Son on yıl içerisinde şehir merkezi başta olmak üzere, Erzurum genelinde 300 civarında park ve bahçe yapıldı. Belediyelerin yaptığı bu park ve bahçelerle Türkiye ortalamasının üstüne çıkan Erzurum, fiziki görünümü ve kişi başına düşen yeşil alan açısından da dikkat çeken bir yapıya kavuştu.
Kentsel dönüşümden sonra hızlanan park ve bahçe yapımı, özellikle "çekirdek şehir" denilen Yakutiye bölgesinde göz kamaştırır bir başarıya ulaştı. Aynı durum Palandöken ve Aziziye bölgesinde de adından söz ettiriyor. Birbirinden alımlı bu park ve bahçeler, aynı zamanda şehrin oksijen deposu oldu.
Büyükşehir fark yarattı
Park ve bahçe yapımında rekor, metrekare ve sayısal olarak Büyükşehir Belediyesi'nde. Başkan Mehmet Sekmen'den sonra, şehir merkezinin yanı sıra 20 ilçede 100 kadar park ve bahçe yapan Büyükşehir, en çok da tarihi mekanlarda yaptığı düzenlemelerle ülke genelinde takdir topladı. Sekmen'in özel gayretiyle Erzurum genelinde dikilen binlerce ağaç, çiçek ve yeşillik de her görenin ilgisini kazanıyor.
Yakutiye geçmişle bugünü buluşturuyor
Yakutiye Belediyesi ise, Başkan Ali Korkut'la başlayan park ve bahçe hamlesinde öyle büyük bir sıçrama yaptı ki, kentsel dönüşümden elde edilen 250 bin metrekarelik alanda yaptığı toplam 50 dolayındaki park ve bahçesiyle adeta şehir merkezinin çehresini değiştirdi. Yakutiye'nin halen devam eden projeleri tamamlandığında Erzurum bambaşka bir yüze kavuşacak.
Palandöken ve Aziziye hep önde oldu
Büyükşehir ve Yakutiye'nin bu olağanüstü çabası aynı şekilde Palandöken ve Aziziye'ye de yansıdı. Orhan Bulutlar'ın on yıla yaklaşan başkanlığı süresince, yeni baştan yaptığı ve restore ettiği park ve bahçe sayısı şimdiden 100'ü buldu. Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ise, yarışta asla geri kalmadı. Aziziye, 22 tanesi Dadaşkent ve Ilıca olmak üzere, yaklaşık 60 park ve bahçeyi şehre kazandırdı.