Palandöken/Erzurum
Cem BAKIRCI'nın haberi
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi tarafından hazırlanan bölge adliye mahkemeleri kararnamesi yayımlandı.Kararnameyle birlikte Erzurum İstinaf Mahkemeleri'nde görev yapacak olan 45'i hakim 9 Cumhuriyet Savcısının atamasını yapılırken, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlığına Malatya Hakimi Mustafa Çetin atandı.
Mahkeme kararlarının bir kez daha incelenmesi, denetlenmesi adli hataların ortadan kaldırılarak doğru ve adil kararlar verilmesine hizmet edecek olan Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulma aşamasının ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni kurulan Erzurum İstinaf Mahkemeleri'nde görev yapacak olan 45'i hakim 9 Cumhuriyet Savcısının atamasını yaptı. Erzurum Bölge Adliyeler Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, 20 Temmuz'da hizmete girecek olan Bölge Adliye mahkemelerinin 11 Dairesi'nde 45 hakim ve 9 Cumhuriyet Savcısının görev yapacağını açıkladı. Bölge Adliyelerin iş yükünü hafifleteceğini belirten Başsavcı Bingül,"HSYK kararnamesi ile Erzurum başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Bursa, Adana,Samsun, Konya ve Diyarbakır'da hizmet verecek. İstinafın merkezi olacak Erzurum'a hayırlı, uğurlu olsun" dedi.
Bölge Adliyeler Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, "Mahkeme kararlarının bir kez daha incelenmesi, denetlenmesi adli hataların ortadan kaldırılarak doğru ve adil kararlar verilmesine hizmet edecektir. Özellikle istinaf mahkemelerinde görev yapacak hâkimler tecrübeli ve uzmanlaşmış olanlar arasından seçileceğinden ve toplu olarak çalışacaklarından kararların en az hatayla alınmasını sağlayacaktır. Kanuna göre toplam 5 yıla kadar olan hapis cezaları, değeri 5 bin liraya kadar olan hukuk davaları ve her türlü para cezasına ilişkin kararlar, on yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlara dair beraat kararları istinaf mahkemelerinde karara bağlanacağı için Yargıtay'a gitmeyecektir. Hukukçuların ifade ettiğine göre bu tablo Yargıtayın iş yükünü oluşturan davaların % 60-70'ini ortadan kaldıracaktır. Bu şekilde Yargıtay'ın iş yükünün azalması demek, karara bağlanmak üzere Yargıtay'da beklememesi anlamına gelecektir. İstinaf, hem adli hataları hem de Yargıtay'ın iş yükünü azaltacak." diye konuştu.