EĞİTİM Haber Girişi : 30 Eylül 2013 12:07

Vehbi Orakçı İlköğretim okulu açıldı

Vehbi Orakçı İlköğretim okulu açıldı

İstanbul’un eski Beylikdüzü Belediyle Başkanı, Aras Marmara Eğitim Vakfı (AREV) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı, memleketi Horasan ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde okul yaptırdı. Vehbi Orakçı, AREV aracılığıyla Yeşilyurt köyünde yaptırdığı kendi ismini taşıyan ilköğretim okulunu Milli Eğitim Bakanlığı’na devretti. Okulun açılışı, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ve işadamı Vehbi Orakçı’nın katıldığı törenle bugün yapıldı. 32 yıl önce o zamanın Horasan Kaymakamı, bugünün İçişleri Bakanı Muammer Güler’in elinden tutarak öncü olmasıyla biten eğitim-öğretim hayatının yeniden başladığını dile getiren Vehbi Orakçı, “1981 yılında yıkılmaya yüz tutan, kapısı bacası olmayan bir okulumuz vardı. Bu okulu bitirdik. Ortaokul olmadığı için de okumaya imkanımız yoktu. İki sene ara verdim. Daha sonra bir konu gereği köyümüze gelen o zamanın Horasan Kaymakamı, şimdiki İçişleri Bakanı Muammer Güler, neden okumadığımızı sordu. Bende okul olmadığı için okuyamadığımızı söyledim. Sağolsun kendileri öncü oldu, bize duyarlı davranarak, görmemezlikten gelmeyerek Horasan merkezindeki yatılı okula yazdırdı. Ortaokul, lise, üniversite okuyarak işadamı olduk. Hasbelkader İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkalığı’nı yaptım. 32 sene sonra zor koşullarda okuyan çocuklarımızın daha sağlıklı, medeni, daha güzel ortamlarda okumaları için 4+4 eğitime uygun bir okul inşa ettik ve bugün de açılışını yapıyoruz. Bakanımdan şu mesajı aldım; bir bürokrat, bir kaymakam duyarlı davranınca öğrenciyi yatılı okula yazdırdığında hayat çizgisine yön vermiş olduğunu gördük”dedi.

32 yıl önceki zor şartları ve annesini kardan dolayı yolların kapanmasından ötürü kaybettiğini anlatan Orakçı, “32 sene önce buradaki köylerin yolları kardan dolayı aylarca kapalı kalıyordu. İnsanlar elektrik, su, telefon olmayan yerlerde tamamen soyutlanmış, ilkel ortamlarda yaşıyorlardı. Hayatımda iz bırakan iki anı var. Bunlardan biri karşıdan görüyorum annemin kabri. Annem hastalandığı zaman yollarda kardan dolayı kapalı olduğu için iki ay boyunca yatakta kaldı. Devletimizin o günkü yöneticileri Allah onları affetsin ama veballeri, günahları ağır. O gün yol kapalı olduğu için annemi kızaklara bindirdiler. Karlı yolları kızaklarla aşmaya çalıştılar. Maalesef cenazesi geri geldi. 9 yaşındaydım ve o zaman farkına vardım” diye konuştu.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ise, “Zamanında bir kaymakamın elinden tutmasıyla, yol göstermesiyle başlayan bir serüven bugün bir eser olarak, bir belediye başkanı, bir hayırsever olarak geri geldi” dedi.

Konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştirilerek, sınıflar davetliler tarafından gezildi.