ERZURUM Haber Girişi : 14 Kasım 2017 11:33

Vali Azizoğlu: "Şehidimizin yatmadığı bir karış toprak dahi yok"

Vali Azizoğlu:
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 3 bin metre yükseklikteki Dumlu Baba şehitliklerini ziyaret ederek, "Vatanın her karış toprağının nice şehit kanlarıyla sulandığını, bu ıssız bucaksız dağlarda ki şehitlerin mezarları bizlere göstermektedir.
Şehitliğimizin olmadığı, şehidimizin yatmadığı bir karış toprak dahi yok" dedi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ve AK Parti Milletvekili Orhan Deligöz, Tabyalar Yürüyüş programı çerçevesinde hafta sonu gerçekleştirilen, '9 Kasım'dan 15 Temmuz'a Şehitler Yolunda Off Road' etkinliğine katıldı. Katılımcılar, oldukça zor arazi şartlarında ulaştıkları tabya ve şehitliklerde, 140 yıl önce vatan savunması için inşa edilen tabya ve mevzilerde ortaya konulan mücadelenin izlerine tanıklık etme fırsatı yakaladı.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen program, Gez Tabyası'ndan başlayarak sırasıyla Toparlak, Ağzıaçık, Sivişli, Çobandede, Tafta, Karagöbek tabyaları ve siperleri gezildi.

TABYALAR DÜŞMANA GEÇİT VERMEMİŞTİR

Birinci Dünya Savaşında Erzurum'un savunmasında önemli bir yere sahip olan ve en çetin çatışmaların geçtiği Çobandede Tabyası ve siperlerini gezen Vali Azizoğlu, "Erzurum'un tabyaları düşmana geçit vermemiştir. Bunlardan en önemlisi olan 2 bin 650 metre yüksekliğindeki Çobandede Tabyasındayız. Hem 1. Dünya Harbi'nde hem de 93 Harbi'nde ordumuzun savunma merkezi olarak önemli bir görev üstlenmiştir. Bu tabyalar atalarımızın, dedelerimizin imkânsızlıklara rağmen, nasıl bir vatan savunması yaptıklarını iyi anlatmaktadır. 1880'lerde yapılan siperler gördük. O dönem göğüs göğse nasıl çarpıştıklarını bir nebze olsa yaşamış olduk" dedi.

3 BİN METREDEKİ ŞEHİTLİK UNUTULMADI

Erzurum'un düşman işgaline karşı savunma amaçlı yapılan tabyaları tek tek gezen Vali Seyfettin Azizoğlu, daha sonra 3 bin metre yükseklikte bulunan Zinavur Geçidi'ne hareket etti.

O bölgede bulunan Dumlu Baba şehitliklerini ziyaret edip kabirleri başında dua eden Vali Azizoğlu, şunları söyledi:

"Tortum istikametinde gelen düşman birliklerinin yavaşlatıldığı Zinavur Geçidindeyiz. Bulunduğumuz şehit mezarlıkları düşmanı durdurmak için oluşturulmuş birliklere mensup Kahraman Askerlerimizdir. O kış şartlarında düşmana karşı büyük mücadele vermiş ve bulundukları yerde şehit düşmüştür. Vatanın her karış toprağının nice şehit kanlarıyla sulandığını, bu ıssız bucaksız dağlarda ki, şehitlerin mezarları bizlere göstermektedir. Birinci Dünya Harbinde Erzurum'un müdafaa eden kahraman askerlerimizin kendilerini siper ederek, bu Aziz Vatanı koruduklarının ispatıdır. Bir mezar taşı dahi olmayan on binlerce isimsiz şehidin yattığı, vatan toprağı bize şunu hissettiriyor; bu coğrafyada şehitliğimizin bulunmadığı, yatmadığı ve kanlarıyla sulamadığı bir karış toprak dahi yok. Bu şehitliklerimizi de ihya edeceğiz. Mezarlıklarını yapıp, bizden sonraki gelecek nesillere de bu uçsuz bucaksız dağlarda din için, vatan için, bayrak için, millet için nice isimsiz kahramanların şehit düştüğünü göstermek istiyoruz."

'9 Kasım'dan 15 Temmuz'a Şehitler Yolunda Off Road' etkinliği sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan oluşan yoğun bir katılımla sona erdi.

Etiketler : Vali
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.