Dün üçüncü bölümünü arz ettiğim bu çalışmada, 2002’den 2022’ye kadar Ak Parti hükümetlerinin yükseköğretim ve Milli Eğitim Sisteminde özellikle ‘alt yapı düzeyinde’ neler yaptığını arz etmeğe çalışıyorum. Bu çerçevede:
14- Üniversitelerin Çevresinde Öğrenci Yurtları/Yaşam Merkezleri Yaptı: Ak Parti Hükümetleri, her üniversitenin bulunduğu şehir ya da ilçeye, donanımlı okul binalarının yanında modern öğrenci yurtları, yemekhaneler, kafeler, mescitler, kütüphaneler; futbol sahaları, kültürel ve spor amaçlı salonlar gibi çok amaçlı mekânlar ve yaşam merkezleri inşa etti.
Özellikle 2022 Yılında bu alanda o kadar ileri gidildi ki, Cumhuriyet döneminin rekoru kırıldı. Zira her yıl üniversiteler açıldığında az ya da çok, öğrenci yurtları konusu gündeme gelir, bu çerçevede muhalefet partileri, öğrencilerin iaşe, ibate ve barınma sorunları üzerinden hükümete yüklenmeğe çalışırlardı. Bu yıl Ak Parti ile muhalefet partileri arasında başka konularda her yıla göre daha sert tartışmalar yapılmasına rağmen, öğrenci yurtlarıyla ilgili olarak en ufak bir tartışma yaşanmamıştır. Çünkü artık muhalefet partileri, öğrenci yurtlarıyla ilgili söyleyecek söz bulamamıştır.
15-Öğrencilere Çok Yönlü Destek Verdi: İlkokuldan doktora sınıfına kadar her düzeydeki öğrencilere kitap, kırtasiye, maddi destek, kredi, burs, yiyecek-içecek, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım desteği sağladı. Örneğin lisans öğrencisine: 800-1500 TL, yüksek lisans öğrencisine: 1700-2600 TL, doktora öğrencilerine: 2600- 4000 TL olarak verilmektedir.
16- Öğretim Üye ve Yardımcılarına Bilimsel Araştırma Desteği Sağlandı: Ak Parti, Ülkemizdeki diğer memur ve çalışanlarla beraber yapılan artışlara paralel olarak, sadece Üniversite öğretim üye ve yardımcılarına has olan maaş geliştirmeleri yaptı. Ayrıca onların, yeni fikirler üretip geliştirebilmeleri için, yaptıkları her türden araştırma-geliştirme projelerine TUBA, TÜBİTAK gibi kuruluşlar eliyle ve üniversite bütçelerinden ciddi destekler verdi.
17- Öğrenci Harçlarını Ak Parti Hükümetleri Kaldırdı: Ak Parti’den önce, kamu üniversitelerinde yıllardan beri var olan ve öğrencilerin ödemeleri gereken ‘üniversite harçlarını’ daha 2000’li yılların başında Ak Parti Hükümetleri tamamen kaldırdı, buna son verdi. Böylece ‘paralı’ gibi görünen kamu üniversiteleri üzerinden bu durum kalkmış oldu. Bunun ardından üniversite öğrencilerine daha fazla kredi, burs, yurt ve pek çok destekler sağladı.
18-Ülkemizin Kanayan Yarası olanDershaneler Özel Liseye Dönüştürüldü: Ak Parti Hükümetleri, Sayın Cumhurbaşkanı’nın öncülüğünde, Ülkemize ve eğitim sistemimize en büyük iyiliklerden birisi olarak, dershanelerin dönüşüm sürecini başlatıp gerçekleştirmesi oldu. 2014’e kadar ülkemiz eğitim sisteminde dershaneler hem eğitimsel açıdan hem de sektörün ulaşmış olduğu ekonomik boyut açısından büyük bir sorun teşkil ediyordu. Ülkemizin kanayan yarası idi. Ayrıca daha da önemlisi, dershanelerin önemli bir bölümü, bir ihanet şebekesinin yani FETÖ’nün şer yuvası haline çevrilmişti. Nesnel olarak baktığımızda, eğitim sistemimizde dershanelerin, kargaşa/karışıklık oluşturmaktan başka bir işlevi de yoktu. Bu haliyle dershaneler devam edemezdi. Nitekim Sn. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde dershaneler dönüşüm sürecine sokuldular. Çok sancılı geçen bu süreç, 14 Mart 2014’te MEB tarafından hazırlanan ve TBMM’de kabul edilen 6528 sayılı Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanması ile başlamıştı. Daha sonra, bu kanunun engellemeğe çalışan o günkü FETÖ yargısıyla yapılan ciddi mücadeleler neticesinde başarı elde edilmiştir. Bu şebekenin, özellikle 15 Temmuz sürecinde ve halen, dış ve iç ihanet şebekeleriyle birlikte ülkemize yaptığı ihanet te görülünce, zaten eğitim sistemimize hiçbir katkısı olmayan, aksine pek çok zararı olan dershanelerin dönüştürülmesinin, bu açıdan da ne kadar büyük bir isabet olduğu görülmüştür. Dershanelerin dönüştürülmesinin hem eğitim sistemimizin kargaşa/karışıklıktan kurtarılması hem de özellikle önemli bir bölümünün, Ülkemiz aleyhine işleyen şer yuvası olmaktan çıkarılması açısından, bu ülkeye yapılmış en büyük hizmetlerden birisi olarak değerlendirilebilir. Yeni bu dönemde dershaneler ya kapanmışlar ya da özel okullara dönüşmüşlerdir. Böylece Ülkemiz ve eğitim sistemimiz biraz olsun rahatlamış oldu.
Yarın devam edelim.
Sayın özyılmaz bu anlattıklarınız okumamış, eğitim seviyesi düşük insanların yutacağı cinsten algılar. Her yazınız algı yönetimine yönelik, her yazınız hükumet lehine yanlış cümleler le dolu. Eğitimi sisteminin kötü olduğunu ve başarısız olunduğunu sayın cumhurbaşkanımız bile kabul etmişken sizin bu yazınız inanın çok komik olduğunu düşünüyorum. Bence daha gerçekçi olun ki toplum nezdinde değeriniz olsun. Saygılar....
sayın özyılmaz; başta oks olan ortaöğretime giriş sınavları ilk önce 1 aşamalı sbs sınavına daha sonra 2 ve 3 aşamalı sbs sınavına döndü. daha sonra sayın cumhurbaşkanımızın ortaöğrenime geçiş sınavsız olsun talimatıyla iş başına getirilen sözde eğitimci prof.Nabi Avcı baktı ki bu iş sınavsız olmayacak TEOG diye saibeye açık hak ve adaletten uzak bir sınav sistemi çıkarttı ama yine sınavsız bu işi beceremedi. Daha sonra eğitimle hiçbir alakası olmayan eski milli savunma bakanı İsmet yılmaz döneminde adı LGS oldu. Bu arada 2 seferde yüksek öğrenim sınav sistemi değiştirildi. Şurası inançlı insanlar tarafından iyi bilinirki "YARADAN BU DÜNYAYI İMTİHAN DÜNYASI YARATMIŞ BU DÜSTURAMI KARŞI GELİYORSUNUZ." Bu dediğiniz dönemlerde eski çalışma bakanını Faruk Çeliğin kızı Türkiyenin en yüksek puanla öğrenci alan Tıp fakültesine Hacettepe tıp fakültesine bir şekilde yatay geçiş yaptı. Yine şimdiki Milli Savunma Bakanının kızı Biyoloji öğretmenliğinden bu tıp fakültesine artık ben diyim yatay siz diyin dikey öbürüde desin dik üçgenin pisagor güzargahından giderek geçiş yaptı. Sayın Özyılmaz; sizde bir eğitim fakültesi hocasısınız değilmi?.Yani öğretmen yetiştiriyorsunuz değilmi?. ... İsterseniz 10 bölüm isterseniz 110 bölüm yazın.........
maddi anlamda çok şey yapıldı. ama insanımızın maeviyatını arrttıracak şeylerde ihmalkarlık yapıldı. bu nedenle hayırlısıyla önümüzdeki dönemde inançlı, ahlaklı, dindar, dürüst, dava eri, mücahit, sahabeyi kiramı örnek alan bir nesil yetiştirmek için özel gayret ve politika lazımdır.