Sakarya'da kerpiçten (toprak) yapılan ve 200 yıldır ayakta duran cami onarılmayı bekliyor. Camideki kök boyası kullanılarak yapılan muhteşem hat süslemeleri ve resimler büyük ilgi görüyor.
Sakarya'nın Akyazı İlçesi Dokurcun beldesinde bulunan cami özgün mimarisi ve iç süslemeleriyle klasik camilerden ayrılıyor. Yoğun yağış alan bir bölgede topraktan yapılmasına rağmen tam 200 sene ayakta kalmayı başaran cami 25 yıldır ibadete kapalı bulunuyor. 25 yıldır hiçbir şey yapılmamasına rağmen cami küçük onarımla yeniden ibadete açılabilecek durumda bulunuyor. Sadece hat sanatı değil, çeşitli şekil ve cami resimleriyle süslenen cami bu yönüyle ziyaretçi çekiyor.
Camiyi ziyarete gelen Turgut Ustakara, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yüzlerce cami gezdiğini belirterek, bu caminin iç süslemelerinin de diğer camiler kadar güzel olduğunu söyledi. Ustakara, "Cami kerpiçten yapılmış. 200 sene ayakta kalması gerçekten çok ilginç. Karedeniz ikliminin yaşandığı bu bölge çok yağış alıyor. Buna rağmen caminin hiç onarılmadan 200 sene ayakta durması ilgi çekiyor. Ayrıca caminin ibadete kapatılmasına rağmen hat sanatı hala canlılığını koruması insanı şaşırtıyor. Buranın onarılıp ibadete açılmasını istiyorum. Herkesin bu güzelliği görmesini istiyorum " dedi.
Dokurcun'da oturan Emin Çengel ise bu camide geçmişte ibadet ettiklerini belirterek, "Cami kadrolu imamı da olmadığından kapandı ve atıl durumda bekliyor. Buranın bir an evvel restore edilerek tekrar eski görünüme kazandırılması gerekiyor. Yetkilileri böylesine güzel bir camiye sahip çıkmaları çağrısında bulunuyorum. Burada duvarlardaki resimler ve yazılar o tarihlerde hat sanatı ile kök boyası ile yapılmış eserlerdir. Bu cami hem ibadete hem de turizme kazandırılabilir" diye konuştu. (CİHAN)