GÜNDEM Haber Girişi : 06 Aralık 2017 15:08

Yeni Nesil Terör, FETÖ: FETÖ'NÜN DEVLETE SIZMA MEKANİZMASI OLARAK "SINAVLAR"

Yeni Nesil Terör, FETÖ: FETÖ'NÜN DEVLETE SIZMA MEKANİZMASI OLARAK
Polis Akademisi'nce düzenlenen 'Yeni Nesil Terör Örgütü: FETÖ'nün Analizi' başlıklı çalıştayın sonuç raporu yayımlandı. O raporun içeriği her gün bölüm bölüm Gazeteniz Palandöken'de...
FETÖ UZUNCA BİR SÜRE devletin para dağıtan finans mekanizmalarını ele geçirerek (TÜBİTAK, KOSGEB, Ulusal Ajans, KÖYDES destekleri vb), başarı atfedilen öğretim kurumlarına sahip olarak, halktan gönüllü ya da gönülsüz olarak alınan himmet paralarını toplayarak ve devlet kurumlarına adam devşirmek için sınav hırsızlığı yaparak devasa bir güç kazanmıştır.
KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumların 2016 yılı bütçeleri ile (TÜBİTAK: 2,6 milyar TL, KOSGEB: 1 Milyar TL) FETÖ tarafından daha önceden açılmış ancak 15 Temmuz sonrasında kapatılan üniversitelerin ve özel okulların öğrencilerden aldıkları gelirler düşünüldüğünde (kapatılan üniversite öğrenci gelirleri: 1 milyar TL - 65.000 öğrenci x 15.000; kapatılan özel okullardaki öğrencilerden elde edilen gelir: 2,1 milyar TL - 140.000 öğrenci x 15.000) yapının finansal anlamda eğitim sektöründen çok yüksek meblağda kazanç sağladığı ortaya çıkmaktadır. Örgüt; sadece dershane sektöründen yıllık 8 Milyar TL pay elde etmekteydi.
FETÖ, devletin stratejik noktalarına adam devşirmek amacıyla soru hırsızlığı yapmıştır. Örgüt tarafından, 2000-2013 yılları arasında KPSS, ÖSS, ALES, Askeri Liseler, YDS sınavları gibi ÖSYM koordinatörlüğünde yapılan tüm sınav soruları çalınmıştır. Elde edilen sorular son derece stratejik olarak kullanılmıştır. Devletin istihdam politikası ve kamuoyu bu soruların nasıl kullanılacağını belirlemiştir. Örneğin ÖSS sınav sorularının tamamı yalnızca sınırlı sayıda sınav şampiyonu aday adayı ile paylaşılırken FETÖ dershanelerine sorular kısmen verilerek sınav sonuçlarının aşırı bozulması ve sorgulanmasının önüne geçilmiştir. FETÖ, dershanelerinde veya özel okullarında öğrenim gören öğrencileri "laik" ve "laik olmayanlar" şeklinde ikili bir ayrıma tutarak sınav sorularını vermede iki farklı yöntem izlemiştir. "Laik" kesime "bizim öğretmenleriniz, hocalarınız olarak sınavlar konusunda yıllardan beri gelen bir tecrübemiz var. ÖSYM sınavında da benzer sorular çıkar" denilerek öğrencilere çıkacağı belli olan sorular çok küçük rakamsal değişikliklerle sınavdan önce çözdürülmüştür. "Laik olmayanlar" içinde "abiniz/ablanız bu gece istihareye yattı ve sınavda çıkacak soruları gördü" denilerek sınav öncesinde çıkacak sorular çözdürülmüştür.

FETÖ, devletin stratejik noktalarına adam devşirmek amacıyla soru hırsızlığı yapmıştır. Örgüt tarafından, 2000-2013 yılları arasında KPSS, ÖSS, ALES, Askeri Liseler, YDS sınavları gibi ÖSYM koordinatörlüğünde yapılan tüm sınav soruları çalınmıştır.

Örgüt tarafından devlete eleman alınmak istendiğinde basın ve yayın organları aracılığıyla tıpkı atanamayan öğretmenler problemi gibi rasyonel görünümlü abartılmış talepler oluşturul-muştur. Oldukça şaibeli olan sınavlardan birisini oluşturan KPSS, iki senede bir kez yapılarak kopyadan dolayı olası sorgulamaların önüne geçilmeye çalışılmıştır.
2000-2016 yılları arasında kamuda istihdam edilen devlet memuru sayısı %48 oranında artmıştır ve istihdam edilen personeldeki artış nüfus artışının (%16) oldukça üzerindedir. Personel sayısındaki artış bilhassa dört alanda yapılan sınavlar neticesinde atamaya bağlı olarak gerçekleşmiştir. Eğitim, yükseköğretim, TSK ve Emniyet Teşkilatı sınavları FETÖ'nün özel olarak ilgilendiği sınavları oluşturmakla birlikte devlet memurları sayısındaki artışın %80'ini oluşturmuştur. Yapılan istatistiksel analizlerde FETÖ'nün 2000-2013 yıllarında 4 kritik alan dahil tüm ÖSYM sınav sorularını ele geçirdiği tespit edilmiştir.
ÖSYM tarafından TSK için yapılan uzman erbaşlık ve askeri lise (ALS) sınav soruları 2000-2013 yılları arasında çalınmıştır. ALS, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen SBS tarzı bir lise giriş sınavıdır. Bu çerçevede adayların eğer varsa SBS sınav sonuçları ile ALS sonuçlarının karşılaştırılması kopya değerlendirmesine ışık tutmaktadır. SBS de 4 testin her birinden 2-3 soru eksikle tümünü cevaplayan aday 500 puan üzerinden yaklaşık 470 puan alabilmektedir. 2000-2007 yılları arasında askeri liselere yerleşen tüm öğrenciler orta birinci sınıfı yurt dışında okumuştur. ÖSYM 2000 yılında ALS sınavını ilk defa yaptığına göre 1997 yılında orta birinci sınıfta olan çocuklar yurtdışında okumuş ve 3 sene sonra yapılacak sınavı kazanacakları daha o zamandan bellidir! Pek çok aday organize bir biçimde belli özel okullardan toplu olarak ALS sınavına sokulmuş ve başarılı olmuşlardır. Örneğin bazı "seküler bilinen" popüler kolejlerden blok halinde çok sayıda öğrenci ALS ile TSK'ye girmiştir.

FETÖ yapılanması bunlarla da yetinmeyerek, İngiliz devletinin yaptığı IELTS sınav mekanizmasını da 2013-2014 yılları arasında ele geçirmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO, 2008-2014) sınav soruları da 2014 ve sonrası hariç olmak üzere çalındığı sınavlar üzerine yapılan teknik analizlerde ortaya çıkmıştır. Yine, MEB öğretmen atamalarında da 2010 ve 2012 yıllarına ait sınavlar dava konusudur.
Yükseköğretimde akademisyen istihdamı ve lisansüstü çalışmalara başlayabilmek için ALES ve YDS sınavları kullanılmakta olup, 2005-2013 yılları arasında 16 ALES sınav soruları ile bir o kadar da YDS/ÜDS/KPDS sorularının da yapılan teknik analizlerde çalındığı anlaşılmıştır. ALES sınavlarından alınan puan kullanılarak üniversitelere yerleşmenin yanı sıra çok sayıda kişinin devletin diğer kurumlarına transferi de gerçekleştirilmiştir. ALES sınavının birincisinin hiç açıklanmaması, sonuçların farklı üniversitelerde veya bölümlerde kullanılması, "tam puan alanların" da bireysel olarak değerlendirilmesi FETÖ'nün ALES sınavını bir adam devşirme yöntemi olarak kullandığını göstermektedir. FETÖ yapılanması bunlarla da yetinmeyerek, İngiliz devletinin yaptığı IELTS sınav mekanizmasını da 2013-2014 yılları arasında ele geçirmiştir.

Yarın: FETÖ'YE KARŞI YÜRÜTÜLEN HUKUKÎ MÜCADELE 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.