olmaya, bölgenin en istikrarlı ülkesi olma iddiamızı sürdürüyoruz” diyen Bakan Yardımcısı Turan, şöyle devam etti: “600 bin kişi içişleri ailesiyle başta terörle mücadele olmak üzere tüm alanlarda Türkiye'nin huzuru için çok büyük bir mesai harcıyoruz. Türkiye'de saha hâkimiyetinin devletin dışında hiçbir güce ait olmadığı dönemi yaşıyoruz. Terörün bittiği bir dönemi yaşıyoruz. Bunlar çok kıymetli adımlar. Terörle mücadele bütün toplumun, bütün partilerin, sivil toplumların aynı derece mücadele etmesi gereken en son alanımız. Dün bir karar çıktı, sokağımızı yakan, 50'den fazla insanımızı öldüren kişilere mahkeme nezdinde hak ettikleri ceza verildi. Ben size çıkın sokağa desem bunun bedeli olmaz mı? Hiç kimsenin başkasının malına zarar verme hakkı yoktur. Yargı bu konuda gerekli adımları atmıştır, atmaya devam edecektir. Sosyal medyanın en güçlü olduğu ve gençlerimizin adeta kopmadığı bir imkândan, zamandan alıp kitapla, esasla buluşturuyoruz. İlk emri ‘Oku’ olan bu medeniyetin tam karşılığını icra etmeye çalışıyoruz. O yüzden yayınevleriyle, öğrencilerle buluşmaktan onur duyuyoruz. Başta Mehmet Sekmen Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından protokol üyelerince fuarın açılışı yapıldı, ardından stantlar gezildi.
fuar var ama park edecek alan yok. yollara park ediyoruz halbuki fuar alanı olimpiyat parkıydı park alanı bol doğuanadoluda deil türliyede böyle güzel bir fuar alanı yoktu. burasının eskisi gibi fuar alanı olarak düzenlenmesini talef ediyorum.
aynı haftada hem kitap fuarı hem mng garaj günleri tarfik arapsaçı. yani bir Allahın kulu demiyor mu insanları pis karanlık garaja niçin mahkum ediyorsunuz niçin trafik sorununu düşünmüyorsunuz 1 hafta aralıkla yapıun insanlar rahat rahata gidebilsin. garajda havasız eksoz kokulu karanlık yede alışverişe zorlayan zihniyeti knıyorum.