EKONOMİHaber Girişi : 15 Eylül 2022 16:38

50 yıllık birikimle Erzurum’da imalat yapıyorlar

50 yıllık birikimle Erzurum’da imalat yapıyorlar
Erzurum’un marka değeri olan Karakoç Sucukları şehre katma değer sağlıyor.

Baba Remzi Karakoç’un kurduğu firmayı 4 kardeş büyüterek yaşatıyor.Türkiye’nin dört bir tarafında ürettikleri ürünleri satan Karakoç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karakoç, markalaşma hikayesini anlattı.

50 yıl önce Kombina Bölgesinde sakatat satışı yapmak için kurulan firma, Bu gün Tortum yolu üzerindeki modern tesisiyle üretim yapıyor.   Sucuk, pastırma, salam, kavurma üretimi yapan tesis istihdamda katkı sağlıyor. Aile şirketi olan Karakoç firmasında Burhan ve Erhan kardeşler üretimle ilgileniyor.

BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ

Karakoç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karakoç, Gazeteci Sinan Özçaylak’a markalaşma hikayesini anlattı;

“ Bizler baba mesleğini devam ettiriyoruz” diye söze başlayan Burhan Karakoç, dört kardeşinde çekirdekten yetiştiğini söylüyor. Karakoç, “ Firmamızı babam Remzi Karakoç 50 yıl önce kurdu. 1975 yılında Kombina bölgesinde sakatat üzerine çalışan firmamızı kuruyor.  1985 yılına gelindiğinde sakatatın yanında küçük küçük sucuk, pastırma, kavurma üretim yapmaya başladık. İmalatımızı çalıştırdıkça büyüttük. 1990’lı yıllarda üretimimizi artırdık.  Üretim tesisimizi yaptık. Şuanda da Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde depolarımız var. Türkiye’nin dört bir tarafında Bayi ağımız var. Erzurum’da ürettiğimiz ürünlerimizi ülkenin hemen her yerinde vatandaşlarımıza sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ürün verdiğimiz firmalar aracılığıyla ihracat da yapıyoruz.” dedi.

SUCUĞUN, PASTIRMANIN ANA VATANI ERZURUM’DUR

Sucuğun anavatanı olarak Kayseri’nin bilinmesine rağmen, geçmişte Erzurum’un Kayseri, Afyon gibi illerden çok ileride olduğunu belirten Karakoç Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karakoç,“ Erzurum hayvancılığın merkeziydi. Özellikle büyük baş üretimi yapan Erzurum, dünyaya et gönderen bir şehirdi. Dolayısıyla, et üzerine imalat ta Erzurum’da yapılıyordu. Daha sonra bahsettiğimiz iller bu sektöre ciddi yatırımlar yaptılar. Aslında sucuğun, pastırmanın, kavurmanın ana vatanı Erzurum’dur.” dedi.

GÜNLÜK 15 TON ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP

Günlük 15 ton üretim kapasitesine sahip olan Karakoç Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karakoç, üretim tesisi hakkında da bilgiler verdi. Tesisteki üretim bandının tamamı Alman teknolojisi. Son model makinalarla, tamamen hijyenik bir biçimde, insan eli değmeden üretim yapan Karakoç firması, bir çok markaya için de üretim yapıyor.

PAZARDA ÖNEMLİ BİR KONUMA SAHİP

Hem kırmızı et hem de beyaz et işleyen Karakoç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karakoç, ham maddeye ulaşma konusunda her hangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Pazar noktasında özellikle Karadeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ciddi bir Pazar payına sahip olduklarını belirten Karakoç, “ Erzurum’da kendi satış mağazalarımız var. Kardeşim Erhan ve ben işin üretim kısmındayız. Satış mağazalarımızda sucuk, salam, pastırma, kavurmayı, hem de et satışını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ürünlerimiz zincir marketlerde de satılıyor.” dedi.

SON SİSTEM TEKNOLOJİK ALT YAPIYA SAHİP

Burhan Karakoç, firma olarak hedefleri hakkında da bilgiler verdi. Üretim noktasında yaptıkları tesisle gerekli alt yapının hazır olduğunu belirten Karakoç, “ Tesisimizi tam kapasite çalıştırarak, yani günlük 15 ton üretim yaparak, istihdam sayımızı artırmayı istiyoruz. Zincir marketlerde satılmak üzere Kırmızı et paketlemesi yapmak istiyoruz. Bunun için talep fizibilitesini yapıyoruz. Aynı zamanda, Ankara ve İstanbul’da da depolar kurmayı planlıyoruz. Kendi markamızla ihracat yapmak istiyoruz. Bunun için gerekli ARGE çalışmalarını yapıyoruz.” dedi.  

KENDİ MESLEK GURUBUNDAN ADAY

Kasım ayında yapılacak olan Ticaret Borsası seçimlerindeBaşkan adayı Abdurrezzak Cellat’ın listesinden, kendi meslek gurubundan Meclis üyeliği için aday da olan Karakoç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karakoç, sektörün sorunlarından da bahsetti. Erzurum’da ciddi bir kesimhane sıkıntısı olduğu belirten Karakoç, “ Sektörün önemli sorunlarından bir de kalifiye eleman sıkıntısı. Girdi maliyetlerinin artması da özellikle besicilik yapan üreticimizin belini büküyor. Erzurum’da hayvancılık küçük ölçeklerde yapılmakta ancak buna rağmen Konya’dan sonra Türkiye’de en fazla büyük baş hayvan varlığına Erzurum sahip. Türkiye’de 27 ilde bitkisel ve hayvansal üretim konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi var. Ne yazık ki bu iller arasında Erzurum yok.  En son Hayvansal üretimde Erzurum’un 20 de biri olan Ordu’da Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması kararı alındı. Erzurum’da sektörü geliştirmek istiyorsak, bunun şehrimize de kurulmasını başarmalıyız. Ticaret Borsası’na seçilmemiz halinde, bu işin takipçisi olacağız.” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.